Odborníci varují: Transmastné kyseliny v potravinách zvyšují riziko srdečních onemocnění

Řada odborníků i vědeckých studií upozorňuje v souvislosti se zdravou výživou na negativní působení transmastných kyselin. Je známo, že tato forma mastných kyselin v potravinách negativně ovlivňuje kardiovaskulární systém a způsobuje různé srdeční choroby.

Výživový odborník Petr Havlíček na své nedávné přednášce doporučil, abychom příjem nasycených mastných kyselin omezili alespoň na 10 procent energetického příjmu v potravě.

"Transmastným kyselinám, především pak těm uměle vyrobeným, bychom se měli vyhýbat úplně," řekl Petr Havlíček

"V přirozené formě se transmastné kyseliny vyskytují v hovězím a skopovém mase a v mléčných výrobcích. Uměle se transmastné kyseliny vytvářejí průmyslovým ztužováním, neboli hydrogenací nenasycených kyselin, které obsahují například smažené potraviny, sladkosti, slané chipsy či některé druhy pečených potravin."

Tato forma mastných kyselin má podle Havlíčka negativní vliv na kardiovaskulární systém a způsobuje různé srdeční choroby. Považuje se za vůbec nejškodlivější tuk.

"Jeho nepřiměřený příjem zvyšuje hodnoty LDL ´škodlivého´ cholesterolu v krvi a naopak hladiny HDL ´zdravého´ cholesterolu snižuje. Dalším velice sledovaným vlivem těchto kyselin je zásah do metabolismu glukózy a ovlivnění funkce inzulínu, což může vést k výskytu cukrovky," vysvětluje Havlíček.

Mezi další negativní vlivy, které jsou stále součástí mnoha výzkumů, patří např. špatný vliv na plod, nebo vývoj nádorových onemocnění tlustého střeva.

Kyseliny jsou i v dětské výživě

Děti ke svému růstu a každodennímu nasazení potřebují dostatečný a kvalitní přísun energie.

"U dětí by se příjem tuků měl držet v rozumných mezích a není dobré jej zásadně omezovat, je třeba udržovat jej na optimální úrovni. Doporučuji zaměřit se na potraviny, které pokrývají svačiny dětí a mlsání," radí Havlíček.

U těchto výrobků bychom měli sledovat obsah konzervantů a především transmastných kyselin.

"Vhodnou svačinou společně s ovocem či mléčnými produkty může být cereální tyčinka. V současné době na trhu tyčinek pro děti vyniká tyčinka STREET-XL," uvádí Havlíček tipy na zdravou a chutnou svačinu pro děti.

Není prý dobré kupovat dětem sladkosti, které obsahují konzervanty či stabilizátory. Zmíněná cereální tyčinka od Nutrendu je jednou z mála, která se může chlubit tím, že obsahuje minimální množství (do 0,4 procenta) dnes tolik diskutovaných transmastných kyselin.

Zdroj: Roman Hrůza Agency

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (2)

  • Obrázek uživatele Chemik
    Chemik (anonym)

    Článek je evidentní blábol, autor vůbec neví, o čem píše. Tvrdí se zde, že "transmastné" kyseliny vznikají hydrogenací, tj. přeměnou dvojné vazby na jednoduchou. Přitom pojem cis- a trans- se může vztahovat POUZE na molekuly s dvojnou vazbou. Nasycené kyseliny nejsou ani cis-, ani trans-. Takže hydrogenací dvojné vazby kyseliny trans nejenže nevznikají, ale naopak zanikají.

    Led 17, 2010
  • Obrázek uživatele Zemědělec
    Zemědělec (anonym)

    Trans mastné kyseliny byly problémem uměle připravovaných tuků, na který se zhruba před patnácti lety přišlo a vyřešilo se to v tichosti - výrobci dostali dva roky na to, aby vyvinuli technologii, při které dehydrogenací mastných kyselin vznikají cis nenasycené mastné kyseliny. Problém se vyřešil a tak dnes obsahují margaríny a ztužené tuky maximálně stopová množství trans nenasycených mastných kyselin. A jen tak mimochodem, cis vícenenasycené mastné kyseliny jsou pro život nezbytně nutné a jejich dostatečný přísun představuje prokázaný protektivní faktor u celé řady civilizačních chorob.

    Led 17, 2010

Přidat komentář

Reklama

Reklama