
Čajovník je rostlina z rodu Cammelia. Existuje ve třech hlavních skupinách: čajovník čínský, asámskýa indočínský. Rostlina vytváří tmavě zelené lístky, které jsou kvalitnější tehdy, když má rostlina k dispozici dostatek tepla a vlhka. Velmi kvalitní čaje rostou ve vysokých nadmořských výškách.
Chuť čaje kromě podnebí, půdy a nadmořské výšky nejvíce ovlivňují látky ze skupiny polyfenolů, způsob zpracování, míchání, balení, doprava a uskladnění.
Čaj existuje v pěti hlavních typech, které se liší jen způsobem zpracování, nikoli využitím odlišných čajovníků: bílý, zelený, oolong, černý, aromatizovaný, lisovaný.
- Bílý čaj - nové listové pupeny se trhají před rozvinutím, nechají se zavad- nout, pak se suší.
- Zelený čaj - čerstvě utržené lístky se nechají zavadnout, pak se tepelně ošetří, aby se zabránilo fermentaci (oxidaci).
- Oolong - částečně fermentovaný čaj - lístky se nechají prudce zavadnout na sluncí, pak se přetřásají a suší.
- Černý čaj - při výrobě se používají čtyři základní kroky: zavadnutí, svinování, fermentace, sušení.
- Aromatizovaný čaj a ovoněný čaj - u čaje ovoněného se lístky nechávají ovonět až po zpracování. Používají se květy jasmínu, orchideje a růže. Aromatizovaný čaj vzniká přidáváním silic ke zpracovanému čaji.
Do nálevových sáčků se používají čajové drtě a prach. Tento čaj je obecně horší kvality, existují ale (ve světě) i sáčky s kvalitním obsahem.
Na čaji je vynikající už sama skutečnost, že jde o přírodní produkt, který neobsahuje žádná barviva, konzervační látky a nemá žádnou energetickou (kalorickou) hodnotu, pokud je podáván bez cukru a mléka. Může významně přispět k zajištění pitného režimu.
Čaj obsahuje fluoridy, které působí příznivě na stav zubní skloviny. Zelený i černý čaj obsahují polyfenolické antioxidační látky (působí proti nebezpečným volným radikálům). Čaje jsou tak součástí prevence srdečně-cévních a nádorových chorob (uplatní se tím více, čím zdravější je celkově životní styl daného člověka).
Mezi nejvýznamnější polyfenolické antioxidanty patří flavanoly, flavonoidy a katechíny. Polyfenoly tvoří až 30 % celkové hmotnosti čaje. Z toho katechiny tvoří 10 % sušiny zeleného čaje a 5 % u čaje černého. Zelený čaj obsahuje ještě kyselinu gallovou. Černý i zelený čaj obsahují kvercetin a rutin.
Pro spotřebitele je nejvýznamnější vědět, v jakém druhu čaje získá nejvíce těchto přínosných látek. Na katedře chemie České zemědělské univerzity proběhla v roce 2001 řada testů ke stanovení celkových polyfenolů. Nejnižší množství protektivních látek bylo nalezeno v oolongu, více v čaji černém (z toho více u vysokohorských druhů) a nejvíce v čajích zelených. Mezí jednotlivými druhy jsou značné odchylky, takže nejlepší je střídat více druhů čajů.
Zdroj: Václava Kunová - Zdravá výživa, nakladatelství Grada
Komentáře (4)
- odpovědět
Pro 21, 2011- odpovědět
Pro 31, 2011- odpovědět
Led 18, 2012- odpovědět
Čer 27, 2013Přidat komentář