Omezte cukr, kávu a čokoládu

Káva a čokoláda jsou tak silná dráždidla buněk, že bychom se jim měli raději zříci.

Buňky našeho fyzického těla jsou totiž bičovány k maximálním výkonům, pro něž nemají trvale dostatek energie. Po čase se dostavuje zcela opačný účinek - pociťujeme trvalou únavu a vyčerpání.


Mnoho lidí nemá tušení, kolik cukru je obsaženo v sušenkách, zákuscích nebo nápojích. Při výzkumech bylo zjištěno, že zvýšená spotřeba cukru vede ke zvýšení hladiny lipoproteinů, které mohou být při vzniku srdečních onemocnění stejně nebezpečné jako cholesterol.


Stejně důležité jsou informace o vzájemném vztahu mezi množstvím spotřebovaného cukru a odolností organizmu proti chorobám. Když do organismu pronikne infekce, zvyšuje se množství leukocytů. Tyto buňky ničí bakterie. Chovají se jako vojáci, kteří organizmus brání. Jestliže se však zvýší hladina cukru v krvi, z bílých krvinek se stanou inertní lenivé buňky a bakterie pak už nemohou zničit.

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (94)

  • Obrázek uživatele Martin
    Martin (anonym)

    Americký filmový režisér David Lynch tvrdí že nadmerně konzumuje sladké a to mi přináší euforii a neobvyklé nápady. Kafem asi taky nepohrdne viz jeho alter ego agent Dale Cooper v Twin Peaks. Nicméně třeba mne kafe nedělá dobře na nervy takže piju jen bezkofeinové. Nedávno tady ale někdo psal obecně že instantní nápoje obsahují emulgátor který je rizikový faktor při vzniku Alzheimera. Nevíte o tom někdo víc?

    Kvě 28, 2006
  • Obrázek uživatele cocote_minute
    cocote_minute (anonym)

    Nechápu, jak můžete tvrdit, že je správné vynechat z jídelníčku kávu a veškerou čokoládu. Většina odborníků na výživu se shoduje, že čokoláda, která má více než 70% kakaa je naprosto v pořádku. S kávou je to sporné a dodnes se vlastně pořádně neví, jestli bychom se jí měli vzdát nebo ne. Ale samozřejmě souhlasím s vynecháním sacharózy (běžně dostupný cukr).

    Kvě 28, 2006
  • Obrázek uživatele Leona
    Leona (anonym)

    Asi to bude pravda o té kávě, již několik let piju 3 kávy denně a cítím se strašně unavená a vyčerpaná. Nemůžu spát a trvá to už delší dobu. Byla jsem si pro prášky na spaní, ale ani ty mi nezabraly. A to jsem si na ně nenavykla, protože jsem měla minulý týden jen dvě a stejně marně. Zkusím s tou kávou přestat, ale jsem na ní závislá. Je to životabudič, který musím pro probuzení mít. Už jsem začala omezovat ze tří na dvě, tak jsem zvědavá jestli to dokážu. Jestli někdo můžete, tak porad´te, děkuji.

    Srp 31, 2007
  • Obrázek uživatele VERI
    VERI (anonym)

    CUKR JE JED 20. STOLETÍ..

    Bře 17, 2006
  • Obrázek uživatele helsob
    helsob (anonym)

    Proc omezovat kavu?!Jiz nekolikaty rok se uverejnuji ruzne studie o tom,ze kava podporuje spalovani tuku,dodava energii a zabranuje pocitum hladu.To mohu potvrdit ze sve zkusenosti.Ovsem vzdy jsem pila kavu silnou a horkou!Pokud myslite kavu typu americke preslazene tmave nic,pak souhlasim.Jinak neobluzujte prosim lidi!

    Bře 20, 2006
  • Obrázek uživatele Jarmila
    Jarmila (anonym)

    Já tomu věřím, že cukr je jed a přesto, že jsem na sladkém asi až závislá, snažím se to omezovat a zdá se mi, že je mi lepší.Mykózy na nohách jsem se nezbavila, ale svědění genitálíí mě přestalo trápit, když jsem přestala jíst sladké.Také zažívací problémy přestaly, když místo sladkého jím ovoce.Stojí mne to velké úsilí, ale stojí to za to.

    Kvě 24, 2006
  • Obrázek uživatele Helena
    Helena (anonym)

    Martine,ja piju kavu rada,ale mam ted vysoky tlak.Rano mam nizky,tak si dam kavicku,ale odpoledne se mi zacne zvysovat a vecer je vysoky.No a tak jsem chtela zacit pit pres den kafe bez kofeinu,jenze mi vsichni vcetne doktora rekli,ze neni zdrave a za by to rozhodne sami nepili.Asi natom bude neco pravdy,vzpominam si matne,ze jsem to v minulosti nekde cetla.Ale zase spousta lidi to bezkofeinove pije?!

    Kvě 29, 2006
  • Obrázek uživatele Adéla
    Adéla (anonym)

    Před rokem a půkl jsem začala mít problémy s pletí. Přestala jsem sladit, jíst sladké všeobecně, přestala pít kafe a začala pít bylinkové a zelený čaj. A musím říct, že teď mám pleť super. A ještě jsem zhubla 10 kg. A musím říct, že se cítím skvěle. A to jsem byla na sladkém a vlastně i té kavičce závislá. Po čase jsem si zvykla a teď už mi to ani nepřijde. Občas si dám kousek koláče či čokolády, ale jinak mě to opravdu netáhne.

    Kvě 29, 2006
  • Obrázek uživatele Martin
    Martin (anonym)

    Asi pred rokom som po dlhodobom chystaní sa zrealizoval desaťdňovú hladovku/ podµa Cingroša - Sám sobe doktorem/ Proste som chcel skúsiť tie pocity a zistil som, že sa to dá zvládnuť v pohode. No ako vedµajší produkt hladovky bolo a stále je - strata chuti na sladké. Nie že by som si občas nedal dobrý mamin koláč, no vyše roka som nemal ten žiadostivý mučivý pocit dať si rýchlo niečo sladké, najlepšie čokoládku, ešte lepšie zo dve. a potom ma deprimuvala tá kyslá chuť v ústach a určite aj v žalúdku. Takže, treba poskúšať všeličo, a organizmus sám povie, čo môže byť

    Čer 29, 2006
  • Obrázek uživatele Marie
    Marie (anonym)

    Já jsem přestala jíst cukr, čokoládu a vůbec všechno sladké asi před rokem (ze zdravotních důvodů). Předtím jsem byla na sladkém docela závislá, ale stačilo pár měsíců a naprosto jsem tomu odvykla, teď mi sladké vůbec nic neříká. Netřeba říkat, že jsem teď na tom o mnoho lépe zdravotně, mám svoji ideální váhu, zlepšila se mi pleť a vůbec se cítím o poznání líp. Některým lidem ale připadám nenormální a těžko jim to dokážu vysvětlit. :-((

    Čer 29, 2006
  • Obrázek uživatele děťátko
    děťátko (anonym)

    Je třeba omezit cukrkávučokoládučajrumbum. Protože o něčem tzv zajímavém se zde přece psát musí a v nouzi je každé téma dobré vč. blábolů jako: Jestliže se však zvýší hladina cukru v krvi, z bílých krvinek se stanou inertní lenivé buňky a bakterie pak už nemohou zničit.

    Čer 29, 2006
  • Obrázek uživatele Vendy
    Vendy (anonym)

    Proč by to měl být blábol? Bylo to zde podáno sice až moc laickým způsobem, ale to na pravdě nic nemění. Stačí si vzít nějakou odbornou literaturu, kde je popsán vliv extrémních potravin na kondici krve a lymfy. Tam to sice bude popsáno učeněji a složitějí, ale výsledek je v obou případech stejný.

    Čer 30, 2006
  • Obrázek uživatele Dita
    Dita (anonym)

    Já jsem na sladkém závislá.Mám nadváhu,zdravotní problémy,ale sladkého se zříct neumím.Poradí mi někdo? Cukrblok nefunguje. dík Dita.

    Črv 14, 2006
  • Obrázek uživatele Eve
    Eve (anonym)

    Není to v psychice? Buď stará známá jednoduchá rovnice málo vztahů (lásky, sebedůvěry) = hodně sladkého; nebo něco hlubšího. Homeopatie na to má homeopatikum z cukru, ale to má cenu brát jedině když souhlasí celkový obraz. A taky prý když je člověk plný kvasinek, tak si ty kvasinky přísun cukru vynucují, aby měly dost žrádla. V takovém případě se nasazuje protikvasinková léčba + dieta bez cukru (je nutné si při chuti na sladké říkat, že to chtějí kvasinky, a schválně jim nedat :) )

    Črv 14, 2006
  • Obrázek uživatele Anna
    Anna (anonym)

    Ahoj Dito ráda Vám poradím, napiste mi na mou adresu hyzovaA"seznam.cz

    Črv 18, 2006
  • Obrázek uživatele Robert
    Robert (anonym)

    Dovolim si zapochybovat o odbornosti a hlavne serioznosti daneho clanku. Co maju spolocne kava a cokolada, teda povzbudzujuce latky s cukrom ? Preco su uvadzane v jednom clanku ? Informacie, ci presnejsie varovania pred danymi latkami su zavadzajuce, vytrhnute z kontextu a podane v strasne zmatenej forme.

    Črv 24, 2006
  • Obrázek uživatele Jitka
    Jitka (anonym)

    Zlata stredni cesta je to prave.Jsme na svete malou chvili a proto bychom si nemeli nic odpirat.Na nizky tlak a povzbuzeni kavu,pro radost urcite cokoladu a trochu cukru jeste nikoho nezabilo.Samozrejme,jestlize ma nekdo cukrovku atd.tak vi presne co ma delat.I obezita neni problem,chce to kazde dve hod. jist a vic pohybu.

    Zář 10, 2006
  • Obrázek uživatele hh
    hh (anonym)

    Kávu musím, protože mám nízky tlak a jinak bych omdlela a čokoládu taky, protože jsem vášnivý čokoholik (samozřejmě jí nejím na tuny). Jinak ani kávu ani čaj necukruji a cukr jím s mírou. Kdybychom museli všichni všechno dodržovat, všechny správné rady a diety tak bychom jedli jen amarouny a všechny hyperřetězce narvané žrádlem by mohli zrušit. Od všeho trošku a racioálně.

    Zář 10, 2006
  • Obrázek uživatele Jitka
    Jitka (anonym)

    Ahoj hh,souhlasim

    Zář 10, 2006
  • Obrázek uživatele hh
    hh (anonym)

    Ahoj Jitko, taky s tebou souhlasím, že obezní lidé se vymlouvají na nemoci, ale bohužel všechno je v jídle, prostě se zbytečně přežírají a necvičí. Jen malé procento obézních lidí je opravdu nemocných (štítná žláza atd.), spíš potom s té své obezity onemocní. Taky jím čokoládu a jiné možná nezdravé věci, ale s mírou, do toho cvičím a přitom se snažím přesto všechno zdravě jíst, hlavně nepřežírat. A myslím, že můžu být ve svých 35 letech se svou postavou spokojená (174cm, 62kg). Pa :-)))

    Zář 10, 2006
  • Obrázek uživatele cože?!
    cože?! (anonym)

    Mě by hlavně zajímalo, co to jsou "Buňky našeho fyzického těla".

    Říj 08, 2006
  • Obrázek uživatele Petr
    Petr (anonym)

    chokolada, ovsem jenom ta tmava je prospesna nervovemu ustroji v mozku nebot vytvari serotomin.

    Pro 07, 2006
  • Obrázek uživatele cukr,káva,čokoláda,maso
    cukr,káva,čokol... (anonym)

    radikálně omezit,nejlépe vylpoučit,tohle všechno dělá v těle kyseliny,narušuje trávení a zakládá se tím spousta nemocí.Ovoce,zelenina,obiloviny-celozrnné,dostatek vody,ořechy,zakysané produkty-podmálí apod.to je zdravé a tělu prospěšné jídlo.Obžerství zkracuje od pradávna život.Nikdy nebylo tolik supermarketů narvaných žrádlem jako nyní,lidé vyhazují do záchodu peníze,učí to své děti a pak se není čemu divit,že stoupá i zločinnost,přemíra jídla otupuje smysly.jíme proto,abychom žili a nežijeme jen proto,abychom se přežrávali s prominutím!!

    Pro 07, 2006
  • Obrázek uživatele cukr,káva,
    cukr,káva, (anonym)

    proč nás musejí nemoci zastavovat,přestoupení přírodních zákonů,není bez odezvy!

    Pro 07, 2006
  • Obrázek uživatele KOMENTÁŘ
    KOMENTÁŘ (anonym)

    AHOJ TO JE FAKT,NĚKDO SE PŘEŽÍRÁ,,,,PAK MÁ MALO POHYBU,,A JE OBÉZNÍ A PAK SI ZTĚŽUJE ŽE HO BOLÍ KLOUBY,,,,,,,A SPOUSTA JINÍCH VĚCÍ,JÁ TAKY MILUJI SLADKÉ VĚCI,,ALE SNAŽÍM SE I CVIČIT. :):):):):):):):)

    Led 11, 2007
  • Obrázek uživatele Návštěvník
    Návštěvník (anonym)

    Ono se to fakt dobře kecá,nejíst sladký. Já sice jím spousty zeleniny,cerealiích,dostatečně piju a pohyb mi vyplnuje prakticky většinu mého volného času,ale čokoládu prostě musím.

    Led 27, 2007
  • Obrázek uživatele Iva
    Iva (anonym)

    Tak to máme to samý.Stravuji se zdravě,nejím bílé pečivo ani knedlíky,cpu se zeleninou,ovocem,oříšky......atd.piju taky dost,ale prostě sladký si dát musím!Cvičím denně,ale sůšu nebo kousek čoko mám taky denně.Snažím se nic nekoupit,nejhorší to je o víkendu,děti mají zásobu dobrůtek a já pak neodolám!A hlavně nevím jak na to.Blbost jsou rady typu-když vás přepadne chuť na sladké dejte si jablko,nebo jeden čtvereček čoko.Chtěla bych vidět toho kdo rozbalí studentskou pečeť,uloupne si čtvereček a schová ji na druhý den.Já to tak dělám,jenže když zjistím,že už si jdu pro jeden čtvereček počtvrtý tak to vzdám a vezmu ji celou :-)

    Led 27, 2007
  • Obrázek uživatele Dafi
    Dafi (anonym)

    Jsem čokoholik Ovšem při mé váze je to jedno 44kg a věku 50 je to ještě víc jedno.

    Feb 02, 2007
  • Obrázek uživatele Ela
    Ela (anonym)

    Mala som rovnaký problém, ako Iva, ale raz som dostala do daru čiernu čokoládu, kde bol obsah cukru značne znížený. Obsah čokoládovej hmoty je podµa údajov na etikete 7o percent resp. v inej čiernej čokoláde 75. Dokonca som videla aj 8O. A div sa svete, malý kúsok mi stačil. Moja rada - kvalitná a drahá čokoláda,je to lacnejšie a zdravšie.A ešte - deťom zaručene nebude chutiť,tak ostane len vám.

    Feb 23, 2007
  • Obrázek uživatele Lia
    Lia (anonym)

    ano mala som aj 90tku ale ta sa uz nedala jest bola uplne horka same kakao 75tka je ok. ale zit bez cukru to asi nezvladnem. Raz som vydrzala mesiac..

    Feb 23, 2007
  • Obrázek uživatele Návštěvník
    Návštěvník (anonym)

    všetko sú to blbosti.... nevedia čo by skúmali a tak skúnajú blbosti a oblbujú ludí.... ja mám názor že všetkého treba z mierou... tak jak nieje dobré mať každý deň mäso tak niej dobré ho nemať vôbec!!!! a samozrejme je rozdiel aj vo fyzickej aktivite ťažko bude dakto hádzať celý deň do miešačky ak sa dá na raňajky jogurt z ovsenými vločkami.....

    Feb 24, 2007
  • Obrázek uživatele Oskarka
    Oskarka (anonym)

    Dobrá osladená káva s mliekom a kúskom čokolády urobí mojej psychike lepšiu službu ako antidepresívum, a neškodí toµko organizmu. Denne mám stresy, no tak si tú kávičku s čokoládkou dám - aspoň mám lepšiu náladu a nie som protivná na ostatných. Ale hovorím o kúsku čokolády, ja som celú tabuµku naraz ešte nikdy nezjedla.

    Feb 24, 2007
  • Obrázek uživatele vrana
    vrana (anonym)

    kava, cokolada nebo i cukr neni nezdravy, ale zalezi na mnozstvi, po kave se ma nebo ke kave se ma pit sklenice ciste vody, aby ledviny nebyly prilis zatizene, take je dobre pridat trochu smetany, je to pozitivni pro zaludek a trochu cokolady je v poradku, ale taky mam radeji horkou, a co se tyce cukru, je hormonelne dulezity, ale stacilo by pry jenom kostka cukru denne tak budeme v poradku, ale jak se jednou neco sladkeho sni, tak je tezke prestat, chce to mit pevnou vuli

    Bře 18, 2007
  • Obrázek uživatele Návštěvník
    Návštěvník (anonym)

    nie sú to blbosti....po každodenním pití kávy už ani necítím rozdíl, že jsem ji vypila, necítím tu "podporu" a s čokoládou někdy taky, jím ji tak často, že už mi stačí ji jen vidět v obchdě a to mě uspokojí, zjistím, že už na ni nemám chuť, ale bohužel jen v tu chvíli. Protože je v čokoládě hodně tuku a cukru a je opravdu těžce stravitelná - ne nadarmo se doporučuje proti průjmům - a vlastně mi jde hlavně o tu blahodáárnou chuť kakaa, jsem si na sebe vymyslela šetrnější šidítko - trošku smetanového jogurtu + kvalitní kakao + cukr dle chuti. Doporučuju.

    Dub 06, 2007
  • Obrázek uživatele Pepita
    Pepita (anonym)

    Ja sporadam 150 g cokolady denne spolus min.2 salkama kavy a je mi bajecne..navic..pri 170cm mam stale 56kg..takz esi s tim hlavu nemalu..je to to nejlepsi antidepresivum !

    Dub 21, 2007
  • Obrázek uživatele Novák
    Novák (anonym)

    ....No a tak jsem po přečtení toho článku pochopil, že i člověku, který je v důchodě, sex ho nezajímá, pít alkohol už nemůže a zpívat už nemá proč, lze zakázat ještě spoustu dobrých věcí. Už se těším na mediální hysterii a následný zákaz konzumace sladkostí ve veřejných budovách a na zastávkách MHD:) Protože kam jinam to zase směřuje. To by mě tak zajímalo, co se to zase tlačí místo toho na trh. Rybí tuk, příslib geniality, ale působící při nadměrné konzumaci stále tu stejnou rakovinu střev, ale tentokrát pod tajemným názvem omega?

    Dub 21, 2007
  • Obrázek uživatele Mira
    Mira (anonym)

    Vrána,mluvíš mi z duše!Na jedné straně se káva a čokoláda odsuzuje a na druhé opěvuje-obsahují antioxidanty(brání proti volným radikálům,které napadají zdravé buňky...)podporují srdeční činnost,soustředění a myšlení..a jako mírné antidepresivum podle mě kafíčko zachránilo nemálo lidí před sebevraždou. Rozumný člověk dokáže jejich pozitivních účinků využít ve svůj prospěch(nepřehánět množství-max3denne,mlíko,smetana ke zmírnění podráždění žaludku a hodně vody)..pak není co řešit-pro mě je to lék..a to piju kafíčko dlouhodobě(denně2x)..když už nic,tak se mám každý den naco těšit a závislost nepociťuju...takže se mi moc nelíbí,když čtu,že by se káva neměla raději pít vůbec..a na druhé straně výzkumy ukazují stále více pozitivních účinků(při střídmém pití)A ze všeho nejkomičtější je,když si tyti informace odporují na jedné a té smé webové adrese(viz zde:))ale v podstatě nic proti,je to tu myšleno v dobrém,ale občas trochu rozporuplně??!!:o)

    Kvě 08, 2007
  • Obrázek uživatele miky
    miky (anonym)

    pepito, nelze než ti závidět, každý nemá to štěstí aby se to na něm neprojevovalo

    Kvě 24, 2007
  • Obrázek uživatele Honza
    Honza (anonym)

    Já to potvrdím - je mi 23, piju poslední 4 roky asi 5 - 10 káv za den a cítím se čím dál slabší. Jsem podrážděný, nevyspalý... Na prd. Mám toho hodně a být dlouho aktivní být prostě musím.

    Kvě 28, 2007
  • Obrázek uživatele Eva
    Eva (anonym)

    Je to přesně tak jak se píše v úvodu. Omezit cukr,kávu a čokoládu,kupte si Vironal, užívejte měsíc a v 60 letech se budete cítit jako ve dvaceti,noa sex i třikrát denně nebudete vůbec unaveni,ověřeno v praxi.......

    Črv 23, 2007
  • Obrázek uživatele Petruška
    Petruška (anonym)

    Pro Leonu: Ahoj jsem taky docela závislá na kávě, hlavně ráno. Ale zkusila jsem to omezit na jednu silnou ranní kávu/ale až po snídani/, a odpoledne kvalitní zelený čaj, který je výborný a taky zdravý. A proti nespavosti je zaručeně nejlepší dát si večer skleničku piva, cca 2 hodinky před spaním, žádné léky. AHOJ

    Zář 06, 2007
  • Obrázek uživatele deli
    deli (anonym)

    kavu a cokoladu nevynechavajte to je najlepsie co existuje. Ale jenom priměřene :)))

    Zář 10, 2007
  • Obrázek uživatele dělník
    dělník (anonym)

    já si dopřávám tak 2-3 kávy denně,zrovna dnes jsem měl možnost shlédnout v TV jak je pití kávy prospěšné jeko prevence před parkinsonsovou nemocí a cukrovkou a káva obsahuje také spoustu jiných věcí které organismu prospívají.Je pravda že se po ní člověk cítí slabší,proč to jsem nevěděl až do přečtení tohoto článku,no a také je pravda že logr pěkně brousí žaludek.Za své cesty po Africe jsem turka neměl možnost spatřit,pije se tam hodně ta překapávaná a také je pravda,že nejhorší na ledvinové kameny je ta nejjeměji umletá z toho důvodu doktoři nadávají hlavně na číbolo kafé nejjeměji umleté. Ono má vše své klady a zápory.No a k tomu trávení bych doporučoval přestat pít kávu a pít jednou denně aktivium od Danone a to po dobu 3 týdnů,pak se žaludek srovná. To Honza. no...tak 10 káv denně to je již asi extrém,to bych doporučoval tu kávu nahradit kávou z melty, protože po jejím vypití na tu normální již takovou chut´ nemám.

    Zář 21, 2007
  • Obrázek uživatele Táňa
    Táňa (anonym)

    Leono, nepomůže omezit jen kávu. Pokud se tělo vyživí vším co potřebuje, bude spokojené a nebude potřebovat budiče, např. kafe. Mnoho lidí si ještě neumí s tím poradit, ale dnes už existuje mnoho školených Poradců (i nelékařů), kteří přesně vědí jak na to. Email:zdravaporadna"seznam.cz

    Říj 09, 2007
  • Obrázek uživatele Jarmila Janoušková
    Jarmila Janoušková (anonym)

    Mohl by mi někdo říct, proč při zvýšené ladině cholerterolu se nemá pít turecká káva a naopak jako vhodný nápoj se doporučuje káva překapávané nebo instantní. Jenže ta mi nechutná.

    Led 17, 2008
  • Obrázek uživatele Ivanka
    Ivanka (anonym)

    PORAĎTE : čím se dosladit, když máme chuť na sladké, potřebu užívat sladkosti či sladké potaviny?Jaký cukr je dobrý a uspokojí tuto potřebu? Jaký cukr nekvasí?

    Feb 22, 2008
  • Obrázek uživatele Návštěvník
    Návštěvník (anonym)

    čaj rum bum

    Feb 22, 2008
  • Obrázek uživatele Soňa
    Soňa (anonym)

    Já sladím, ale hodně si kupuji fruktozu, a hnědý přírodní cukr, je to pravda dražší. Bílí už nepoužíváme. Ao a sůl používejte jen tu s jodem a fluoridem, a hlavně dětem pokud už solíte, budou mít lepší zuby. Kafe neškodí 2 šálky denně nikomu nemůžou ublížit. Já td přesedlala na meltu.

    Feb 22, 2008
  • Obrázek uživatele Luboš
    Luboš (anonym)

    Denně teď jím jednu čokoládu na vaření.Tyto chutě na mě přijdou vždy,když se mi zhorší deprese.

    Feb 22, 2008
  • Obrázek uživatele Jitřenka
    Jitřenka (anonym)

    I v čokoládě na vaření obvykle cukr bývá. Ten vlastně bývá prakticky ve všech čokoládách, vyjma těch s umělými sladidly, který však též nejsou zdraví zrovna prospěšná. Třtinový cukr je sice o něco méně škodlivý než cukr bílý, ale za zdravý se rozhodně nedá označit, i ten by měl člověk co nejvíc omezit. Sůl jedině MOŘSKOU a v malém množství - a hlavně, nikdy nedosolovat na talíři, ale zabudovta do pokrmu během vaření. A že dvě kofeinové kávy nemohou uškodit?? A kolik tedy podle paní Soni ano..? :) I jedna denně je pro organismus ažaž, jedná-li se o klasické kafe a ne např. kávu rostlinnou. Ivanko, já sladím rýžovým či agáve sirupem, pšeničným sladem, Sladovitem (i když ten chuťově není nic moc), případně při pečení různých makrobiotických sladkostí, např. müsli, perníku atd. používám kukuřičný slad. Vřele doporučuji. Absťák po klasickém cukru většinou rychle vymizí... jako vyléčený cukromil mohu opravdu potvrdit. Vše je o vůli, snaze a nějaké té vůli..... :) Ale výsledky stojí za to!!

    Feb 27, 2008

Stránky

Přidat komentář

Reklama

Reklama