Oříšky a semínka pro zdraví

Začalo nám krásné jaro a to je správný čas pro nastartování našeho organismu. A jak jinak ho lépe nastartovat než a zdravým jídlem? Dnes pro Vás máme článek o oříšcích a semínkách. Jak nám prospívají, jak škodí a proč bychom je vlastně měli zařazovat, když obsahují spoustu toho ?tuku?.

Takže napřed, oříšky obsahují spoustu tuku, to víme všichni. Ale obsahují spoustu toho zdravého tuku, tj. mono a polynenasycených mastných kyselin. Tyto kyselin snižují obsah LDL cholesterolu v krvi (ano to je ten špatný).

Osobní trenér fitness Monika Šveňhová říká: “ořechy a semínka mají i spoustu bílkovin, vlákniny a různé druhy mají různé typy minerálů a vitamínů.  Co má většina ořechů společné je velké množství vitamínu E, kterého má většina z nás nedostatek.  Jedná se o velmi účinný antioxidant, který ničí volné radikály a chrání tak zdravé buňky našeho organismu.“
Dále mají ořechy hojné protizánětlivé účinky, velký obsah hořčíku (reguluje krevní tlak), a takto bychom mohli pokračovat do nekonečna. Podíváme se raději na ty nejznámější druhy a na to co nám dávají, i berou.

Mandle
Mandle jsou velmi bohaté na hořčík, který v kombinaci s vápníkem našemu tělu zaručuje pevnost nehtů, vlasů a zdravou pokožku. Dále je hořčík potřeba pro správnou činnost srdce a nervové soustavy, proto je konzumace mandlí často doporučována při nejrůznějších psychických poruchách. Mandle jsou také bohaté na proteiny, vitamin B1, B6 a E. Navíc obsahují nejvíce vlákniny ze všech ořechů, tudíž působí dobře na naše střeva. Pravidelná konzumace mandlí příznivě působí proti demineralizaci kostí nebo osteoporóze, dodává kostem a svalům pevnost a pomáhá překonávat únavu a deprese.

Vlašské ořechy
Při pravidelné a dlouhodobé konzumaci cca 8 jader denně příznivě působí na odstranění srdečně-cévních chorob, snižují hladinu “zlého“ cholesterolu, podporují činnost mozku, snižují hustotu krve a mají protizánětlivé účinky. Jsou také zaručeným zdrojem zinku, který je důležitý pro enzymatické reakce, pro zdravé vlasy, pokožku, nehty, sexuální potenci a mnohé další biochemické pochody. ?Dále obsahují spoustu draslíku, fosforu, železa, hořčíku a z vitamínu hlavně E a vitamíny skupiny B.

Kešu ořechy
Obsahují rostlinné tuky a velké množství nenasycených mastných kyselin, které snižují hladinu cholesterolu v krvi. Jsou jedním z nejbohatších zdrojů hořčíku, jehož nedostatek může způsobovat nejen nervozitu a podrážděnost, ale také křeče a záchvaty. Doporučuje se jedna hrstka denně v případech deprese, slabosti, bolestivé menstruace ale slouží i jako prevence infarktových onemocnění.

Pistácie
Pistácie jsou zdrojem bílkovin, proteinů, sacharidů, uhlohydrátů, vápníku, hořčíku, draslíku, fosforu a železa. Doporučuje se konzumace v kombinaci s ovocem a zeleninou bohatou na vitamín C, který zvyšuje absorpci železa ve střevech. Pistácie jsou velmi významnými pomocníky pro ty, kdo trpí anémií způsobenou nedostatkem železa, ale také pomáhají k úpravě krevního tlaku, redukují nadměrné množství LDL cholesterolu v krvi, a chrání před vysokým krevním tlakem.

Lískové ořechy
Lískové oříšky jsou značně výživné a rychle působí jako zdroj energie a zároveň jsou snáze stravitelné než například mandle. Obsahují i velké množství vitamínů. Především vitamín E, B3 a B6. Dále obsahují hořčík, fosfor, draslík, vápník, železo, měď, bor, mangan a další.  Jejich konzumace se doporučuje zejména při cukrovce, zvýšené spotřebě energie nebo u ledvinových kamenů.

Chia semínka
Jsou nejbohatším zdrojem Omega-3 mastných kyselin na naší planetě a aktivně snižují LDL cholesterol. Obsahují více antioxidantů než borůvky a navíc ještě 9 aminokyselin. Jsou vydatným zdrojem hořčíku a železa a jsou také vhodné pro lidi alergické na lepek. Mají schopnost vstřebávat vodu a tvořit gelovitou konzistenci čímž zamezí jejich konzumace pocitu hladu a pomáhá tak při redukčních dietách. Přidat si je můžete do müsli, jogurtů či smoothie.

Lněná semínka
Je známé především jako regulátor trávení s velmi příznivými účinky. Obsahuje velké množství vlákniny, omega 3 mastné kyseliny, bílkoviny a široké spektrum vitamínů a minerálních látek, např. vitamíny B, C, E či železo, draslík, vápník a hořčík.  Len pomůže zejména se žaludečními a trávícími problémy, ale působí také preventivně proti virovým onemocněním. Jeho užívání zvyšuje pružnost šlach a odolnost kloubů, snižuje vysoký krevní tlak a vysoký cholesterol. Kromě toho, že působí také, jako prevence proti rakovině se jeho užívání doporučuje během těhotenství - usnadňuje porod a podporuje správnou tvorbu mateřského mléka. Doporučené denní množství jsou 2-3 čajové lžičky.

Konopná semínka
Pochází z tzv. technického konopí. Technické konopí je odrůda rostliny Cannabis L Sativa, pochází z Asie, kde byla odedávna důležitou součástí jídelníčku. Z Asie přišla do Evropy, kde se rovněž její semínka staly součástí jídelníčku, ale bylo také využíváno v průmyslu pro technické účely.  Konopné semínko obsahuje všechny esenciální aminokyseliny a nepostradatelné mastné kyseliny v poměru vhodném pro lidský organismus. Je cenné svým obsahem vlákniny a dobrým zdrojem vápníku a železa, fosforu, hořčíku, zinku, mědi a manganu.

Z tohoto všeho nám vyplívá, že oříšky a semínka ano. Ale proto, aby měli příznivý vliv na naše zdraví, musíme je konzumovat v přiměřeném množství.

Autor článku: Monika Šveňhová, osobní trenér
Fitness-trenink-doma.cz - portál s osobními trenéry do domu působící po celé ČR.

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Související články: 

Komentáře (1)

  • Obrázek uživatele s
    s (anonym)

    https://www.portam.cz/matcha-40g-plech-gresik

    Říj 03, 2016

Přidat komentář

Reklama

Reklama