
Proč se horalé dožívají vysokého věku? Podle polských vědců existuje jednoduchá odpověď. Ovčí mléko totiž obsahuje zvláštní látky, které dokonce dokážou zastavit rakovinu. Proto z něj chtějí vyrobit lék, který by prý mohl zachránit svět.
Obyvatelé polských hor si již zvykli na návštěvy vědců z
univerzity v jihopolské Vratislavi. Mladí vědci odebírají vzorky
mléka a zkoumají obsah jedné z kyselin podle toho, co ovce žerou.
Konkrétně jde o CLA, tedy konjugovanou kyselinu linolovou.
Tato látka je známa a už nyní se používá třeba v tabletách
podporujících hubnutí. CLA v nich podle výrobců totiž urychluje
odbourávání tukové tkáně a mění nevzhledné špeky ve svaly.
Podle polských vědců je právě v tuku, který se získá z ovčího
mléka, CLA vůbec nejvíce - přibližně 1,24 procent. Její obsah se
přitom mění podle toho, co ovce žerou.
Badatelé zjistili, že pokud jim naordinují dietu a přidají do
žrádla více olejnatých rostlin, jako jsou například semínka
slunečnice nebo lnu, pak obsah CLA vzroste až na dvojnásobek.
Vratislavští vědci přemluvili ke spolupráci své kolegy z
varšavského Institutu průmyslové chemie. Chemikům se podařilo
najít způsob, jak z ovčího mléka získat co nejvíce CLA.
Vědci pak vyzkoušeli, jak se látka chová v kontaktu s buňkami
zasaženými rakovinou. Výsledek byl úžasný. Ve 100 procentech
případů se zastavilo rakovinové bujení.
Preparát však nyní musí projít ještě dalšími testy. K tomu je
zapotřebí v přepočtu asi 3,5 milionu korun na zhruba tříleté
bádání. Peníze ale univerzita nemá.
Zdroj: ČTK
Komentáře (6)
- odpovědět
Pro 05, 2011- odpovědět
Lis 17, 2014- odpovědět
Lis 17, 2014- odpovědět
Lis 17, 2014- odpovědět
Lis 17, 2014- odpovědět
Lis 18, 2014Přidat komentář