Ozařované potraviny

Ozařování bylo oslavováno jako vynikající nový způsob jak udržet potraviny delší dobu čerstvé.

Princip této metody spočívá v tom, že potraviny jsou vystaveny vysokým dávkám radiace, které zabrzdí množení bakterií. Pokud je dodržen správný postup, nebezpečí radioaktivity u těchto potravin nehrozí; nicméně nevyhnutelně v nich dochází k chemickým změnám.

Zářeni rozbíjí v potravinách některé molekuly. Produkty tohoto štěpení se následně slučují v nové molekuly; nově vzniklé chemické látky - nazývané radiolytické produkty nebo specifické radiolytické produkty - jsou obsaženy právě jen v ozářených potravinách. Přísné testování těchto chemických látek vedlo k závěru, že jejich množství v ošetřených výrobcích nejsou natolik velká, aby mohly jakkoliv poškodit organismus. Kdo si ale může být jistý?


zdroj: Jane Alexander - Detoxikační program

Komentáře (2)

  • Obrázek uživatele lalala
    lalala (anonym)

    Z vedeckeho hlediska nevim, ale mam nejak silne vyvinute citeni a z masla firmy Rajo vyrobene v nemecku(!)s trvanlivosti 6mesicu!!! se mi zvedl zaludek, kdyz jsem ho vzala do ruky. Vzhledem k dobe trvanlivosti predpokladam, ze je ozarovane. Svuj pocit neumim vysvetlit, v kazdem pripade jsem si jim jista.

    Říj 18, 2007
  • Obrázek uživatele Tosha
    Tosha (anonym)

    V německu je takovéto ozařování zakázáno. Nebuďte paranoidní. :-)

    Kvě 17, 2009

Přidat komentář

Reklama

Reklama