
Ozařování bylo oslavováno jako vynikající nový způsob jak udržet potraviny delší dobu čerstvé.
Princip této metody spočívá v tom, že potraviny jsou vystaveny vysokým dávkám radiace, které zabrzdí množení bakterií. Pokud je dodržen správný postup, nebezpečí radioaktivity u těchto potravin nehrozí; nicméně nevyhnutelně v nich dochází k chemickým změnám.
Zářeni rozbíjí v potravinách některé molekuly. Produkty tohoto štěpení se následně slučují v nové molekuly; nově vzniklé chemické látky - nazývané radiolytické produkty nebo specifické radiolytické produkty - jsou obsaženy právě jen v ozářených potravinách. Přísné testování těchto chemických látek vedlo k závěru, že jejich množství v ošetřených výrobcích nejsou natolik velká, aby mohly jakkoliv poškodit organismus. Kdo si ale může být jistý?
zdroj: Jane Alexander - Detoxikační program
Komentáře (2)
- odpovědět
Říj 18, 2007- odpovědět
Kvě 17, 2009Přidat komentář