Pěstujte si vitamíny doma v misce

Jednoduchý způsob, jak výrazně zlepšit svou výživu, je výměna kupovaného hlávkového salátu za klíčky. Klíčky můžete obohatit i chlebíčky, sandviče, polévky. Hlávkový salát totiž kromě vlákniny opravdu neposkytuje mnoho živin.

Podle průzkumu ministerstva zemědělství v USA (USDA) bylo zjištěno, že klíčky či mladé výhodnky mají vyšší nutriční hustotu než jejich vzrostlé protějšky, včetně 10krát vyššího množství hodnotných antioxidačních látek. Mezi 25 testovanými odrůdami:

Klíčky červeného zelí měly nejvyšší koncentraci kyseliny askorbové (vitamin C)
Koriandr -klíčky měl nejvyšší množství karotenoidů luteinu a beta-karotenu. Obsahuje třikrát více beta-karotenu než zralý koriandr.
Amarant-klíčky má nejvyšší obsah fyllochinonu (K1 vitamin)
Zelená ředkev měla nejvyšší koncentraci tokoferolů (směs vitaminu E)

Podle USDA výzkumníka Gene Lestera, Ph.D., “Všechny tyto živiny jsou nesmírně důležité pro pokožku, oči a v boji proti rakovině..“

Klíčky obsahují také větší množství fytochemikálií, o kterých je známo, že vás chrání proti řadě nemocí a chronických onemocnění, včetně srdečních onemocnění a rakoviny.

Například:

Klíčky brokolice jsou vynikající zdroj s rakovinou bojují sloučenina sulforaphane. Ve srovnání se zralou brokolicí klíčky obsahují 10 krát až 100 krát více sulforaphanu.
Klíčky vojtěšky obsahují saponiny, které pomáhají normalizovat hladinu cholesterolu a podporují imunitní systém a sílu kostí.
Většina klíčků jsou dobrým zdrojem hydrolytických enzymů, které pomáhají s trávením jídla a jeho využitím.               Slunečnicová klíčky jsou bohaté na fytosteroly, které mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu a LDL cholestrou tím, že snižují množství cholesterolu vstřebaného ve střevě.

Několik gramů klíčků denně může zcela pokrýt doporučený denní příjem vitaminů C, E a K, na základě doporučení Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA).

Populární klíčky či mladé rostlinky:

Běžně naklíčená fazole, ořechy, semena a zrna zahrnují:

Vojtěška: dobrým zdrojem vitamínů A, B, C, D, E, F a K
Obilná tráva: vysoký obsah vitamínů B, C, E a mnoho minerálních látek
Fazole mungo: dobrým zdrojem bílkovin, vlákniny a vitaminů C a A
Čočka klíčky: obsahují 26 procent bílkovin a mohou být konzumovány bez vaření
Růžičková kapusta: Jeden šálek vařené růžičkové kapusty obsahuje více než 240 procent doporučené denní dávky (RDA) pro vitamín K1 a téměř 130 procent RDA pro vitamín C. Růžičkové kapusta je také dobrým zdrojem vlákniny, hořčíku, draslíku, cholinu, vitamínů skupiny B, antioxidantů a dalších zdraví podporujících fytochemikálií.

Jakékoli běžná bylina nebo zelenina může být využita jako bohatý zdroj mikroživin jednoduše tím, že se sklidí, zatímco je rostlina ještě mladá. Prostě nebude čekat, až bude úplně zralá. Pěstováním vlastních klíčků a mladých rostlin snižujete též riziko kontaminace škodlivými látkami a bakteriemi.

Zdroj: mercola.com

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Související články: 

Přidat komentář

Reklama

Reklama