Pikles: Zdravá kvašená zelenina

Pro enzymy a minerály je nutná zelenina kvašená. Tu je třeba mít v malém množství denně na talíři. Nejen že zásobuje tělo enzymy, minerály a vitaminy, ale kyselina mléčná je prostředníkem, který umožňuje vstřebávání vápníku. U lidí, kteří mají osteoporózu, je tato potravina lékem a její opomíjení je přímo trestuhodné.

Kvašená zelenina je známá především v podobě kvašeného zelí. Je to naše tradiční potravina, ale hlavně v posledních letech se na ni bohužel zapomíná. Kromě této dlouhodobě kvašené zeleniny se dá připravit i krátce kvašená zelenina - pikles. Málokdo ví, že tímto způ­sobem je možno upravit jakoukoli zeleninu.

Pikles - základní předpis:

Nastrouháme jakoukoli zeleninu (mrkev, cibuli, zelí, červenou řepu, okurky, ředkve a podobně). Na půl kilogramu zeleniny dáme 60 gramů soli, zamícháme, směs na­tlačíme do kameninové nebo skleněné nádoby a zatížíme. Necháme při pokojové teplotě kvasit 3 dny. Získáme vynikající kvašenou zele­ninu, kterou dáme do ledničky, kde nám vydrží několik týdnů. Můžeme tak dát denně něco na talíř. Zeleninu kvasíme buď jako jeden druh samostatně, nebo dva druhy dohromady, například zelí nebo červenou řepu s cibulí. Ale můžeme kvasit i několik druhů zeleniny najednou. Když chceme připravit výborný zeleninový salát, nastrouháme nebo nakrájíme zeleninu, pevnější díly spaříme a vše smícháme s trochou kvašené zeleniny. Tento salát je nejen chutný, ale i minerálově bohatý, navíc obsahuje kyselinu mléčnou, která umožňuje vstřebávání těchto minerálů.

Lákem z kvašeného zelí či jiné zeleniny se dá výborně a zdravě ky­selit jakýkoli pokrm. Rozmixujeme-li omáčku, například z petržele, s vařenou zeleninou, získáme výbornou chuť i minerály.

Zdroj: MUDr. Josef Jonáš, MUDr. Vladimíra Strnadelová - Osteoporóza

 

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (4)

  • Obrázek uživatele lada
    lada (anonym)

    60g soli na půl kg zeleniny je moc ,běžně se uvádí 1 procento tedy 5 g

    Bře 20, 2013
  • Obrázek uživatele Jana
    Jana (anonym)

    Nevážim, jen jemně osolim....takže špetka soli. Důležité je nakrouhané zelí ručně hodně namačkat, aby pustilo šťávu.

    Bře 26, 2013
  • Obrázek uživatele menhasami
    menhasami (anonym)

    Tak teda nevím, ale recept na Pickles je poněkud nepoživatelně slaný!!!!!!!

    Lis 13, 2014
  • Obrázek uživatele Eva
    Eva (anonym)

    Až mně palí pusa jak je to slané

    Lis 25, 2018

Přidat komentář