
Časté pití nápojů sycených kysličníkem uhličitým prý může zvýšit riziko rakoviny jícnu, což je nemoc mající většinou fatální důsledky. K tomuto závěru dospěla studie předložená na nedávné konferenci odborníků na rakovinu v New Orleansu; její účastníci zopakovali, že na vznik rakoviny má vliv to, co lidé jedí a pijí.
Tým indických vědců zjistil jasný vztah mezi zvýšenou
spotřebou sycených nápojů v USA v posledních 50 letech a
dokumentovaným nárůstem rakoviny jícnu. Z dat, která získal od
amerického ministerstva zemědělství, vyplývá, že spotřeba nápojů
sycených kysličníkem uhličitým vzrostla od roku 1946 do roku 2000
o více než 450 procent. Počet případů rakoviny jícnu se u bílých
amerických mužů zvýšil za posledních 25 let o více než 570
procent.
Rakovina jícnu byla v roce 2003 diagnostikována u 13.900
amerických mužů a žen, z toho více než 10.000 byli muži. Podle
údajů americké společnosti pro rakovinu většina z nich nemoci
podlehla.
Počet případů rakoviny jícnu údajně jasně kopíruje nárůst
spotřeby sycených nápojů. Vědci připouštějí, že to může být do
určité míry náhoda, a dodávají, že tu hrají roli zřejmě i
biologické základy. Perlivé nápoje vedou k rozšiřování žaludku,
což následně způsobuje, že se obsah žaludku může dostat do jícnu
(pálení žáhy, odborně reflux). Reflux pak vede k rakovině
jícnu.
Vědci prý objevili podobné trendy i v dalších zemích; kde
spotřeba sycených nápojů přerostla určitou míru, zvýšil se počet
případů rakoviny jícnu.
Český onkolog Luboš Petruželka ČTK řekl, že rakovina jícnu je
méně častá a její výskyt v Česku se nezvyšuje. Vliv na vznik
zhoubného nádoru horní části jícnu má především kouření a
konzumace alkoholu. Vývoj karcinomu v dolní části jícnu je
ovlivňován spíše složením stravy, nevhodné jsou zejména uzeniny a
grilované maso. V ČR nikdo souvislost mezi pitím sycených nápojů
a rakovinou zatím nezkoumal. Také hypotézu indických vědců bude
třeba teprve ověřit, dodal Petruželka.
Další studie zase prokázaly potenciální příznivý účinek pití
kávy a dalších nápojů obsahujících kofein u lidí s vysokým
rizikem jaterních problémů. Vědci z ústavu pro výzkum cukrovky a
nemoci ledvin v Massachusetts testovali skupinu lidí s vysokým
rizikem jaterních problémů. Zjistili, že ti, kdo konzumovali více
kofeinu, měli méně problémů s játry. Do výzkumu zapojili 5944
dospělých s vysokým rizikem poškození jater kvůli nadměrné
spotřebě alkoholu, prodělané infekční žloutence, zatížení
organismu železem nebo obezitě.
Dodávají ovšem, že je třeba pokračovat dále ve výzkumu.
Zdroj: ČTK
Komentáře (2)
- odpovědět
Kvě 28, 2004- odpovědět
Črv 04, 2004Přidat komentář