Pivo jako součást pitného režimu ženy

"Poodrosteme-li od mléka, zůstávati sluší se při věcech podobných mírně temperovaných (rozuměj - v mírném množství) - při chlebu, máslu, kaši nějaké, vodě a pivu. Tím porosteme jak byliny při tekutých vodách.". Komenský tedy už před 350 vyslovil moudrou zásadu moderní dietologie, že pokud potraviny jíme v rozumné míře, prospívají našemu zdraví.

"Poodrosteme-li od mléka, zůstávati sluší se při věcech podobných mírně temperovaných (rozuměj - v mírném množství) - při chlebu, máslu, kaši nějaké, vodě a pivu. Tím porosteme jak byliny při tekutých vodách.". Komenský tedy už před 350 vyslovil moudrou zásadu moderní dietologie, že pokud potraviny jíme v rozumné míře, prospívají našemu zdraví.

Nadměrná spotřeba sebezdravějších potravin a nápojů je škodlivá. U piva snad o to více, že obsahuje zákeřný návykový ethylalkohol, i když v jednom půllitru ve zcela neškodné a dokonce prospěšné míře (cca 20 ml alkoholu).

Přestože 15 % žen podle průzkumu agentury Stem/Mark pravidelně pije lahvové 10° pivo (točené jen 5 % žen), mnohé z nich si neuvědomují významný zdravotní rozdíl mezi nadměrnou a mírnou spotřebou piva. Pochopení zdravotních předností tradičního českého nápoje by mělo vést na jedné straně k omezení konzumace tam, kde má nadměrné pití piva blízko k alkoholismu, na druhé straně k definitivnímu zařazení mírné spotřeby tohoto nápoje do pitného režimu žen v zájmu jejich zdraví.

Tak, jako je spotřeba piva nevyvážená, tak je nevyvážený i celý pitný režim. Pijeme málo a v nevhodné skladbě. Jen málokterá žena vypije denně 2-2,5 litru vody ve vhodných nápojích (pozor - pivo obsahuje 92 % vody), za to hodně vypijí silně močopudných nápojů s kofeinem, které je vlastně odvodňují, tedy vysušují (káva, skupina colových nápojů), a vysokoenergetických limonád slazených cukrem. Pivo není zdaleka tak energetické, jak se ženy domnívají. V půllitru desítky je v průměru okolo 200 kcal energie, zatímco v půllitru ovocné šťávy nebo mléka okolo 250 kcal a v půllitru vína dokonce 300 kcal energie. Podíl energie z cukrů na celkovém obsahu energie v pivu je 60 %. Pivo přitom obsahuje jak cukry jednoduché, které se spalují rychle, tak "pomalé" cukry - tzv. dextriny, z nichž že uvolňuje energie ještě dlouho po požití. Tím zajišťuje dodávku energie do těla nejen těsně po napití, ale i později. Cukry se v těle nehromadí, rovnoměrně se spalují a nepřeměňují se na obávaný tuk.

Malé množství alkoholu v pivu není z energetického hlediska vůbec na závadu. Právě naopak! Při odbourávání alkoholu účinkem enzymu dehydrogenázy vznikají volné radikály, které vstupují do rozkladných procesů tuků a tím urychlují jejich energetické využití, namísto aby se tuky ukládaly. Proto začínají dietologové doporučovat fyzicky aktivním ženám třetinku piva jako vhodný iontový nápoj, který prodlužuje periodu spalování tuků, nastartovanou kondičním cvičením.

Jak alkohol, tak látky z chmelového extraktu zpomalují uvolňování vápníku z kostí, které je typické zejména pro starší ženy po menopauze a může být příčinou obávané osteoporézy. Tou trpí podle posledních údajů v ČR okolo 1 miliónu osob, převážně žen. Podle prognózy tohoto onemocnění jí bude do r. 2020 trpět dokonce 1,6 miliónu žen! Správný pitný režim, obohacený v rozumné míře i pivem, znamená také dostatečné zavodnění ledvin, v nichž se tak usazuje méně vápenatých solí, které jsou příčinou tvorby kamenů.

U žen, jejichž organismus odbourává alkohol pomaleji než u mužů (mají méně enzymu degydrogenázy), se považuje za rozumnou míru spotřeby10-20 gramů alkoholu denně, což je přibližně obsah alkoholu v 0,3 až 0,5 litru desetistupňového piva. To je i množství, významně snižující riziko srdečně-cévních onemocnění, která se dnes nevyhýbají ani ženám.

Pro ženy obzvláště vítaný je obsah kyseliny listové - vitaminu ze skupiny B - v pivu. Ta je nesmírně důležitá zejména pro ženy v reprodukčním věku, které mohou otěhotnět. Nedostatek této kyseliny totiž prokazatelně způsobuje vyšší riziko (až o 50 %!) takových vývojových poruch u novorozenců, jako jsou rozštěpy páteře a patra. Proto těmto ženám doporučovali gynekologové přijímat listovou kyselinu v doplňcích výživy. K nim nyní přibylo pivo jako zcela přírodní alternativní zdroj s překvapivě vysokým obsahem kyseliny listové.

Z pivovarských kvasnic přechází do piva také vzácný chróm, kterého je v běžné stravě stále větší nedostatek, i když jeho denní potřeba nepřevyšuje desítky mikrogramů (milióntin gramu). Tento stopový prvek podporuje aktivitu hormonu insulinu, regulujícího hladinu cukru v krvi. Je-li chrómu nedostatek, hladina cukru může být rozkolísaná, což vede k pocitům neodolatelných chutí, zejména na sladké. Důsledkem potom bývá nadváha, s níž nezatočí žádná dieta tak spolehlivě jako obohacování stravy chrómem. Proč tedy k populárním chrómovým a vlákninovým tabletám tedy ještě nepřidat třetinku piva denně?

Nelze vyčerpat všechny zdravotní výhody, které mají původ ve složení piva, obsahujícím více než 2000 složek. Díky širokému spektru polyfenolů a dalších rostlinných antioxidantů, obsažených v pivu není výzkum tohoto moku ještě zdaleka ukončen. To potvrzuje i poslední objev ze státu Oregonu (USA), který v pivním moku nalezl nový silný antioxidant se složitým názvem xanthohumol. Jeho antioxidační "síla" má být jedna z nejvyšších.

Pivo je nepochybně zdravé i pro ženy, když vědí, kdy s pitím přestat.

Ing. Ivan Mach, CSc.

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (3)

  • Obrázek uživatele Xaint
    Xaint (anonym)

    V tom pripade jestli jsem to pochopil, tak tehotne zeny by mely denne pit male mnozstvi piva? Jejich organismu to neublizi, to je jasne, ale co organismus plodu??? *Xaint*

    Kvě 24, 2001
  • Obrázek uživatele David
    David (anonym)

    Pivo I.Klimenko, kandidát chemických věd, v současné době pracuje na vysoké škole Organické Chemie Chmel obsahuje látku, podobnou ženskému hormonu estrogen! Účinek piva na organizmus muže: 1. Postupní záměna mužských hormonu na ženské 2. Změna hlasu, stane se tenkým 3. Změna charakteru (klidné poleháváni u televize z lahvi piva) 4. Změna postavy, zúženi ramen, ochabnuti svalu a hlavně břišních svalu, pivní břicho, rozšiřuje se pánev, ukládáni tuku jako u žen na stehnech, zvětšuji se prsa visící, potence. Z muže se stane meloun, břicho roste a konec usychá. Účinek piva na organizmus ženy: 1. Zvýšena aktivace ženských organu, hyperaktivita v sexuálním živote 2. Neplodnost a další nemoci 3. Nervóznost 4. Agresivita Pokus z krysami. 10 samců a 10 samiček umístily spolu. Místo vody jim dávaly jako pití pivo, na které si rychle zvykly, potom se sledovalo jejich chovaní. Krysy se dost aktivně množí, takže chováni krys bylo divné. Samci přestaly být aktivními, po pití piva odpočívaly. A ze samičkami se stal opak, nadmírně zvýšení sexuální aktivity, na nezájem samců se staly agresivními. Po pitvě samiček bylo zjištěno: abnormální zvětšeni dělohy která byla zaplněna slizem, ostatní pohlavní orgány byly poškozené. Ukázalo se, že organizmus krys nebyl připraven na ten to experiment. (Pivní alkoholizmus) je to nový termín, léčí se o hodně hůře než jiný alkoholizmus. Zvyknou si na pivo je lehčí než se zbavit závislosti. Chmel je nejbližším příbuzným konopí. Chmel také obsahuje drogy ale v menši koncentraci. Nealkoholické pivo má stejné účinky, rozdílem je jen to, že má menši obsah alkoholu. Po ukončení požívání piva, má náš organizmus sílu k obnovení svých funkcí. Zdroj: http://www.sbnt.ru Částeční překlad: http://www.svoboda-duxa.com/cz

    Feb 24, 2009
  • Obrázek uživatele Návštěvník
    Návštěvník (anonym)

    I. Klimenko, kandidát chemických věd, je jeden z mnoha pseudonymů českého velikána Járy Cimrmana.

    Feb 25, 2009

Přidat komentář

Reklama

Reklama