Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici: Dušené proso, tykev a fazole adzuki

Skvělou základní potravinou zimního jídelníčku jsou vařené obiloviny. Tyto složené sacharidy tělo využije jako palivo a obiloviny jsou dobré také pro střeva i vylučování. Proso skvěle zahřeje a neobsahuje tolik škrobu jako ostatní obiloviny. Když zrní uvaříte a přiddáte luštěniny,získáte kompletní bílkoviny. Červené fazole adzuki jsou dobré na ledviny

Suroviny:

1 šálek fazolí adzuki

1,5 šálku prosa opraženého za sucha na pánvi

4 šálky vody

1 kus mořské řasy kombu

1 malý ořech ořešáku popelavého nebo tmavě zelená dýně, zbave­ná semen a nakrájená

 tamari k ochucení

Postup:

Dejte fazole, proso a kombu do hrn­ce a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte pod pokličkou asi 30 minut. Na proso a fazole položte špalíčky tykve. Vařte dalších 30 minut. Ochuť­te tamari. Porce pro 6 osob.

Zdroj: Elson M. Haas - Jak zůstat zdravý v každém ročním období

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Zařazení na fórum: 

Komentáře (7)

  • Obrázek uživatele veget
    veget (anonym)

    Jéžiš, co to je za sajrajt. Už naše babičky věděly, že v zimě nejvíc zahřeje třeba zabijačka a výrobky z čuníka. Takovej ovar s křenem a čerstvým chlebíčkem je nad lán poprděnýho prosa.

    Lis 25, 2011
  • Obrázek uživatele veget
    veget (anonym)

    A samozřejmě domácí slivovička.

    Lis 25, 2011
  • Obrázek uživatele dad
    dad (anonym)

    Radši si vezmu nějaké vitamíny, když to vidím , jsem v přechodu a tak jsem si pořídila nějaký přípravky od firmy Vegall.

    Pro 14, 2011
  • Obrázek uživatele janiček
    janiček (anonym)

    Připadá mi to jako foukaná izolace, proti plísni.Dneska mi firma zateplovala dům izolací Climatizer Plus a tak hurá uklízet.

    Pro 14, 2011
  • Obrázek uživatele Eva
    Eva (anonym)

    Jéžiš, co to je za...Nepohrdnu občas ani tím ovárkem, ale miluju i luštěniny. Nevím, proč vás uvedené jídlo pohoršuje? Docela bych chtěla vidět, jak vypadáte, když uznáváte jenom tlustý vepřový zalitý slivovicí :-((((

    Pro 14, 2011
  • Obrázek uživatele Eva
    Eva (anonym)

    Radši si vezmu nějaké...No, v přechodu se užívají např.přípravky se sójou, které jsou ale svinsky drahé..Daleko větší službu udělá jídlo ze sójových bobů. Vynikající potravina, která udělá velkou službu, i když příprava je trochu složitější.

    Pro 14, 2011
  • Obrázek uživatele !!!
    !!! (anonym)

    To je teda akorát žrádlo pro prasata! Jak to můžete žrát? Kdyby vám někdo řek, že na krásu jsou nejlepší kozí bobky, tak těm kozám roztrhnete snad i zadky!!

    Pro 15, 2011

Přidat komentář

Reklama

Reklama