Zpráva o stavu

Doktorka.cz nabíhá na nový systém. Prosím omluvte dočasnou zhoršenou dostupnost služeb. Děkujeme!

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Dýňová polévka

V tomto seriálu vám budeme přinášet recepty, které jsou vhodné do chladného zimního období. Dodávají velké množství vitamínů, minerálů a celkově posilují obranyschopnost organismu. Budeme vybírat recepty bez obsahu lepku a mléčných výrobků, jež v zimě přispívají k zahlenění organismu.

 
Suroviny:
1 dýně hokaido zbavená semen, 2 červené cibule, kus pórku, kurkuma, kari koření, miso (nejlépe rýžové – je bez lepku) a olivový olej.
Postup:
Ve velkém hrnci na olivovém oleji lehce osmahněte na drobno nakrájenou cibuli a pórek, pak přidejte na kousky nakrájenou dýni hokaido (může být i se slupkou. Zalijte horkou vodou. Okořeňte kurkumou, kari kořením. Až dýně změkne, vezměte šťouchadlo a v hrnci ji rozšťouchejte. Poté vmíchejte dle chuti miso a polévku odstavte.
Zdravotní účinky surovin:
Dýně hokaido - obsahuje provitamin A, vitamin C, B,  bílkoviny, sacharidy, vlákninu, vápník, hořčík a železo.
Cibule obsahuje allicin - látku se silně antibiotickým účinkem v našem těle. Pomáhá chránit organismus před infekcemi. Cibule podporuje chuť k jídlu a posiluje trávení. Má pozitivní vliv na ledviny, cévní systém a srdce. Pomáhá redukovat vysoký krevní tlak i cholesterol.
Kari koření: Byly podány důkazy antioxidačních účinků kari koření, u kterého bylo již dříve prokázáno, že příznivě ovlivňuje některé druhy rakoviny a autoimunitní choroby jako je roztroušená skleróza.
Barvivo kurkumin, které dodává kari koření jeho žlutou barvu, může aktivovat klíčový enzym chránící mozek před oxidací, která je považována za hlavní faktor stárnutí a je rovněž odpovědná za neurodegenerativní poruchy typu Alzheimerovy choroby. Kurkumin zároveň příznivě působí na játra.
Kurkuma - Kurkuma podporuje funkci vnitřních orgánů, povzbuzuje trávení a pročišťuje krev, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a ochraňuje tak před vznikem infarktu a mozkové mrtvice. Kladně působí i na psychiku člověka. Má antibakteriální, protizánětlivé a protirakovinové účinky.
Pórek - Je bohatý na vitaminy, hlavně vitamin C, E a B, dále obsahuje karoten, niacin, draslík, vápník, fosfor a železo. V zelené části má až dvojnásobek vitaminů než v bílé, proto se zelených listů nezbavujeme, ale konzumujeme je také. Má diuretické vlastnosti, proto pomáhá revmatikům a při onemocnění dnou. Zabíjí bakterie a kvasinky ve střevech a žaludku, pomáhá při nadýmání, zácpě a střevních kolikách. Fosfor povzbuzuje činnost mozku a snižuje hladinu cholesterolu. Účinně působí proti změnám cév způsobeným stářím. Je to výborný preventivní prostředek při chorobách žil, působí proti krevním sraženinám. Obsahuje také mangan a selen, který podporuje imunitní systém.
Miso - Miso je pasta vyrobená ze sojových bobů, mořské soli a fermentačního činidla, často smíchaná s rýží, ječmenem či jinou obilovinou. Obsahuje mnoho enzymů, všechny esenciální aminokyseliny, vitamíny skupiny B včetně vitamínu B12 a střevům prospěšné mikroorganismy. Pomáhá detoxikovat organismus a posilovat imunitu.
Autor: mk

Komentáře (6)

  • Obrázek uživatele magda
    magda (anonym)

    musim rict, ze tato polevka je fantasticka. deti ji milujou.

    Bře 03, 2011
  • Obrázek uživatele taky 55
    taky 55 (anonym)

    mám jí taky moc ráda,ale vařím jí trochu jinak,receptů bude nejspíš víc

    Bře 03, 2011
  • Obrázek uživatele magda
    magda (anonym)

    a jak ji varis? vyzkousela bych ji i jinak.

    Bře 03, 2011
  • Obrázek uživatele taky 55
    taky 55 (anonym)

    úplně jednoduše-dýni hokaido nakrájím a uvařím i se slupkou (semínka vyndám),pak rozmixuju tyčovým mixérem,přidám pepř,smetanu a polévkové koření-nejlíp v kostce.To je všechno.

    Bře 03, 2011
  • Obrázek uživatele magda
    magda (anonym)

    diky:) vyzkousim

    Bře 03, 2011
  • Obrázek uživatele Ally
    Ally (anonym)

    úplně jednoduše-dýni...Taky vyzkouším, vypadá to mňam...

    Bře 03, 2011

Přidat komentář

Reklama

Reklama