
V tomto seriálu vám přinášíme recepty, které jsou vhodné do chladného období. Dodávají velké množství vitamínů, minerálů a celkově posilují obranyschopnost organismu. Pohanka má téměř zázračné účinky na naše zdraví – obsahuje bioflavonid rutin a působí jako prevence proti řadě civilizačních onemocnění. Je cenným, výživným zdrojem bílkovin, vlákniny a nenasycených mastných kyselin v bezlepkové dietě.
Rýžový nákyp s pohankou a dušenými jablky
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 1 hodina
Suroviny:
200 g kulatozrnné rýže
40 g pohanky
0,6 l mléka
120 g másla
3 ks vajec
½ sáčku vanilkového cukru
80 g cukru
400 g dušených jablek
mletá skořice
cukr moučka
sůl
Postup:
Propláchnutou rýži s pohankou dáme do vroucího mléka, přidáme sůl, 1/3 másla. Uvaříme do měkka a dáme vychladnout. Oddělíme žloutky od bílků a žloutky vyšleháme společně s ½ cukru, máslem a citronovou kůrou. Do bílků přidáme cukr a také vyšleháme. Směs vyšlehaných žloutků vmícháme do vychladlé rýže. Nakonec jemně vpracujeme tuhý sníh z bílků.
Do vymaštěné gastronádoby dáme ½ směsi rýže, posypeme dušenými jablky a skořicovým cukrem, zakryjeme další půlkou směsi, kterou přelijeme zbytkem rozpuštěného másla. Dáme péct do zlatova. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem. Nebo lze přelít jahodovým přelivem.
Autor: MK
Přidat komentář