Polévka povzbuzuje chuť i proces trávení

Polévky jsou chutné, jejich příprava je zpravidla nenáročná a zároveň jsou i zdravé a mohou pomoci při hubnutí. Podle odborníka na výživu Pavla Kohouta polévky většinou obsahují v ideálním poměru zdravé živiny, které nejsou tak koncentrované jako v hlavním jídle. Polévka je předehrou. Vzbudí chuť k jídlu, povzbudí sekreci slin a žaludečních šťáv. Postupně se rozjede zažívací trakt i peristaltika neboli rytmické smršťování svalstva trávicího ústrojí, řekl Kohout novinářům.

Tím, že polévka rozloží jídlo na dva chody, může se hladina cukru v krvi zvyšovat pomaleji a nedochází k ukládání glyceridů do tukové tkáně. Polévka snižuje pocit hladu, takže člověk většinou sní menší množství hlavního jídla. Je tedy prevencí obezity a je dokonce součástí redukčních diet.


Pozitivní vliv polévek na hmotnost potvrdila i osmiletá studie, která sledovala stravovací zvyklosti 5000 Francouzů. Lidé, kteří ji jedli pětkrát týdně, měli ve srovnání s osobami, které ji jedly jen občas, lepší váhu, nižší hladinu cholesterolu a přijímali více vitaminů. Nejzdravější byly polévky s kousky zeleniny, které člověk tráví pomaleji, což posiluje pocit nasycenosti.


Polévky tím, že obsahují zeleninu, dodávají tělu potřebné vitaminy, a to přesto, že se zelenina vaří. Část vitaminů se ze zeleniny nejlépe dostane právě tím, že se vaří v něčem tučném. Množství vitaminu C se však varem snižuje, a proto je dobré do polévky dávat nakonec i čerstvou zeleninu.


O tom, že Čechům polévky chutnají, svědčí anketa na webových stránkách www.nadoma.cz, které se zúčastnilo 3400 respondentů. Téměř všichni uvedli, že mají polévku rádi, a 60 procent lidí dodalo, že jí polévku nejméně třikrát týdně.


Méně kalorické polévky se hodí k vydatnějšímu hlavnímu chodu. Pak není vhodné jejich energetickou hodnotu zvyšovat přidáním smetany či moučnými přísadami. Naopak sytější hustší polévky mohou s pečivem nebo zeleninovým salátem nahradit celý oběd, případně večeři.


Polévka je rychlé teplé jídlo, které splňuje kritéria zdravé výživy. Zvláštní úlohu má vhodně vybraná polévka u nemocných lidí. Díky tekuté konzistenci je lépe poživatelná. Výhodou je, že je možné ovlivnit nejen její energetickou hodnotu, ale i teplotu - při horečkách je vhodnější podávat chladné polévky. Polévku lze využít i tam, kde je potřeba tělu dodat určité množství energie, vlákniny či minerálních látek.


Jitka Klejnová - ČTK

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (2)

  • Obrázek uživatele Návštěvník
    Návštěvník (anonym)

    Polévka je grunt a druhé je špunt, říkávala babička!

    Dub 03, 2007
  • Obrázek uživatele Vladimir
    Vladimir (anonym)

    Souhlas. Ja nemuzu jist druhy jidlo bez polivky. Skoda jen, ze polivka se povazuje za "nemoderni", ve spouste restauraci uz ani neni v menu. Bohuzel vse smeruje k hamburgerove a fastfudove pseudokulture jidla.

    Dub 03, 2007

Přidat komentář

Reklama

Reklama