
Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a
s chutí do toho. Recepty z rakytníku, arónie, borůvek či ostružin připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanskévášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.
Rakytníkový shrub (octový sirup)
1 hrnek (240 g) rakytníku (může být i mražený)
½ hrnku (120 g) třtinového cukru
¼ hrnku (60 g) nepasterovaného jablečného octa v bio kvalitě
Do zavařovací sklenice vložte rakytník, zasypte ho cukrem a dejte na 48 hodin do chladničky.Poté přilijte ocet a nechte dalších 24 hodin v chladničce. Celý obsah přelijte do mixeru a popromíchání do hladka přepasírujte přes jemné kuchyňské sítko do čisté lahve. Čím déle necháte „zrát“ sirup v lahvi, tím jemnější a sladší bude. První týden bude mít lehce štiplavou chuť po octu, která se však postupně začne vytrácet.
Svěží rakytníková limonáda
2 polévkové lžíce (3cl) domácího rakytníkového shrubu dolijte sodou (cca 12cl), promíchejte
dlouhou lžičkou a ozdobte plátkem pomeranče a snítkou meduňky.
Rakytník obsahuje vitamíny B, vitamín C, vitamín D, vitamín E a vitamín K. Pomáhá s očními neduhy a kožními nemocemi. Urychluje rekonvalescenci a snižuje bolest. Příznivě působí na revmatismus, dnu a na nemoc štítné žlázy. Regeneruje tkáně, sliznici trávicího a pohlavního ústrojí. Léčí popáleniny, křečové žíly, žaludeční a střevní potíže. Podporuje přirozenouobranyschopnost organismu a přispívá ke správné činnosti zažívacího traktu, dobrému
fyzickému stavu a posiluje činnost srdce.
Ostružiový shrub (octový sirup)
1 hrnek (240 g) ostružin
1 hrnek (240 g) třtinového cukru
½ hrnku (120 g) nepasterovaného jablečného octa v bio kvalitě
¼ hrnku čerstvé máty
Do zavařovací sklenice vložte ostružiny, zasypte je cukrem a dejte na 48 hodin do chladničky. Do druhé sklenice vložte mátu i se stonky a zalijte octem. Nechte působit, klidně v pokojové teplotě 24 až 48 hodin. Poté ocet přefiltrujte do první sklenice s ovocem a cukrem a nechtedalších 24 hodin v chladničce. Celý obsah přelijte do mixeru a po promíchání do hladka přepasírujte přes jemné kuchyňské sítko do čisté lahve. Čím déle necháte „zrát“ sirup v lahvi,
tím jemnější a sladší bude. První týden bude mít lehce štiplavou chuť po octu, která se však postupně začne vytrácet.
Svěží ostružinová limonáda
2 polévkové lžíce (3cl) ostružinového shrubu dolijte sodou (cca 12 cl) a promíchejte dlouhou lžičkou. Pro docílení větší svěžesti můžete vymačkat měsíček limetky a ozdobit ostružinou, snítkou máty a měsíčkem limetky.
Ostružiny obsahují vitamín C, vitamín B, fosfor, železo a vápník. Plody zlepšují celkovou fyzickou kondici, podporují regeneraci a zvyšují imunitu. Zlepšují stav cévního systému, pomáhají při arterioskleróze a křečových žilách. Mají mimořádné antioxidační účinky, dokonce napomáhají při nádorových onemocněních. Podporují metabolismus, zrychlují trávení a pomáhají při hubnutí. Chrání játra i oči. Mají antiseptické účinky.
Borůvkový shrub s levandulí (octový sirup)
1 hrnek (240 g) českých borůvek
1 hrnek (240 g) třtinového cukru
½ hrnku (120 g) nepasterovaného jablečného octa v bio kvalitě
5 g sušené levandule nebo 10 g čerstvé levandule
Do zavařovací sklenice vložte borůvky, zasypte je cukrem a dejte na 48 hodin do chladničky. Do druhé sklenice vložte levanduli a zalijte ji octem. Nechte působit, klidně v pokojové teplotě 24 až 48 hodin. Poté ocet přefiltrujte do první sklenice s ovocem a cukrem a nechte dalších 24 hodin v chladničce. Celý obsah přelijte do mixeru a po promíchání do hladka přepasírujte přes jemné kuchyňské sítko do čisté lahve. Čím déle necháte „zrát“ sirup v lahvi, tím jemnější a sladší bude. První týden bude mít lehce štiplavou chuť po octu, která se však postupně začne vytrácet.
Svěží borůvková limonáda s levandulí
2 polévkové lžíce (3cl) borůvkového shrubu s levandulí dolijte sodou (cca 12 cl) a promíchejte dlouhou lžičkou. Pro docílení větší svěžesti můžete vymačkat měsíček citronu a ozdobit měsíčkem citronu a snítkou levandule.
Borůvky patří mezi nejzdravější ovoce. Obsahují antioxidanty, vlákninu, vitamín C, vitamín K, vápník, draslík a železo. Zlepšují činnost našeho mozku, pomáhají snižovat krevní tlak. Jsou skvělé na hubnutí a zlepšují pleť. Chrání naše srdce, podporují imunitu, napomáhají regeneraci svalů a mají protizánětlivé účinky.
Domácí sirup z Arónie (černá jeřabina)
1 kg čerstvě nasbírané arónie
1 l vody
40 g kyseliny citronové
1,5 kg cukru
Do zavařovací sklenice vložte arónii a zalijte ji vodou. Přidejte kyselinu citronovou a nechte působit 24 hodin na chladném a temném místě. Vodu sceďte přes sítko, zbylé plody vymačkejte a šťávu z nich přidejte k ochucené vodě do hrnce. Na 1 l získané tekutiny přidejte 1 kg cukru a přiveďte k varu. Před bodem varu stáhněte z plamene a přelijte do čisté lahve.
Limonáda z Arónie (černá jeřabina)
2 polévkové lžíce (3 cl) domácího sirupu z arónie dolijte sodou (cca 12 cl) a promíchejte dlouhou lžičkou. Pro docílení větší svěžesti můžete vymačkat měsíček citronu a ozdobit citronovou kůrou, kterou nejprve zastříknete nad sklenicí.
Arónie obsahuje vitamín C, vitamínu A, viatmín B1, B6, B9, vitamín E, vitamín K, vápník, draslík, mangan, zinek, jód a železo. Posiluje imunitu, má protinádorové účinky a snižuje hladinu cukru v krvi, tedy je vhodná při prevenci cukrovky. Zlepšuje krevní oběh a stav cév. Napomáhá s léčbou
močové soustavy. Přisívá k normální psychické činnosti, zmírňuje stavy únavy a vyčerpání.
Tomáš Kubíček, barman celým svým tělem i duší od roku 1998
Pořad na YouToube NA BARU https://www.youtube.com/results?search_query=na+baru
Komentáře (1)
- odpovědět
Zář 30, 2020Přidat komentář