
Potravinářské přísady nejčastěji označované jako E číslo jsou nejtestovanější a podléhají přísné kontrole. Měly by tedy být neškodné a neohrožovat zdraví. Přesto u některých lidí způsobuje podráždění, které se projevuje například svědivou vyrážkou nebo u astmatiků záchvatem. Další nežádoucí účinky mohou být horečka, rozostřené vidění, senná rýma, žaludeční nevolnost, dušnost, nevolnost, závratě, bolesti hlavy a bušení srdce.
Tyto příznaky se mohou projevit u malé části lidí, kteří mají narušený metabolismus. Lidé citliví na tyto přísady jsou převážně astmatici, u nichž mohou přísady vyvolat záchvat, osoby přecitlivělé na acylpyrin a hyperaktivní děti.
Přísady se přidávají ve velmi malém množství. Výrobce má povinnost uvádět na obalu přísady, které jsou použity. Uvádějí se většinou jako číslo nebo chemickým názvem nebo obojím. Mnoho označení začíná písmenem "E", to znamená, že přísada je schválena pro používání v zemích EU. U přísad bez "E" má komise EU pochybnosti nebo nemá dostatek informací.
Existuje 17 přísad podle funkcí: kyseliny, regulátory kyselosti, látky bránící tvorbě sraženiny, látky bránící tvorbě pěny, antioxydanty, umělá sladidla, barviva, emulgátory, přísady pro zlepšení chuti, tresti, přísady do pečiva, želatinizační přísady, látky dodávající lesk, konzervační látky, kvasné přísady, stabilizátory, ztužovače.
Nejdůležitější ze všech jsou konzervační látky, jsou umělé a zpomalují růst bakterií a dalších organismů, které jídlo kazí a otravují. Existují obavy, že jich přijímáme nadměrné množství, neboť jejich příjem se z různých zdrojů sčítá. Voda z vodovodu a čerstvá zelenina z obchodu jich díky hnojivům mohou obsahovat více než upravované potraviny. Soudí se, že u některých osob působí nevolnost, bolesti hlavy a závratě.
Na www.dama.cz naleznete seznam přísad, které je dobré sledovat. Vyberte si podle názvu, podle skupiny lidí, kteří mohou mít negativní reakce, nebo podle použití.
Komentáře (4)
- odpovědět
Bře 18, 2006- odpovědět
Bře 18, 2006- odpovědět
Bře 19, 2006- odpovědět
Bře 19, 2006Přidat komentář