Potraviny podporující střevní peristaltiku
- Z ovoce mají vynikající peristaltický účinek fíky, švestky, hroznové víno, pokud není čerstvé, tak také sušené ovoce. Ve střevu pořádně nabobtná, zvětší objem a hmotu.
- Vynikajícím projímavým účinkem vládnou mrkev, řepa a saláty z čerstvého zelí. V bílém zelí je hodně vlákniny, která prospívá při zácpách. Trpíte-li kolitidou - záněte, střev, pak vám ho nedoporučujeme jelikož jde o hrubou vlákninu.
- Kromě výše uvedených, zvláště "silných" potravin, ve zmíněném smyslu výborně účinkují: melouny, dýně, med, rostlinný olej, černý chléb.
- Prospěšné je také pití čerstvých zeleninových a ovocných šťáv, 300 - 500 g (kromě již uvedených).
- Stolici rovněž usnadňuje naklíčená pšenice. Působí regulačně na celý žaludeční a střevní trakt.
Někteří lidé si po požití většího množství ovoce a zeleniny stěžují na nadýmání a plynatost. Nejvíce plynů tvoří hrách, fazole, cibule, zelí, řepa. Pravdou ovšem je, že právě tyto potraviny přispívají k vyprazdňování. V menší míře plynatost způsobují brambory, okurky, mrkev, houby, téměř všechny bobuloviny a ovoce a rovněž černý chléb a mléko.
Tvorba plynů ve střevu se vysvětluje tím, že životně aktivní prvky, které jsou součástí ovoce a zeleniny, především síra a chlor, chemickou reakcí rozkládají hnilobné látky nahromaděné ve střevu, tedy usazeniny. V tomto směru se zvláště cení šťáva ze syrového zelí, obsahující obrovské množství síry a chloru, jež čisti sliznici žaludku a střev.
Uvedu ještě jeden test, dokazující, do jaké míry jsou stěny tlustého střeva zaneseny a jaký je toxický stav celého žaludečně-střevního traktu. Jestliže po vypití zelné šťávy vzniká velké množství plynů nebo máte jiné potíže, svědčí to o přítomnosti nánosů a toxických látek.
Zvykat si na čerstvou zelnou šťávu musíte postupně. Nejdříve ji pijte půl na půl s mrkvovou. Následně podíl mrkvové snižujte. Jak říká dr. Wolker, 300 g čerstvé zelné šťávy denně vás zásobí dostatečným množstvím živé organické potravy, již vám nedá ani 50 kg vařeného či konzervovaného zelí. Současně varuje, že přidání soli k zelí nebo do šťávy, jeho kvality snižuje a dokonce to škodí.
Plyny se rovněž tvoří při nevhodné skladbě jídelníčku, například kombinujeme-li hrách s chlebem, fazole s masem atd. Žádoucí je výše uvedené plynotvorné potraviny jíst samostatně po snědení čerstvého salátu. Tekutiny, včetně šťáv, se pijí před jídlem. Pokud tedy máte sliznici střeva v pořádku, tedy nejsou v něm usazeniny, plyny se přestanou tvořit.
Zdroj: G.P. Malachov - Totální detoxikace, nakladatelství Eko-konzult
Komentáře
Jinak k té zelné š´távě - neznate někdo zdroj, jak ji koupit? Je tím míněna ta z kysaného zelí viz např. www.brassic.sk?
Tip na závěr - v Makru lze zakoupit litr zelné šťávy v igelitovém pytlíku cca za 7,- Kč :-)
Pavel Dvořák.
- Odpovědět
Pošli odkaz