Potraviny pro podporu krvetvorby

Protože slezina hraje dúležitou roli pro krev, měli byste dbát na to, aby váš jídelníček obsahoval bohatost vysoce hodnotných, krvetvorných potravin, které zároveň posilují slezinu.

1. Liči jsou malé bobule, které Číňané používají pro krvetvorbu a podporu sleziny.

2. Kvalitu krve můžeme zlepšit potravinami, které obsahují hodně chlorofylu. To je zelená substance v zelené listové zelenině.

3. Také červená řepa je nápomocná pro krvetvorbu.

4. Krev dál posilují meruňky, fíky, řasy, hlavně druh spirulina, ruducha, kopřivy, petržel, řeřicha potoční, ledvinové fazole, fazole aduki, vajíčka a ryby (sardinky ap).

5. Krvetvorná funkce masových pokrmů je dávno známá. Tradiční čínská medicina učí, že by člověk měl jíst přesně ten orgán, který je ve vlasrním těle slabý. Potřebují-li tedy podpořit vaše játra, měli byste jist játra. Ledvinami můžete sílit ledvinovou energii atd. Použijete-li tento princip, měli byste bezpodmínečně dbát na to, aby především u vnitřností a pokud možno u jiných částí masa pocházely produkty z biologickěho chovu zvířat.

Potraviny, které se nedoporučují, které oslabují krev, jsou:
1. Tučné, rafinované, umělé potraviny a sladkosti, kromě toho bychom se měli vyhýbati syrovému ovoci a zelenině, mlékárenským výrobkům a cukru nebo je jíst s mírou, protože způsobují vlhkost ve slezině.

2. Dušené ořechy, pšenice, droždí, pivo a káva jsou pokrmy, které nejsou zvlášť vhodné pro slezinu.

3. Vyhýbejte se i nadměrné spotřebě studených nápojů a koncentrovaných ovocných šťáv, především z rajčat a citrusových plodů.

Zdroj: Jennifer Harperová - Tajemství čínského léčitelství, nakladatelství Moba

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (4)

  • Obrázek uživatele kasia
    kasia (anonym)

    je mi sice teprv 15 ale tolik veci co sem se tu dozvedela si budu pamatovat tak do 150let a budu tak dlouho jist protoze jim zdrave s vami:o)

    Lis 14, 2005
  • Obrázek uživatele Alena
    Alena (anonym)

    To jsem vůbec netušila, že chlorofyl má katalogové číslo 0200000131. Ta příroda!

    Lis 07, 2005
  • Obrázek uživatele Dan
    Dan (anonym)

    tak nejdřív doporučuje zelenou listovou zeleninu a potom nedoporučuje jíst zeleninu je to magor:-)

    Zář 10, 2009
  • Obrázek uživatele David
    David (anonym)

    Dobrý den, prosím Vás - z jakého důvodu je dobré se vyvarovat syrovému ovoci a zelenině? Děkuji

    Dub 01, 2016

Přidat komentář

Reklama

Reklama