Potvrzeno: brokolice chrání proti rakovině

Látky obsažené v brokolici aktivují geny, které zastavují zhoubné bujení. Dostatek této zeleniny působí obzvlášť proti nádorům prostaty. Vyplývá to z nejnovějšího výzkumu britských vědců.

Je všeobecně známo, že strava bohatá na ovoce a zeleninu snižuje riziko vzniku rakoviny, ale dosud se nevědělo, proč tomu tak je. Časopis Public Library of Science nedávno poprvé zveřejnil výsledky studie, která se zabývá právě biologickým mechanismem, podle něhož působí přírodní látky v lidském organismu.


Rakovina prostaty je u mužů po nádoru plic druhou nejčastější příčinou smrti v důsledku zhoubného bujení. Výzkumníci sledovali skupinu mužů ohrožených touto nemocí a zjistili, že u těch, kteří jedli týdně větší množství brokolice, se projevily významné změny v genech zastavujících zhoubné bujení.


Vedoucí výzkumu, biolog Richard Mithen, vysvětluje: "Předpokládáme, že podobné účinky bude mít i kapusta, květák, zelí, řeřicha a křen. Brokolice ale obsahuje nejvíce látky zvané sulforafan, která působí proti rakovině. Při této nemoci se některé geny "vypínají" a jiné naopak "zapínají". Brokolice pomáhá "zapnout" právě ty, které ničí rakovinné buňky."


U sledovaných jedlíků této zeleniny se projevilo 400 až 500 pozitivních změn v genech. Vědci se domnívají, že podobné účinky bude mít i na jiné druhy nádorů.


"Nemusíte radikálně měnit jídelníček. Stačí jen několik porcí brokolice týdně navíc," radí Mithen.

Zdroj: Plus

Související produkty na 001shop.cz: 

Komentáře (7)

  • Obrázek uživatele Návštěvník
    Návštěvník (anonym)

    Dobrá zpráva, bvude méně bolesti

    Srp 15, 2008
  • Obrázek uživatele Petr
    Petr (anonym)

    Můžete dlabat vše. Tak to je dobré, zůstat u jídelníčku typu brambory, knedlíky, maso, maso, maso a občas nějakou tu brokoličku a jste vysmátí. To je naivní pohled českých jedlíků. Chce to celkovou změnu, jak ve stravě, tak v myšlení. Vrátit se ke kořenům naší stravy plné obilovin, luštěnin, zeleniny a maso tak maximálně v neděli. Potom je šance, i když vzhledem k chemii a všem neviditelným mikrovlnám létající skrz nás ani toto není jisté

    Srp 15, 2008
  • Obrázek uživatele Návštěvník
    Návštěvník (anonym)

    Maso a knedlíky pro české jedlíky. Čtyři piva k tomu nedorazej domů. Márnice už čekají ty co pivo chlastají.

    Srp 16, 2008
  • Obrázek uživatele alibaba
    alibaba (anonym)

    Ta brokolice se musí ale jíst syrová aby měla popisované účinky. Tepelně zpracovaná brokolice tyto účinky již nemá, neboť v ní byly zničené všechny enzymy.

    Srp 18, 2008
  • Obrázek uživatele Daniela
    Daniela (anonym)

    Alibabo, to je nesmysl a zavání to enzymatickým fanatismem. Tyto účinky má sulforafan, který snáší dobře i teploty přes 200 stupňů. S enzymy tato látka nemá nic společného. A třeba lykopen z rajčat, který má podobné účinky, se vstřebává pouze po tepelné úpravě. Ze syrových rajčat se vůbec nevstřebává!

    Srp 18, 2008
  • Obrázek uživatele samo :D
    samo :D (anonym)

    BROKOLICA SA DA JESť AJ SUROVA???

    Srp 29, 2008
  • Obrázek uživatele Návštěvník
    Návštěvník (anonym)

    samo..samo i květak ,nebo jen trochu na pánvi na másle osmahnout a sůl,nebo dat do páry , ale syrová nadrobno nasekaná ,trochu ochucená je super

    Srp 29, 2008

Přidat komentář

Reklama

Reklama