Pozor na mykotoxiny ve výživě

Mykotoxiny jsou jedovaté sekundární metabolity mikroskopických hub. Riziko akutní toxicity se považuje v České republice za málo závažné a to vede až k podceňování nebezpečnosti mykotoxinů vůbec. Větší význam se u nás přikládá, a to i ze strany odborníků, pozdním toxickým účinkům, jako jsou karcinogenita (rakovinotvornost), imunotoxicita a vývojová toxicita (vliv na vvývoj plodu), k nimž dochází přijímáním jednorázových nízkých dávek nebo opakovaných malých dávek z potravin. Mykotoxiny jsou naturální toxiny a jejich výskyt i koncentrace jsou rok od roku proměnlivé. V některém vlhkém roce je ohrožena hromadně úroda zemědělských plodin. Obsah mykotoxinů se mění mj. též v závislosti na uchovávání a skladování potravin.

Dr. Ostrý a dr. Ruprich z Centra hygieny potravinových řetězců SZÚ v Brně upozornili na to, že je zapotřebí považovat konzumenty alternativní výživy, například celozrnných obilnin, za rizikovou skupinu z hlediska možné expozice mykotoxinům.

Jestliže v jiném článku pojednáváme o užitečnosti zařazování takových poživatin do diety zaměřené k regulaci metabolismu tuků, je správné připomenout, že je spojeno s určitým rizikem, o němž má být spotřebitel a pacient informován.

Mykotoxiny - fumonisiny, mohou být obsaženy v kukuřičných výrobcích. To se týká i pacientů, kteří používají bezlepkovou dietu z kukuřičných výrobků.

Mykotoxiny jsou v podobných produktech zjišťovány i v jiných státech. Z jedné anglické studie je znám nález ochratoxinu A v rozinkách a fazolích, a to ve velmi vysokém procentu vzorků a v množství, které překračovalo normu. Ani původ rozinek ? Řecko, Turecko, USA nebyl zárukou nepřítomnosti mykotoxinu.

Modelové pokusy dr. Ostrého ukázaly, že se aflatoxin a ochratoxin A, případně patulin tvořily v běžných potravinách ? chlebu, v trvanlivých salámech, konzervovaném ovoci a zelenině, rýži apod. Záleželo na době uchovávání a vývoji plísní a mykotoxinů nezabránio ani mírné chlazení, například 8 °C. Plísně pronikají i do hloubky potraviny a tomu odpovídaly ikoncentrace mykotoxinů, zjištěné v hlubokých vzorcích potravin.

Na to je stále zapotřebí upozorňovat pacienty a spotřebitele, aby ze šetrnosti nekonzumovali ani ovoce ani pečivo, které zbavili okrájením plísní viditelných na povrchu.


Zdroj: Medicína 1999/9

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (7)

  • Obrázek uživatele jana
    jana (anonym)

    trochu víc by to chtělo

    Říj 30, 2006
  • Obrázek uživatele saja
    saja (anonym)

    chce to vic informaci a aktualnejsi

    Led 07, 2008
  • Obrázek uživatele kaška
    kaška (anonym)

    ahojík, tak jo něco víc. Mykotoxiny se nám dostávají do stravy stravou. V té se oběví třeba ve formě propukající plísně, kterou my ještě nevidíme.Jenže nám obalí střeva a to je hlavní problém. Ve střevě jak je známo proudí krev, takže veškeré látky, které tělo potřebuje se právě tam dostává do krve, ale pokud jsou střeva plná mykotoxinů, tělu prospěšné látky se tam nedostanou. proto je dobré střeva pravidelně vyčistit. Pokud chcete a máte otázky dál napište mi prosím mailíka, ráda odpovím Chalupovakatka"seznam.cz

    Led 07, 2008
  • Obrázek uživatele rehor
    rehor (anonym)

    co tady píšeš ohledně těch střev jsou pěkný blbosti ......vůbec to není pravda ..mykotoxiny tak neškodí...

    Feb 14, 2008
  • Obrázek uživatele mirage
    mirage (anonym)

    Mykotoxiny škodlivé jsou a to velmi a mmch. jsou rakovinotvorné. Blbost je spíš to, že "obalují střevo" . Mykotoxiny se dostávají do celého těla a nejsou škodlivé pouze pro střeva. Mezi nejčastější typy rakoviny způsobené mykotoxiny je  i např. rakovina jater. Takže čistit střeva opravdu nestačí. Jediná pomoc je, aby ti , kteří to mohou ovlivnit zajistilil, aby byly potraviny více a přísněji testovány a v případě rizikovosti (i kdyby byla minimální) je nemilosrdně stáhnout z prodeje. Zajímalo by mě, jestli se toho ale vůbec někdy dočkáme :(

    Led 23, 2010
  • Obrázek uživatele jana
    jana (anonym)

    mykotoxiny byly také objeveny v pivu Svijany, nedoporučuju - vlivem levných surovin a šizení výroby

    Srp 12, 2013
  • Obrázek uživatele !
    ! (anonym)

    Možná je to spíš NEŠIZENÍM výroby a používáním klasických postupů. Většina pivovarů pivo filtruje přes křemelinu a pasterizuje, aby se prodloužila trvanlivost.

    Srp 12, 2013

Přidat komentář

Reklama

Reklama