
Plísně, které se náhle objeví na chlebu, ořechách, ovoci, sýrech či salámu, mohou poškodit naše zdraví. Nebezpečné jsou zejména produkty látkové výměny plísní - tzv. mykotoxiny. Například aflatoxin, kterým bývají často kontaminovány ořechy (především buráky), koření a sója, může způsobovat rakovinu jater a ledvin. Je považován za nejvíce rakovinotvornou přírodní látku.
Na potravinách se nevyskytují pouze viditelné plísně, ale i plísně, které pronikají do hlubších vrstev potravin. Platí, že čím více vody potravina obsahuje, tím hlouběji mohou plísně prorůstat.
Šetřivost se při postižení potravin plísní rozhodně nevyplatí. Plesnivé ořechy, semínka, koření, ovoce, kompoty, marmelády, měkké sýry, plátkové sýry, jogurty, tvaroh, omáčky, polévky, obiloviny by měly být vždy při sebemenším napadení plísní vyhozeny.
Pokud se plíseň vyskytuje na jednom místě tvrdého sýra či chleba, mělo by být velkolepě vykrojeno. Vždy je lepší vyhodit větší kus než nedostatečně malý!
Mykotoxiny jsou velmi odolné i vysokým teplotám, takže opětovné převaření např. kompotu je neúčinné.
Plísním se daří především v teplém a vlhkém prostředí, proto by vždy měly být potraviny uchovávány v chladu a suchu.
Též je nutno sledovat dobu spotřeby. Velmi často je v domácnostech používáno koření s prošlou záruční lhůtou. Proto byste si měli datumem označit i kořenky, do kterých koření přesypáváte.
Aby nedošlo případně ke kontaminaci dalších potravin, uchovávejte potraviny zakryté.
Autor: mk
Komentáře (31)
- odpovědět
Říj 08, 2006- odpovědět
Říj 09, 2006- odpovědět
Říj 18, 2006- odpovědět
Bře 09, 2007- odpovědět
Kvě 28, 2007- odpovědět
Kvě 28, 2007- odpovědět
Čer 04, 2007- odpovědět
Čer 04, 2007- odpovědět
Kvě 27, 2008- odpovědět
Feb 04, 2009- odpovědět
Lis 23, 2009- odpovědět
Lis 23, 2009- odpovědět
Lis 23, 2009- odpovědět
Lis 23, 2009- odpovědět
Čer 26, 2010- odpovědět
Čer 26, 2010- odpovědět
Pro 29, 2010- odpovědět
Bře 15, 2011- odpovědět
Srp 04, 2011- odpovědět
Zář 01, 2011- odpovědět
Zář 01, 2011- odpovědět
Zář 07, 2011- odpovědět
Zář 07, 2011- odpovědět
Led 10, 2012- odpovědět
Feb 06, 2012- odpovědět
Zář 28, 2012- odpovědět
Říj 01, 2012- odpovědět
Dub 04, 2013- odpovědět
Led 23, 2014- odpovědět
Zář 13, 2014- odpovědět
Čer 05, 2015Přidat komentář