Přírodní antibiotika v zelenině

Fytoncidy - rostlinná antibiotika jsou přirozené součásti rostlinných buněk. Mají antimikrobiální účinky, podobné účinkům antibiotik. Patří sem látky nejrůznější chemické povahy. V zeleninách je těchto látek celá řada.

Hořčičná silice, přítomná v hořčici a křenu, usmrcuje mikroby již v nepatrných koncentracích.

Rafanín je fytoncid ředkve a ředkvičky.

Alicín je fytoncid obsažený v česneku a cibuli, má protibakteriální i protiplísńové účinky.

Tomatín obsažený v rajčatech má mimo účinků proti mikrobům i účinky antialergické a protizápalové.

Fytoncidní látky se našly v zelí, v hlávkové i kadeřavé kapustě, v paprice a dalších zeleninách.

Mají význam v ochraně před infekcemi, zvláště v období chřipkových nákaz, také mají hojivý účinek na rány.

Během skladování zeleniny se fytoncidní účinnost zeleniny snižuje.

Autor: mk (použitý zdroj internet a Zelenina ve výživě člověka, nakladatelství Grada)

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Přidat komentář

Reklama

Reklama