Pro tělo nezbytné cukry

V poslední době se vědci hodně zabývali esenciálními (pro tělo nezbytnými) tuky (mastnými kyselinami) a esenciálními proteiny (aminokyselinami). Nyní vědci a odborníci na výživu zjišťují, že existují i pro tělo nezbytné cukry. Z 200 jednoduchých sacharidů (monosacharidy) vyskytujících se v rostlinách se 8 nachází na povrchu lidských buněk. Těchto osm esenciálních sacharidů vytváří v těle nekonečné množství sacharidových sloučenin.

Sacharidy mají dvě klíčové úlohy v organismu:


1) Sacharidy zabraňují navázání virů a bakterií na buňky, protože obsazují jejich receptory. Pokud se virus či bakterie nemůže dostat do buňky, nemůže způsobit její onemocnění.

2) Sacharidy obalují buňky a vyplňují mezibuněčný prostor. Vytvářejí tak informační dálnici, která umožňuje komunikaci uvnitř buněk a mezi buňkami.

Sacharidové řetězce hrají roli téměř ve všech fyziologických reakcích uvnitř organismu včetně imunitních reakcí, regenerace tkání a dělení buněk. Jednou z nejdůležitějších funkcí sacharidů je urychlení reakcí v mozku. Například serotonin a jiné neuropřenašeče potřebují sacharidové receptory, aby se mohly navázat na povrch nervových buněk. Paměť, stresové reakce a další důležité mozkové funkce mohou být negativně ovlivněny při nedostatečném přísunu sacharidů.

Když jíte dostatečné množství neupravované zeleniny a ovoce, zásobujete organismus rozličnými sacharidovými živinami. Sloučeniny cukrů nejsou vždy sladké. Například fukóza, xylóza a manóza jsou tři esenciální jednoduché cukry. Houby a semena obsahují fukózu, žito, ječmen a kvasnice xylózu a brokolice, zelí a semena manózu.

Problém nastává, když výše zmíněné potraviny jsou vysoce průmyslově zpracovávané. Například hrozny a cibule obsahují jednoduchý cukr glukózu, jeden z 8 esenciálních sacharidů. Avšak je-li glukóza zpracovaná na klasický bílý cukr používaný v kuchyni, ztrácí všechy živiny a vlákninu. Glukóza je tak přeměněna z dobré živiny na látku, která může poškozovat naše zdraví.

Znepokojující je nedostatek nerafinovaných a neupravovaných sacharidů v průměrných dietách. Tento deficit může mít souvislost s mnoha onemocněními. Většina diet poskytuje z osmi esenciálních jednoduchých cukrů pouze dva: glukózu a galaktózu (mléčný cukr). Ostatních šest esenciálních cukrů je díky moderním zemědělským postupům, zpracování potravy a chemické kontaminaci z naší stravy odstraněno. Lidské tělo si sice dokáže vytvořit všech osm jednoduchých cukrů z běžného cukru jako je glukóza, avšak tento proces vyžaduje energii, čas a velký počet enzymů a vitamínů.

V nedávné době vědci zjistili, že suplementace sacharidovými živinami může zlepšit buněčnou komunikaci s pozitivním vlivem na širokou škálu onemocnění: od stárnutí kůže a bakteriálních infekcí až ke zpomalení průběhu nemocí jako svalová dystrofie, atheroskleróza, Alzheimerova a Parkinsonova choroba.


Zpracováno podle zahraničních zdrojů.

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (3)

  • Obrázek uživatele Franta Vochcalpadlo
    Franta Vochcalpadlo (anonym)

    jjooooooooooo

    Bře 10, 2006
  • Obrázek uživatele Jakub
    Jakub (anonym)

    Co je to za bludy? Glukóza je esenciální sacharid? To zas psal nějakej umělec...

    Srp 04, 2021

Přidat komentář

Reklama

Reklama