Proč jíst pohanku

Pohanka je obilnina. Pochází z oblastí střední Asie, odkud se postupně rozšířila do Japonska, Evropy i do Severní Ameriky. Na území dnešní České republiky se pěstovala již ve 12. století. V 16. století byla u nás dokonce nejoblíbenější potravinou. Pak začalo její pěstování ustupovat. V poslední době prudce vzrůstá obliba pohanky mezi vegetariány, makrobiotiky, ale i u ostatní populace.

Z hlediska nutriční hodnoty je pohanka zajímavá pro vyváženou skladbu aminokyselin. Celkem pohanka obsahuje 18 různých aminokyselin. Obsah lysinu - aminokyseliny, která hraje roli v v prevenci aktivizace herpetických virů (původce oparů), je ve srovnání s ostatními obilninami 3-4 násobně vyšší.

Pohanka může být cenným zdrojem dietních bílkovin pro osoby citlivé na lepek.

Obsah škrobu v pohance se pohybuje od 55-70% v sušině semen a je tak kvantitativně nejdůležitějším sacharidem.

Ze zdravotního hlediska je důležitý vysoký obsah vícenenasycených mastných kyselin. Největší podíl připadá na esenciální kyselinu linolovou (37-48%), která se společně s kyselinou linolenovou (1,9 - 2,8 %) podílí na snižování hladiny krevního cholesterolu a prevenci proti ateroskleróze.

Pohanka a její produkty obsahují 3,4-5,2% celkové vlákniny, přičemž asi 20-30% je rozpustných. Konzumace pohanky může mít pro obsah vlákniny důležitou úlohu v prevenci a léčení vysokého krevního tlaku a zvýšené hladiny cholesterolu.

Pohanka je důležitým zdrojem zinku, mědi, selenu, manganu a jiných stopových prvků.

Z vitaminů jsou v plodech pohanky zastoupeny především vitaminy B1 (thiamin), B2 (riboflavin), niacin, E a C.

Velmi důležitým vitamínemv pohance v pohance je cholin, který regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami a alkoholem.

Pohanka je nejlepším přírodním zdrojem rutinu, který je důležitý pro cévní pružnost. Rutin v pohance výrazně zlepšuje nebo zastaví zhoršování stavu křečových žil na nohou. Rutin, quercetin a některé jiné polyfenoly mohou být v mírném množství potenciálními antikarcinogeny proti rakovině střeva a jiných orgánů. Fenolové sloučeniny můžou snižovat hladinu krevního cukru a lipidů a přispívat tak k hypocholesterolemickému účinku pohanky.

Pohanka je velmi vhodná k detoxikaci při těhotenství a jakékoliv autointoxikaci.

Je znám léčebný efekt pohanky při praskání žilek v oku a obličeji.

Pohanka je důležitá při žaludečních a dvanácterníkových vředech, střevních nádorech a stavech místního krvácení či při silné a dlouhé menstruaci.

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Související produkty na 001shop.cz: 
Zařazení na fórum: 

Komentáře (50)

  • Obrázek uživatele Eva Grasmann
    Eva Grasmann (anonym)

    Se zajmem jsem si precetla vas clanek "Proc jist pohanku" My mame pohanku moc radi a s clankem souhlasim. Az na jednu vyjimku. Pohanke neni zadna obilovina! Je to rostlina pribuzna se stovikem a rebarborou. Jeji zrnicka se pouzivaji skoro jako obiloviny - peci z ni ale nelze. Srdecny pozdrav Eva Grasmann

    Zář 09, 2005
  • Obrázek uživatele coroner
    coroner (anonym)

    Vzhledem ke značné kontraktivní energii je pohanka nevhodná hlavně pro děti a staré lidi. Nevhodná je dále pro všechny, kdož jsou konstitučně nebo kondičně staženější - z nemocných jsou to např. anorektičky. Pro těhotné ženy se hodí pohanka tak maximálně k vyvolání potratu !!! S ohledem na právě značnou kontraktivní energii nepatří pohanka v makrobiotice zrovna mezi moc vyhledávané potraviny, ačkoliv jisté klady jí nelze upřít např. při korigování jinových stavů organismu. Jinak se používá většinou ve formě kaší a těstovin (pohankové nudle - soba), kde je v kuchyňské úpravě zároveň zajištěn větší podíl vody. Pohanka totiž také dost vysušuje. Otázkou je, jak se s touto její vlastností poperou vaše střeva, jsou-li náhodou také ve stažené kondici. Z makrobioticky sebevražedných kombinací je velmi zajímavý oblíbený pokrm, který obsahuje uvařenou osolenou pohanku, rajčata, papriku, česnek, tuhý nastrouhaný sýr (nejlépe slaný), vajíčko. To vše se nechá zapéct v troubě. U nás se podává v létě nejlépe jako oběd, když je venku aspoň třicet stupňů ve stínu...

    Zář 29, 2005
  • Obrázek uživatele Ramesses
    Ramesses (anonym)

    Pohanka je výborná, hlavně s česnekem a olivovým olejem!

    Říj 09, 2006
  • Obrázek uživatele Proč jíst pohanku?
    Proč jíst pohanku? (anonym)

    přeci abychom se pobliliiiiiiiiiiiiiiiiii, ne?

    Říj 10, 2006
  • Obrázek uživatele Renča
    Renča (anonym)

    Před týdnem jsem pekla z pohanky nízkokoalorickou buchtu a kupodivu všem chutnala, tak se to musí zřejmě umět!!!!!

    Kvě 04, 2007
  • Obrázek uživatele Jana
    Jana (anonym)

    Zajímalo by mě, když budu jíst každý den k snídani pohankovou kaši s troškou medu, jestli ztloustnu ...

    Čer 05, 2007
  • Obrázek uživatele Pepík
    Pepík (anonym)

    Pohanku sežrat, protože zradil Parouba 8-)

    Čer 05, 2007
  • Obrázek uživatele Jitka
    Jitka (anonym)

    Mohli by jste zveřejnit nějaký dobrý recept? Pohanku bych ráda zkusila, bohužel nevím jak na ní. Předem díky za tipy a rady.

    Čer 06, 2007
  • Obrázek uživatele Věrča
    Věrča (anonym)

    mám dobrý a osvědčený recept na pohanku...je to v podstatě jako staročeský kuba,tedy s houbama podušenýma na sádle+přidat česnek....mňam....:-))

    Čer 06, 2007
  • Obrázek uživatele Margo
    Margo (anonym)

    Pohanka se da uvarit nekolika zpusoby, muzes ji pridavat do polivky nebo uvarit jako kasi, a nebo takove pohankove karbanatky! :-) Koupis pytlik a nasypes do sklenicky pohanku, kterou potom jen lehce umyjes ve vode (jakoby promichas a vodu slejes). Vari se 1:2 tzn. jedna sklenka pohanky na dve sklenky vody, vari se cca 20 min., proste dokud se nevyvari voda, osolit a az se dovari muzes hodit kousek masla, pak treba ochutit cesnekem nebo majorankou. Pak ne internetu je spousta receptu :-) Dobrou chut :-)

    Led 23, 2008
  • Obrázek uživatele Marie
    Marie (anonym)

    http://www.pohankovymlyn.cz/recepty.php

    Bře 11, 2008
  • Obrázek uživatele EVA
    EVA (anonym)

    Pohanka se nesmí vařit, jak nás informoval pan Šmajstrla z pohankového mlýna u Frenštátu p. Radh. (a ten o tom něco ví!). Při teplotě nad 82 stupňů se ničí důležitý rutin. Pohanku lámanku vaříme v poměru 1,5 dílu vody a 1 díl lámanky, a to tak, že necháme zavařit vodu, na chvíli ji necháme odstát, aby zchladla, poté vsypeme lámanku, přidáme sůl, zamícháme, přikryjeme pokličku a necháme, bez dalšího míchání, stát 20-30 minut. Dobrou chuť!

    Dub 09, 2008
  • Obrázek uživatele Návštěvník
    Návštěvník (anonym)

    Na to je dobrá termoska na jídlo, se širokým hrdlem. Ale zapoměli jste říci, že předtím je dobré ji opláchnout ve stud. vodě a připravit konzumenty na jinou, nezvyklou vůni. Já ji miluji s osmaženou cibulkou a vyškvařenou, uzenou slaninkou.

    Dub 10, 2008
  • Obrázek uživatele Čenda
    Čenda (anonym)

    Ja pohanku jen namocim ve varici vode,tak na 20min,pak si ji osladim medem a skorici a je to,Dobrou chut:-),jo a lepsi je pohankova lamanka!!!

    Črv 25, 2009
  • Obrázek uživatele Medikolog
    Medikolog (anonym)

    Mě se osvědčila kombinace: jemně strouhané syrové brambory, slít přebytečnou tekutinu, přidat vejce, pohankovou krupici a sůl. Lze doplnit třeným česnekem, majoránkou a pepřem. Hustou směs mažte na rozpálenou pánvičku se slunečnicovým olejem jako bramborák - první varianta lze i nasladko s marmeládou či ovocem, ta s česnekem je klasika. Bramboráček je křehký... mňam:-)

    Zář 02, 2009
  • Obrázek uživatele Marie
    Marie (anonym)

    hodně záleží na druhu použité pohanky. Koupila jsem úúúúúúúžasnou bio, tak je křehká, je jako mandle, sypu ji suchou do jogurtu. Jinak stačí spařit a moc ji nevařit, aby si zachovala tvar. Je ale třeba se dívat na obal na návod. Syrovou suchou by mi ji nenapadlo ani ochutnat, ale viděla jsem mlynáře z pohankového mlýna a on tvrdil, že pokud je kvalitní, lze ji jíst suchou jako oříšky. Měl pravdu, musí se vyzkoušet, která se tak dá jíst, ale najde se.

    Zář 02, 2009
  • Obrázek uživatele visnery
    visnery

    Zrovna dneska jsem sepsala a prelozila navod na pohankovou dietu. Respektive je to spise ocista tela a perfektni nastoleni nasledne diety. Nekdo jen tak nemuze zacit hubnout a dodrzovat vsechny pravidla, tak musi mit pevnou disciplinu, kterou kdyz zvladne, zacne hubnout. Pokud vas to zajima, tak navod je tady: http://blog.zarohem.cz/clanek.asp?cislo=1435 Preji hodne uspechu a vsem hodne shazenych a znovu nenabranych kil :)

    Led 31, 2010
  • Obrázek uživatele Tulep
    Tulep (anonym)

    Vzhledem ke značné...coronere, měl byste hlavně říct, že makrobiotika je především náboženství a nemást lidi rádobyodbornými termínky jako "kontraktivní energie" nebo "moc jingové jídlo". Jestli něco umí vyvolat potrat, tak ne pohanka, ale spíš stres z pojmů, kterými se tedy oháníte.

    Kvě 17, 2011
  • Obrázek uživatele Elíí
    Elíí (anonym)

    coronere, měl byste hlavně...Tak nějak, celé těhotenství jsem se pohankou cpala, teď tu leží můj pohankový bobek a není stažený, ale pěkně roztažený po celém gauči, je to už kus chlapa :-P

    Čer 28, 2011
  • Obrázek uživatele Zelí
    Zelí (anonym)

    V poslední době ujíždím na pohance s kysaným zelím. Pohanku uvařím, v průběhu vaření je možno přidávat ořechy (vyloupané drtím v ruce přímo do hrnce). Po uvaření osolím (pozor, zelí může být samo o sobě dosti slané, záleží na výrobci a dávce), přidám trochu oleje (ne moc), zamíchám, v kastrolku uhňácám povrch na něj nakladu zelí v množství dle chuti, zelí několikrát do kříže prořežu zubatým nožem (lépe se konzumuje - při jídle netahám kilometrová vlákna), zamíchám, nechám ze pět minut prolnout chutě a baštím. Dá to se i studené.

    Pro 09, 2011
  • Obrázek uživatele Dávám si ji za odměnu, když jdu z botoxu
    Dávám si ji za ... (anonym)

    j

    Feb 04, 2012
  • Obrázek uživatele Václav Nečada
    Václav Nečada (anonym)

    Už z první věty článku je jasná jeho úroveň. Kromě botanického matení obsahuje i nebezpečné rady. Pohanka v těhotenstvé je nebezpečná.

    Led 09, 2013
  • Obrázek uživatele Standa
    Standa (anonym)

    Zajímalo by mě, když budu...Záleží na množství. Pokud člověk jí střídmě, tak nepřibere z ničeho. A pokud nemá dostatek pohybu a navíc má rozhozený metabolismus, tak může přibrat i z tak zdravé potraviny jakou je pohanka.

    Feb 02, 2013
  • Obrázek uživatele Standa
    Standa (anonym)

    Vzhledem ke značné...Na tom jste byl kde? Odkud jste čerpal? Předem Vám děkuji za odpověď.

    Feb 02, 2013
  • Obrázek uživatele Standa
    Standa (anonym)

    Na tom jste byl kde? Odkud...já nevím

    Feb 02, 2013
  • Obrázek uživatele anjelik111
    anjelik111 (anonym)

    můj dotaz zní, jak často jíst pohanku??? jím ju skoro každý den, je to špatně?

    Pro 07, 2013
  • Obrázek uživatele ahoj
    ahoj (anonym)

    napište sem nějaký osvědčený recept na úpravu pohanky. Dík

    Dub 06, 2015
  • Obrázek uživatele zajíc
    zajíc (anonym)

    Tak hlavně se často uvádí vysoký obsah rutinu v pohance, ale ten prý skoro vůbec není v plodu, který jím hodně, ale jenom v nati. Takže příjem rutinu mám vlastně minimální, což mě zklamalo.

    Dub 06, 2015
  • Obrázek uživatele Evo Grasmann
    Evo Grasmann (anonym)

    Se zajmem jsem si precetla...jsi teda ženská, nebo chlap?

    Dub 06, 2015
  • Obrázek uživatele ?
    ? (anonym)

    Kdo by to žral, copak jsem slepice?

    Dub 07, 2015
  • Obrázek uživatele Heluš
    Heluš (anonym)

    Tak pohanku jedly už naše babičky a starší generace. A nikdo se z ní neposral, nepoblil apod. A dokonce se dala s klidem jíst i v těhotenství a k potratům rozhodně nedocházelo. Také ji jedli i malé děti a ani ty k újmě nepřišly. Strava kdysi byla hodně založená na takových potravinách, jak já tvrdím, darech země :-)Jako např. i velice prospěšné jáhly. A je zajímavé, že nebylo tolik potravinových alergii, ekzemů, nemocí apod.

    Čer 23, 2015
  • Obrázek uživatele spell
    spell

    My doma taky všichni velmi rádi jíme pohanku :)

    Čer 23, 2015
  • Obrázek uživatele !
    ! (anonym)

    Doufám, že o tom, co budu jíst, rozhoduji já sám. A nějaká Grasman si může svoje agitace strčit do špic.

    Čer 23, 2015
  • Obrázek uživatele Johny
    Johny (anonym)

    Pohanka je bezlepková, takže je dobrý si jí zařadit do jídelníčku.

    Čer 23, 2015
  • Obrázek uživatele Romana
    Romana (anonym)

    Dá se to jíst v syrovém stavu?

    Srp 18, 2015
  • Obrázek uživatele alien
    alien (anonym)

    Dá se to jíst v syrovém...Dá. Ona se vlastně vůbec nemá vařit, jen jaksi spařit v horký vodě, anebo ještě líp jenom na nějakou dobu namočit. Vařením by jenom přišla o prospěšné látky.

    Srp 18, 2015
  • Obrázek uživatele Shogun
    Shogun (anonym)

    Pohanka je super, žeru jí občas syrovou rozmočenou. A jestli nějakej pošahanej makrobiot proti ní brojí svýma kontraktivníma termínama, je to pro mě jen další z důvodů, proč si ji začít dopřávat ve značné míře!! (A různý Grasmani ať si o tom taky plácaj, co chtěj.)

    Srp 18, 2015
  • Obrázek uživatele LajlA
    LajlA (anonym)

    Jakej pitomec to zase psal?! Pohanka samozřejmě není obilovina!!!

    Říj 29, 2015
  • Obrázek uživatele LajlA
    LajlA (anonym)

    Už z první věty článku...To je naprostý nesmysl! Naopak! Pohanka se doporučuje při hrozícím potratu.Mne osobně velmi pomohla. Jděte už s tou priblblou makrobiotikou někam.Nikoho nezajimaji vyplody nějaké zmatené sekty.

    Říj 29, 2015
  • Obrázek uživatele LajlA
    LajlA (anonym)

    Dá. Ona se vlastně vůbec...Přesně tak. Vařit ji je hřích. Vůbec nevím co lidi mají za uchylku, že vše musí nechat projít varem a zničit v tom vše dobré. Pokud pohanku uvařite,tak už pochopitelně, stejně jako ostatní plody, prospěšná nebude.Pohanku přes noc namočte a ráno smíchejte s ořechy, hrozinkami, ovocem, skorici zakapnete třeba javor sirupem a máte úžasně zdravé a výživné "musli ".

    Říj 29, 2015
  • Obrázek uživatele !
    ! (anonym)

    Proč jíst, to nevím. Vím však, proč ji nejíst: je hnusná.

    Říj 29, 2015
  • Obrázek uživatele Zdenickaruzicka
    Zdenickaruzicka

    Pohanka je naprosto dokonalá potravina. Miluju pohankovou kaši a všechno

    Říj 29, 2015
  • Obrázek uživatele Mário
    Mário (anonym)

    Hezký text.... Jen musím upozornit, že pohanka NENÍ obilovina (taxonomicky patří do čeledi Rdesnovité). Jde o pseudoobilninu (pseudocereálii).

    Zář 05, 2016
  • Obrázek uživatele !!!
    !!! (anonym)

    Takhle se také projevuje nemoc BSE neboli Nemoc šílených K...!

    Zář 06, 2016
  • Obrázek uživatele Blp
    Blp (anonym)

    Se zájmem jsem si pročetl vaši diskusi "Proč jíst pohanku".

    Zář 06, 2016
  • Obrázek uživatele wu-wei
    wu-wei (anonym)

    Recept: Pohanku upíct a sežrat jako oháňku

    Bře 02, 2020
  • Obrázek uživatele Jaroslava Honlová
    Jaroslava Honlová (anonym)

    Pomohl mi článek. Začala jsem si dělat pohankový chléb, který mi moc chutná. Když čtu, jak pohanka pomáhá, bude chutnat ještě víc. Jsem na chleba moc, ale už jiný nechci. Byl to zajímavý článek. Děkuji

    Lis 01, 2022

Přidat komentář

Reklama

Reklama