
Pohanka je obilnina. Pochází z oblastí střední Asie, odkud se postupně rozšířila do Japonska, Evropy i do Severní Ameriky. Na území dnešní České republiky se pěstovala již ve 12. století. V 16. století byla u nás dokonce nejoblíbenější potravinou. Pak začalo její pěstování ustupovat. V poslední době prudce vzrůstá obliba pohanky mezi vegetariány, makrobiotiky, ale i u ostatní populace.
Z hlediska nutriční hodnoty je pohanka zajímavá pro vyváženou skladbu aminokyselin. Celkem pohanka obsahuje 18 různých aminokyselin. Obsah lysinu - aminokyseliny, která hraje roli v v prevenci aktivizace herpetických virů (původce oparů), je ve srovnání s ostatními obilninami 3-4 násobně vyšší.
Pohanka může být cenným zdrojem dietních bílkovin pro osoby citlivé na lepek.
Obsah škrobu v pohance se pohybuje od 55-70% v sušině semen a je tak kvantitativně nejdůležitějším sacharidem.
Ze zdravotního hlediska je důležitý vysoký obsah vícenenasycených mastných kyselin. Největší podíl připadá na esenciální kyselinu linolovou (37-48%), která se společně s kyselinou linolenovou (1,9 - 2,8 %) podílí na snižování hladiny krevního cholesterolu a prevenci proti ateroskleróze.
Pohanka a její produkty obsahují 3,4-5,2% celkové vlákniny, přičemž asi 20-30% je rozpustných. Konzumace pohanky může mít pro obsah vlákniny důležitou úlohu v prevenci a léčení vysokého krevního tlaku a zvýšené hladiny cholesterolu.
Pohanka je důležitým zdrojem zinku, mědi, selenu, manganu a jiných stopových prvků.
Z vitaminů jsou v plodech pohanky zastoupeny především vitaminy B1 (thiamin), B2 (riboflavin), niacin, E a C.
Velmi důležitým vitamínemv pohance v pohance je cholin, který regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami a alkoholem.
Pohanka je nejlepším přírodním zdrojem rutinu, který je důležitý pro cévní pružnost. Rutin v pohance výrazně zlepšuje nebo zastaví zhoršování stavu křečových žil na nohou. Rutin, quercetin a některé jiné polyfenoly mohou být v mírném množství potenciálními antikarcinogeny proti rakovině střeva a jiných orgánů. Fenolové sloučeniny můžou snižovat hladinu krevního cukru a lipidů a přispívat tak k hypocholesterolemickému účinku pohanky.
Pohanka je velmi vhodná k detoxikaci při těhotenství a jakékoliv autointoxikaci.
Je znám léčebný efekt pohanky při praskání žilek v oku a obličeji.
Pohanka je důležitá při žaludečních a dvanácterníkových vředech, střevních nádorech a stavech místního krvácení či při silné a dlouhé menstruaci.
Komentáře (50)
- odpovědět
Zář 09, 2005- odpovědět
Zář 29, 2005- odpovědět
Říj 09, 2006- odpovědět
Říj 10, 2006- odpovědět
Kvě 04, 2007- odpovědět
Čer 05, 2007- odpovědět
Čer 05, 2007- odpovědět
Čer 06, 2007- odpovědět
Čer 06, 2007- odpovědět
Led 23, 2008- odpovědět
Bře 11, 2008- odpovědět
Dub 09, 2008- odpovědět
Dub 10, 2008- odpovědět
Črv 25, 2009- odpovědět
Zář 02, 2009- odpovědět
Zář 02, 2009- odpovědět
Led 31, 2010- odpovědět
Kvě 17, 2011- odpovědět
Čer 28, 2011- odpovědět
Pro 09, 2011- odpovědět
Feb 04, 2012- odpovědět
Led 09, 2013- odpovědět
Feb 02, 2013- odpovědět
Feb 02, 2013- odpovědět
Feb 02, 2013- odpovědět
Pro 07, 2013- odpovědět
Dub 06, 2015- odpovědět
Dub 06, 2015- odpovědět
Dub 06, 2015- odpovědět
Dub 07, 2015- odpovědět
Čer 23, 2015- odpovědět
Čer 23, 2015- odpovědět
Čer 23, 2015- odpovědět
Čer 23, 2015- odpovědět
Srp 18, 2015- odpovědět
Srp 18, 2015- odpovědět
Srp 18, 2015- odpovědět
Říj 29, 2015- odpovědět
Říj 29, 2015- odpovědět
Říj 29, 2015- odpovědět
Říj 29, 2015- odpovědět
Říj 29, 2015- odpovědět
Zář 05, 2016- odpovědět
Zář 05, 2016- odpovědět
Zář 06, 2016- odpovědět
Zář 06, 2016- odpovědět
Zář 29, 2019- odpovědět
Bře 02, 2020- odpovědět
Bře 02, 2020- odpovědět
Lis 01, 2022Přidat komentář