Proč jíst pohanku

Pohanka je obilnina. Pochází z oblastí střední Asie, odkud se postupně rozšířila do Japonska, Evropy i do Severní Ameriky. Na území dnešní České republiky se pěstovala již ve 12. století. V 16. století byla u nás dokonce nejoblíbenější potravinou. Pak začalo její pěstování ustupovat. V poslední době prudce vzrůstá obliba pohanky mezi vegetariány, makrobiotiky, ale i u ostatní populace.

Z hlediska nutriční hodnoty je pohanka zajímavá pro vyváženou skladbu aminokyselin. Celkem pohanka obsahuje 18 různých aminokyselin. Obsah lysinu - aminokyseliny, která hraje roli v v prevenci aktivizace herpetických virů (původce oparů), je ve srovnání s ostatními obilninami 3-4 násobně vyšší.

Pohanka může být cenným zdrojem dietních bílkovin pro osoby citlivé na lepek.

Obsah škrobu v pohance se pohybuje od 55-70% v sušině semen a je tak kvantitativně nejdůležitějším sacharidem.

Ze zdravotního hlediska je důležitý vysoký obsah vícenenasycených mastných kyselin. Největší podíl připadá na esenciální kyselinu linolovou (37-48%), která se společně s kyselinou linolenovou (1,9 - 2,8 %) podílí na snižování hladiny krevního cholesterolu a prevenci proti ateroskleróze.

Pohanka a její produkty obsahují 3,4-5,2% celkové vlákniny, přičemž asi 20-30% je rozpustných. Konzumace pohanky může mít pro obsah vlákniny důležitou úlohu v prevenci a léčení vysokého krevního tlaku a zvýšené hladiny cholesterolu.

Pohanka je důležitým zdrojem zinku, mědi, selenu, manganu a jiných stopových prvků.

Z vitaminů jsou v plodech pohanky zastoupeny především vitaminy B1 (thiamin), B2 (riboflavin), niacin, E a C.

Velmi důležitým vitamínemv pohance v pohance je cholin, který regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami a alkoholem.

Pohanka je nejlepším přírodním zdrojem rutinu, který je důležitý pro cévní pružnost. Rutin v pohance výrazně zlepšuje nebo zastaví zhoršování stavu křečových žil na nohou. Rutin, quercetin a některé jiné polyfenoly mohou být v mírném množství potenciálními antikarcinogeny proti rakovině střeva a jiných orgánů. Fenolové sloučeniny můžou snižovat hladinu krevního cukru a lipidů a přispívat tak k hypocholesterolemickému účinku pohanky.

Pohanka je velmi vhodná k detoxikaci při těhotenství a jakékoliv autointoxikaci.

Je znám léčebný efekt pohanky při praskání žilek v oku a obličeji.

Pohanka je důležitá při žaludečních a dvanácterníkových vředech, střevních nádorech a stavech místního krvácení či při silné a dlouhé menstruaci.

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (46)

  • Obrázek uživatele Eva Grasmann
    Eva Grasmann (anonym)

    Se zajmem jsem si precetla vas clanek "Proc jist pohanku" My mame pohanku moc radi a s clankem souhlasim. Az na jednu vyjimku. Pohanke neni zadna obilovina! Je to rostlina pribuzna se stovikem a rebarborou. Jeji zrnicka se pouzivaji skoro jako obiloviny - peci z ni ale nelze. Srdecny pozdrav Eva Grasmann

    Zář 09, 2005
  • Obrázek uživatele coroner
    coroner (anonym)

    Vzhledem ke značné kontraktivní energii je pohanka nevhodná hlavně pro děti a staré lidi. Nevhodná je dále pro všechny, kdož jsou konstitučně nebo kondičně staženější - z nemocných jsou to např. anorektičky. Pro těhotné ženy se hodí pohanka tak maximálně k vyvolání potratu !!! S ohledem na právě značnou kontraktivní energii nepatří pohanka v makrobiotice zrovna mezi moc vyhledávané potraviny, ačkoliv jisté klady jí nelze upřít např. při korigování jinových stavů organismu. Jinak se používá většinou ve formě kaší a těstovin (pohankové nudle - soba), kde je v kuchyňské úpravě zároveň zajištěn větší podíl vody. Pohanka totiž také dost vysušuje. Otázkou je, jak se s touto její vlastností poperou vaše střeva, jsou-li náhodou také ve stažené kondici. Z makrobioticky sebevražedných kombinací je velmi zajímavý oblíbený pokrm, který obsahuje uvařenou osolenou pohanku, rajčata, papriku, česnek, tuhý nastrouhaný sýr (nejlépe slaný), vajíčko. To vše se nechá zapéct v troubě. U nás se podává v létě nejlépe jako oběd, když je venku aspoň třicet stupňů ve stínu...

    Zář 29, 2005
  • Obrázek uživatele Ramesses
    Ramesses (anonym)

    Pohanka je výborná, hlavně s česnekem a olivovým olejem!

    Říj 09, 2006
  • Obrázek uživatele Proč jíst pohanku?
    Proč jíst pohanku? (anonym)

    přeci abychom se pobliliiiiiiiiiiiiiiiiii, ne?

    Říj 10, 2006
  • Obrázek uživatele Renča
    Renča (anonym)

    Před týdnem jsem pekla z pohanky nízkokoalorickou buchtu a kupodivu všem chutnala, tak se to musí zřejmě umět!!!!!

    Kvě 04, 2007
  • Obrázek uživatele Jana
    Jana (anonym)

    Zajímalo by mě, když budu jíst každý den k snídani pohankovou kaši s troškou medu, jestli ztloustnu ...

    Čer 05, 2007
  • Obrázek uživatele Pepík
    Pepík (anonym)

    Pohanku sežrat, protože zradil Parouba 8-)

    Čer 05, 2007
  • Obrázek uživatele Jitka
    Jitka (anonym)

    Mohli by jste zveřejnit nějaký dobrý recept? Pohanku bych ráda zkusila, bohužel nevím jak na ní. Předem díky za tipy a rady.

    Čer 06, 2007
  • Obrázek uživatele Věrča
    Věrča (anonym)

    mám dobrý a osvědčený recept na pohanku...je to v podstatě jako staročeský kuba,tedy s houbama podušenýma na sádle+přidat česnek....mňam....:-))

    Čer 06, 2007
  • Obrázek uživatele Margo
    Margo (anonym)

    Pohanka se da uvarit nekolika zpusoby, muzes ji pridavat do polivky nebo uvarit jako kasi, a nebo takove pohankove karbanatky! :-) Koupis pytlik a nasypes do sklenicky pohanku, kterou potom jen lehce umyjes ve vode (jakoby promichas a vodu slejes). Vari se 1:2 tzn. jedna sklenka pohanky na dve sklenky vody, vari se cca 20 min., proste dokud se nevyvari voda, osolit a az se dovari muzes hodit kousek masla, pak treba ochutit cesnekem nebo majorankou. Pak ne internetu je spousta receptu :-) Dobrou chut :-)

    Led 23, 2008
  • Obrázek uživatele Marie
    Marie (anonym)

    http://www.pohankovymlyn.cz/recepty.php

    Bře 11, 2008
  • Obrázek uživatele EVA
    EVA (anonym)

    Pohanka se nesmí vařit, jak nás informoval pan Šmajstrla z pohankového mlýna u Frenštátu p. Radh. (a ten o tom něco ví!). Při teplotě nad 82 stupňů se ničí důležitý rutin. Pohanku lámanku vaříme v poměru 1,5 dílu vody a 1 díl lámanky, a to tak, že necháme zavařit vodu, na chvíli ji necháme odstát, aby zchladla, poté vsypeme lámanku, přidáme sůl, zamícháme, přikryjeme pokličku a necháme, bez dalšího míchání, stát 20-30 minut. Dobrou chuť!

    Dub 09, 2008
  • Obrázek uživatele Návštěvník
    Návštěvník (anonym)

    Na to je dobrá termoska na jídlo, se širokým hrdlem. Ale zapoměli jste říci, že předtím je dobré ji opláchnout ve stud. vodě a připravit konzumenty na jinou, nezvyklou vůni. Já ji miluji s osmaženou cibulkou a vyškvařenou, uzenou slaninkou.

    Dub 10, 2008
  • Obrázek uživatele Čenda
    Čenda (anonym)

    Ja pohanku jen namocim ve varici vode,tak na 20min,pak si ji osladim medem a skorici a je to,Dobrou chut:-),jo a lepsi je pohankova lamanka!!!

    Črv 25, 2009
  • Obrázek uživatele Medikolog
    Medikolog (anonym)

    Mě se osvědčila kombinace: jemně strouhané syrové brambory, slít přebytečnou tekutinu, přidat vejce, pohankovou krupici a sůl. Lze doplnit třeným česnekem, majoránkou a pepřem. Hustou směs mažte na rozpálenou pánvičku se slunečnicovým olejem jako bramborák - první varianta lze i nasladko s marmeládou či ovocem, ta s česnekem je klasika. Bramboráček je křehký... mňam:-)

    Zář 02, 2009
  • Obrázek uživatele Marie
    Marie (anonym)

    hodně záleží na druhu použité pohanky. Koupila jsem úúúúúúúžasnou bio, tak je křehká, je jako mandle, sypu ji suchou do jogurtu. Jinak stačí spařit a moc ji nevařit, aby si zachovala tvar. Je ale třeba se dívat na obal na návod. Syrovou suchou by mi ji nenapadlo ani ochutnat, ale viděla jsem mlynáře z pohankového mlýna a on tvrdil, že pokud je kvalitní, lze ji jíst suchou jako oříšky. Měl pravdu, musí se vyzkoušet, která se tak dá jíst, ale najde se.

    Zář 02, 2009
  • Obrázek uživatele visnery
    visnery

    Zrovna dneska jsem sepsala a prelozila navod na pohankovou dietu. Respektive je to spise ocista tela a perfektni nastoleni nasledne diety. Nekdo jen tak nemuze zacit hubnout a dodrzovat vsechny pravidla, tak musi mit pevnou disciplinu, kterou kdyz zvladne, zacne hubnout. Pokud vas to zajima, tak navod je tady: http://blog.zarohem.cz/clanek.asp?cislo=1435 Preji hodne uspechu a vsem hodne shazenych a znovu nenabranych kil :)

    Led 31, 2010
  • Obrázek uživatele Tulep
    Tulep (anonym)

    Vzhledem ke značné...coronere, měl byste hlavně říct, že makrobiotika je především náboženství a nemást lidi rádobyodbornými termínky jako "kontraktivní energie" nebo "moc jingové jídlo". Jestli něco umí vyvolat potrat, tak ne pohanka, ale spíš stres z pojmů, kterými se tedy oháníte.

    Kvě 17, 2011
  • Obrázek uživatele Elíí
    Elíí (anonym)

    coronere, měl byste hlavně...Tak nějak, celé těhotenství jsem se pohankou cpala, teď tu leží můj pohankový bobek a není stažený, ale pěkně roztažený po celém gauči, je to už kus chlapa :-P

    Čer 28, 2011
  • Obrázek uživatele Zelí
    Zelí (anonym)

    V poslední době ujíždím na pohance s kysaným zelím. Pohanku uvařím, v průběhu vaření je možno přidávat ořechy (vyloupané drtím v ruce přímo do hrnce). Po uvaření osolím (pozor, zelí může být samo o sobě dosti slané, záleží na výrobci a dávce), přidám trochu oleje (ne moc), zamíchám, v kastrolku uhňácám povrch na něj nakladu zelí v množství dle chuti, zelí několikrát do kříže prořežu zubatým nožem (lépe se konzumuje - při jídle netahám kilometrová vlákna), zamíchám, nechám ze pět minut prolnout chutě a baštím. Dá to se i studené.

    Pro 09, 2011
  • Obrázek uživatele Dávám si ji za odměnu, když jdu z botoxu
    Dávám si ji za ... (anonym)

    j

    Feb 04, 2012
  • Obrázek uživatele Václav Nečada
    Václav Nečada (anonym)

    Už z první věty článku je jasná jeho úroveň. Kromě botanického matení obsahuje i nebezpečné rady. Pohanka v těhotenstvé je nebezpečná.

    Led 09, 2013
  • Obrázek uživatele Standa
    Standa (anonym)

    Zajímalo by mě, když budu...Záleží na množství. Pokud člověk jí střídmě, tak nepřibere z ničeho. A pokud nemá dostatek pohybu a navíc má rozhozený metabolismus, tak může přibrat i z tak zdravé potraviny jakou je pohanka.

    Feb 02, 2013
  • Obrázek uživatele Standa
    Standa (anonym)

    Vzhledem ke značné...Na tom jste byl kde? Odkud jste čerpal? Předem Vám děkuji za odpověď.

    Feb 02, 2013
  • Obrázek uživatele Standa
    Standa (anonym)

    Na tom jste byl kde? Odkud...já nevím

    Feb 02, 2013
  • Obrázek uživatele anjelik111
    anjelik111 (anonym)

    můj dotaz zní, jak často jíst pohanku??? jím ju skoro každý den, je to špatně?

    Pro 07, 2013
  • Obrázek uživatele ahoj
    ahoj (anonym)

    napište sem nějaký osvědčený recept na úpravu pohanky. Dík

    Dub 06, 2015
  • Obrázek uživatele zajíc
    zajíc (anonym)

    Tak hlavně se často uvádí vysoký obsah rutinu v pohance, ale ten prý skoro vůbec není v plodu, který jím hodně, ale jenom v nati. Takže příjem rutinu mám vlastně minimální, což mě zklamalo.

    Dub 06, 2015
  • Obrázek uživatele Evo Grasmann
    Evo Grasmann (anonym)

    Se zajmem jsem si precetla...jsi teda ženská, nebo chlap?

    Dub 06, 2015
  • Obrázek uživatele ?
    ? (anonym)

    Kdo by to žral, copak jsem slepice?

    Dub 07, 2015
  • Obrázek uživatele Heluš
    Heluš (anonym)

    Tak pohanku jedly už naše babičky a starší generace. A nikdo se z ní neposral, nepoblil apod. A dokonce se dala s klidem jíst i v těhotenství a k potratům rozhodně nedocházelo. Také ji jedli i malé děti a ani ty k újmě nepřišly. Strava kdysi byla hodně založená na takových potravinách, jak já tvrdím, darech země :-)Jako např. i velice prospěšné jáhly. A je zajímavé, že nebylo tolik potravinových alergii, ekzemů, nemocí apod.

    Čer 23, 2015
  • Obrázek uživatele spell
    spell

    My doma taky všichni velmi rádi jíme pohanku :)

    Čer 23, 2015
  • Obrázek uživatele !
    ! (anonym)

    Doufám, že o tom, co budu jíst, rozhoduji já sám. A nějaká Grasman si může svoje agitace strčit do špic.

    Čer 23, 2015
  • Obrázek uživatele Johny
    Johny (anonym)

    Pohanka je bezlepková, takže je dobrý si jí zařadit do jídelníčku.

    Čer 23, 2015
  • Obrázek uživatele Romana
    Romana (anonym)

    Dá se to jíst v syrovém stavu?

    Srp 18, 2015
  • Obrázek uživatele alien
    alien (anonym)

    Dá se to jíst v syrovém...Dá. Ona se vlastně vůbec nemá vařit, jen jaksi spařit v horký vodě, anebo ještě líp jenom na nějakou dobu namočit. Vařením by jenom přišla o prospěšné látky.

    Srp 18, 2015
  • Obrázek uživatele Shogun
    Shogun (anonym)

    Pohanka je super, žeru jí občas syrovou rozmočenou. A jestli nějakej pošahanej makrobiot proti ní brojí svýma kontraktivníma termínama, je to pro mě jen další z důvodů, proč si ji začít dopřávat ve značné míře!! (A různý Grasmani ať si o tom taky plácaj, co chtěj.)

    Srp 18, 2015
  • Obrázek uživatele LajlA
    LajlA (anonym)

    Jakej pitomec to zase psal?! Pohanka samozřejmě není obilovina!!!

    Říj 29, 2015
  • Obrázek uživatele LajlA
    LajlA (anonym)

    Už z první věty článku...To je naprostý nesmysl! Naopak! Pohanka se doporučuje při hrozícím potratu.Mne osobně velmi pomohla. Jděte už s tou priblblou makrobiotikou někam.Nikoho nezajimaji vyplody nějaké zmatené sekty.

    Říj 29, 2015
  • Obrázek uživatele LajlA
    LajlA (anonym)

    Dá. Ona se vlastně vůbec...Přesně tak. Vařit ji je hřích. Vůbec nevím co lidi mají za uchylku, že vše musí nechat projít varem a zničit v tom vše dobré. Pokud pohanku uvařite,tak už pochopitelně, stejně jako ostatní plody, prospěšná nebude.Pohanku přes noc namočte a ráno smíchejte s ořechy, hrozinkami, ovocem, skorici zakapnete třeba javor sirupem a máte úžasně zdravé a výživné "musli ".

    Říj 29, 2015
  • Obrázek uživatele !
    ! (anonym)

    Proč jíst, to nevím. Vím však, proč ji nejíst: je hnusná.

    Říj 29, 2015
  • Obrázek uživatele Zdenickaruzicka
    Zdenickaruzicka

    Pohanka je naprosto dokonalá potravina. Miluju pohankovou kaši a všechno

    Říj 29, 2015
  • Obrázek uživatele Mário
    Mário (anonym)

    Hezký text.... Jen musím upozornit, že pohanka NENÍ obilovina (taxonomicky patří do čeledi Rdesnovité). Jde o pseudoobilninu (pseudocereálii).

    Zář 05, 2016
  • Obrázek uživatele !!!
    !!! (anonym)

    Takhle se také projevuje nemoc BSE neboli Nemoc šílených K...!

    Zář 06, 2016
  • Obrázek uživatele Blp
    Blp (anonym)

    Se zájmem jsem si pročetl vaši diskusi "Proč jíst pohanku".

    Zář 06, 2016

Přidat komentář

Reklama

Reklama