Proč konzumovat černou ředkev

Černá ředkev (raphanus nigra) je odrůda ředkve seté s masitou kulovitou hlízou černé barvy. Můžete si ji lehce sami vypěstovat či koupit v obchodě. Černá ředkev a šťáva z černé ředkve má pro zdraví člověka prospěšné účinky. Konzumovat ji může syrovou nastrouhanou do salátu, vařenou či z ní získat v odšťavňovači šťávu.

Šťáva z černé ředkve detoxikuje organismus.

Podporuje normální činnost žlučníku a jater, rozpouští žlučové kamínky.

Prospívá trávení i činnosti střev.

Je močopudná, pročisťuje močové ústrojí.

Rozpouští hleny (smíchejte šťávu z 1 ředkve, 1 lžičku tekutého medu a užívejte 3× denně 1 lžičku po dobu 5 dní)

Má protivirové, protibakteriální účinky a protiplísňové účinky.

V mnohých případech je náhlý pokles formy a pocit únavy častým projevem špatné funkce jater či trávení. K obnovení energie je vhodné upravit stravu, vynechat na čas jednoduché cukry, tučné a smažené výrobky, potraviny z bílé mouky, alkohol a do jídelníčku zařadit potraviny prospívající střevům, játrům a žlučníku včetně černé ředkve. Využít můžete i potravinové doplňky, které moderním způsobem získávají a uchovávají šťávu z černé ředkve.

Černou ředkev či šťávu z ní by neměli užívat lidé, co mají slabé trávení a nedokáží ředkev strávit, dále ti, co trpí na průjmy či lidé se zvětšenou štítnou žlázou (černá ředkev obsahuje strumigenní thyokanáty).

Autor: MK

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Zařazení na fórum: 

Přidat komentář

Reklama

Reklama