
Olivově zelené drobné fazolky barvou i chutí připomínají hrášek. Jsou plné vitamínů a minerálů. Obsahují vitamíny skupiny B, zejména kyselinu pantothenovou a listovou, kyseliny omega 3 a 6 a vlákninu. Z minerálních látek je to převážně hořčík, železo, draslík a vápník.
Mají kladný preventivní vliv na kosti i kardiovaskulární systém.
Dokáží nás chránit před volnými radikály a škodlivým LDL cholesterolem.
Množství vlákniny je důležité v péči o naše trávicí ústrojí.
Konzumat je bezpečně mohou jak diabetici, tak lidé trpící celiakií i těhotné a kojící ženy.
Prokázané je také jejich působení na prevenci nádorového onemocnění tlustého střeva, které se řádí na druhé místo ve výskytu všech onkologických onemocnění v ČR vůbec.
Studie Nurse Health naznačuje, že naklíčené mungo fazole či jiné luštěniny přispívají k snížení rizika získání rakoviny tlustého střeva a ochraňují střeva. Pokud starší lidé konzumují 20 gramů denně mungo fazolí nebo jiných výživných luštěnin, mohou snížit míru úmrtnosti až o 8%. Lidé všech věkových kategorií se díky stravě bohaté na vlákninu mohou těšit ze zdravějšího srdce.
Mungo fazole jsou podobně jako jiné luštěniny vegetariánským a veganským zdrojem železa a bílkovin.
Fazole lze konzumovat vařené, přičemž je solíme až po dovaření, aby neztvrdly.
Nejvhodnější úpravou je klíčení, kdy získáme nejvíce možných zdraví prospěšných látek v syrovém stavu.
Autor: mk
Komentáře (1)
- odpovědět
Led 20, 2019Přidat komentář