
Pravděpodobně jste si zelený čaj už někdy objednali v asijské restauraci. Asi jste si však neuvědomili, že pijete starý léčivý nápoj. Zelený čaj je ceněn jako léčivé tonikum už více než 4000 let.
Historický precedens však není na zeleném čaji jediná pozoruhodná věc. Moderní výzkum obrátil k tomuto nápoji pozornost a zjistil, že zelený čaj má skutečně mnoho vlastností prospěšných zdraví. Některé ze zajímavých výsledků ukazují na jeho roli v prevenci rakoviny. A to není všechno. Další závěry svědčí o tom, že čaj a zelený zvlášť - pomáhá zvýšit odolnost srdce vůči kardiovaskulárním nemocem, prodloužit délku života, detoxikovat tělo, posílit imunitu organizmu a také bránit vzniku zubního kazu.
Čím se zelený čaj liší od černého?
I když jsou na začátku zeleného i černého čaje lístky z téže rostliny - Camellia sinensis, keře pocházejícího z jihovýchodní Asie - rozdílné metody zpracování vedou k velmi odlišným výsledným produktům. V přirozeném stavu čajové lístky obsahují enzymy, které po utržení zoxidují. Při přípravě zeleného čaje zpracovatelé lístky lehce napaří nebo jemně zahřejí, aby se oxidační proces zastavil. Toto zpracování je tak minimální, že je možné zelený čaj konzumovat po natrhání ještě týž den.
Čajovým lístkům, z nichž se má stát černý čaj, se umožní, aby v nich proběhl celý proces oxidace, a navíc se podrobí dalšímu a mnohem podstatnějšímu zpracování včetně fermentace, při níž získávají tmavohnědou a dokonce načervenalou barvu černého čaje. Tento proces, který vede k odlišnému vzhledu a chutí čaje, bohužel ničí sloučeniny zvané polyfenoly nacházející se v čerstvě natrhaných lístcích. S dlouhým seznamem zdraví prospěšných vlastností zeleného čaje jsou spojeny právě polyfenoly. A tak přes svou výraznější barvu i chuť je černý čaj jen slabým stínem zeleného bratrance, pokud jde o vlastnosti prospívající zdraví. Zelený čaj si vzhledem k tomu, že míra jeho zpracování je opravdu nízká, zachovává původní polyfenoly Ze všech typů dnes dostupných čajů má zelený čaj nejvyšší hladiny těchto látek.
Znamená to, že bychom černý čaj neměli pít?
Vůbec ne. Přestože zelený čaj je lepší, ani černý čaj není bez významu pro zdraví. A vzhledem k tomu, že černý čaj pije mnohem více lidi než čaj zelený (z celkového množství čaje zkonzumovaného ve světě připadá na druhy černého čaje 80 %), představuje nezanedbatelný zdravotní přínos. Studie zabývající se nemocností v zemích, kde lidé pijí především černý čaj, ukazuje, že tento nápoj skutečně znamená určitou ochranu před nemocemi. Byla by ovšem mnohem vyšší, kdyby pijáci čaje dávali přednost zelenému čaji před černým, především pro jeho vyšší obsah prospěšných polyfenolů.
Zdroj: O zeleném čaji - Pragma
Komentáře (21)
- odpovědět
Zář 12, 2002- odpovědět
Zář 13, 2002- odpovědět
Zář 18, 2002- odpovědět
Zář 17, 2002- odpovědět
Zář 18, 2002- odpovědět
Led 31, 2005- odpovědět
Bře 09, 2005- odpovědět
Bře 26, 2006- odpovědět
Dub 30, 2006- odpovědět
Bře 14, 2007- odpovědět
Bře 15, 2007- odpovědět
Dub 17, 2007- odpovědět
Dub 17, 2007- odpovědět
Dub 17, 2007- odpovědět
Srp 29, 2007- odpovědět
Srp 29, 2007- odpovědět
Led 09, 2008- odpovědět
Feb 15, 2008- odpovědět
Dub 18, 2013- odpovědět
Črv 26, 2013- odpovědět
Čer 29, 2014Přidat komentář