Zpráva o stavu

Doktorka.cz nabíhá na nový systém. Prosím omluvte dočasnou zhoršenou dostupnost služeb. Děkujeme!

Proč se vyhýbat falešným potravinám?

Až dodnes jsme si nikdy v historii člověka nemuseli pokládat otázku Co je potravina? Doposud to za nás řešila prostřednictvím smyslů fyziologie. Teď však dokáže fyziologické mechanismy ošálit chemie. Organismus si myslí, že může bezpečně zkonzumovat věc, která ve skutečnosti není nic než laciná imitace, falešná potravina, jež ničí štíhlou linii a zdraví.

Představte si chvíli lidské tělo jako jakýkoli jiný stroj. Soulad mezi optimálním fungováním a zdrojem energie je naprosto nezbytný - konkrétní pohonná látka musí odpovídat typu stroje a jeho funkci. Auta jezdí na benzin. Počítače potřebují elektřinu.
A fyziologické procesy v živém organismu probíhají nejefektivněji, pokud mají k dispozici skutečnou potravu.
 
Možná je vám dvacet devět (nebo víc...), ale vaše tělo žije na konci dlouhé genetické řady staré celé věky. Jste součástí starého daru života, jehož historie trvá odnepaměti. Váš organismus dnes žije díky zdrojům energie, které pocházejí ze země.
 
Po nekonečné věky se potrava rostoucí na planetě Zemi přizpůsobovala člověku a člověk jí. Vzniklo vzájemné biologické porozumění, vytvořil se vztah, stejně silný a pevně zakotvený jako lidský druh samotný. Díky tomuto vztahu existujeme a roz­víjíme se, a jakmile ho pustíme ze zřetele, zpronevěřujeme se vlastnímu zdraví.
 
Od tohoto biologického dědictví jsme se odklonili směrem k umělým chemickým látkám. Snažíme se oklamat chuťové po­hárky syntetickými napodobeninami, balit je do balíčků a pro­dávat. Avšak kterýkoli z takových produktů nemůže být ze své podstaty potravinou jednoduše proto, že fyziologie člověka ne­disponuje biologickými mechanismy zpracovávajícími umělé lidské výrobky. Potřebujete-li pravidlo na cestu za optimálním zdravím, pak nejezte tyto umělé lidské výtvory.
 
Zapomeneme-li na závažnost a význam zmíněného ele­mentárního souladu, podkopáváme základy lidského zdraví. Naše fyziologie není lidský výtvor, takže by jím neměla být ani potrava. Syntetické látky nemohou být živé, nemůžou se stát součástí potravního řetězce. Nikdy se nestanou součástí fyziologických mechanismů, až do poslední nanosekundy ži­vota nebudou přirozenou součástí prostředí. Dáte-li tělu něco, s čím se nikdy nesetkalo, pro co nenachází žádné souvislosti a s čím nemá vytvořený žádný vztah, zaděláte si na problémy s váhou a se zdravím. To už můžete rovnou strkat banány do nádrže na benzin.
 
Mám to dokázat na příkladu ze života? Kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy (HFCS - high-fructose com syrup) je náhražkou sladidel, například cukru, ale tělo jej jako cukr nerozpoznává. Proto jej zpracovávají bez účasti inzulínu játra, která normálně filtruji toxiny, a v důsledku toho dochází ke zvýšení koncentrace triglyceridů.
Problém je v tom, že v potravinářských obchodech na nás číhá hromada lidských vynálezů, které považujeme za normální, přkyvujeme marketingu a jíme je: chemické tuky, syntetické cukry, nápoje s kyselinou fosforečnou a fruktózovým kukuřičným sirupem (neboli limonády), průhledné lesklé filmy na ovoci, neo-nový kečup a sušenky s trvanlivostí motorového oleje.
Potravinářské společnosti vám k jídlu předkládají rádoby máslo, které v životě nevidělo krávu, a jakoby vejce, která nepoznala slepici. Další vás krmí trans tuky, které musejí být podle požadavků FDA uvedeny na štítcích, a falešným tukem olestrou, který organismus ochuzuje o vitaminy, takže FDA vyžaduje, aby na příslušných výrobcích stálo upozornění, že jej obsahují. V re­gálech jsou do řad vyrovnány fůry dietních nápojů a chemicky slazených tyčinek.
Nyní zjišťujeme, že do těla přijaté umělé lidské výtvory - hydrogenované oleje, umělá sladidla, konzervační látky a tak dále - jsou spojeny s rakovinou (konzervační látky jako BHT - butylovaný hydroxytoluen) a postižením srdce (hydrogenované oleje). Že by vás to překvapovalo? Koho udivuje skutečnost, že novinky z chemických laboratoří vytvářejí problémy v těle, které očekává normální, přirozenou stravu?
Nejezte umělé výtvory. Už tak máme s váhou a zdravím dost potíží. Nevytvářejte další problémy!
Zdroj: Dr. Will Clower - Francouzi nedrží dietu, nakladatelství NOXI

 

Související články: 

Přidat komentář

Reklama

Reklama