
Kurkuma a její hlavní látka kurkumin se vyznačují výrazným protirakovinným potenciálem, který je patrně příčinou nízkého výskytu některých druhů rakoviny v Indii, kde je toto koření velmi používané.
Ačkoli je biodisponibilita kurkumou poměrně slabá, může být značně posílena přítomností pepře. Kurkuma též tvoří 20-30% směsi koření zvané kari (curry), kde je současně přítomen koriandr, kmín, kardamom, řecké seno a různé druhy pepře (kayenský, černý a červený).
Přidávat denně čajovou lžičku kurkumy do polévky, salátového dressingu, do rýže či do těstovin je jednoduchý, rychlý a levný způsob, jak dodat organismu dostatek kurkumou schopného zabránit rozvoji některých druhů rakoviny.
Studie prokázaly, že kurkumin je velmi prospěšný jak při prevenci, tak při léčbě různých druhů rakoviny, například žaludku, střev, kůže, jater, leukémie, prsu a vaječníků.
Kurkumin je též velmi silný antioxydant, snižuje hladinu cholesterolu a působí protisrážlivě. Mezi Indy je také nejnižší výskyt Alzheimerovy nemoci na světě.
Zpracováno dle knihy Výživou proti rakovině, nakladatelství Vyšehrad
Komentáře (1)
- odpovědět
Zář 10, 2011Přidat komentář