
Mnohé z vážných zdravotních problémů jsou spojeny se zdroji zánětů v potravinách a proto je velice dobré věnovat velkou pozornost vhodnému výběru potravin i metodám přípravy. Při našem protizánětlivém vaření a stravování si proto zapamatujte základní princi¬py, které jsme shrnuli do následujících bodů:
Shrnut í protiz á n ě tliv é stravy
• Jezte umírněné množství kalorií, a to v menších porcích. Méně kalorií znamená nižší tělesnou hmotnost a tím i menší rozvoj zánětů.
• Vyhýbejte se „špatným" tukům (tedy trans-mastným kyselinám, nasyceným mastným kyselinám a příliš velkému množství omega-6 mastných kyselin) a jezte více „dobrých" tuků (omega-3 mastné kyseliny, mononenasycené mastné kyseliny).
• Omezte příjem cukru a rafinovaných sacharidů a zařaďte do jídelníčku více zdrojů uhlohydrátů s vysokým podílem vlákniny a nízkým glykemickým indexem.
• Ovoce a zeleninu bohaté na antioxidanty si dopřávejte v množství minimálně 300 g denně.
• Při vaření používejte protizánětlivé bylinky a koření.
• Vyhýbejte se připáleným nebo příliš dlouho grilovaným potravinám.
• Do denního jídelníčku zařaďte umírněné množství pochutin bohatých na antioxidanty, jako je červené víno, hořká čokoláda a zelený čaj.
Zdroj: Barbara Rowe, Lisa Davis – Kuchařka pro zdraví – Computer Press
Komentáře (7)
- odpovědět
Říj 29, 2011- odpovědět
Říj 29, 2011- odpovědět
Pro 30, 2012- odpovědět
Pro 30, 2012- odpovědět
Pro 30, 2012- odpovědět
Bře 10, 2015- odpovědět
Bře 31, 2016Přidat komentář