Průjmy po grilování

Za prvním pololetí tohoto roku již na Vysočině onemocnělo 365 lidí kampylobakteriózou, závažným průjmovým onemocněním souvisejícím s grilováním. ČTK to řekla Alena Dvořáková z Krajské hygienické stanice v Jihlavě. Kampylobakterióza je infekce podobná salmonelóze, kterou vyvolávají bakterie z nedostatečně tepelně upraveného masa, hlavně drůbežího. Přes léto, kdy řada lidí griluje, každoročně případů přibývá.

Loni ve stejné době hygienici na Vysočině evidovali 344 těchto onemocnění a ve druhé polovině roku onemocnělo úpornými průjmy 762 lidí. “Průjmy často provází křeče v břiše, pacienti mohou skončit i v nemocnici na operačním stole na chirurgii. Klinické příznaky totiž vypadají jako zánět slepého střeva,“ uvedla Dvořáková. Horší průběh nemoci podle ní mají děti nebo starší lidé s oslabeným organismem.

    Hlavním zdrojem nákaz pro člověka je drůbeží maso. Střeva drůbeže obsahují kampylobaktery prakticky vždy a při kuchání snadno dochází ke kontaminaci masa. “Při grilování je nutné maso pořádně tepelně upravit, nesmí být hlavně u kostí růžové nebo dokonce krvavé. Lidé si také musí dát pozor, aby takzvaně nekřížili provoz, to znamená, aby nekrájeli už upečené maso na prkénku, kde se předtím krájelo syrové. Měly by se používat i jiné nože, důležitá je celková hygiena,“ doporučuje Dvořáková.

Zdroj: ČTK

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Přidat komentář

Reklama

Reklama