První sousto neplatí

Patříte k lidem, kteří si každé jídlo automaticky přisolí a připepří, aniž by ho ochutnali? Myslíte si: Ne, tenhle nebezpečný zlozvyk já nemám? Jenže i ten, kdo nejprve okusí a pak dochutí, může svému zdraví výrazně škodit!

Nadměrná konzumace kuchyňské soli není zdravá - to je známá věc. Malé množství sodíku sice organismus potřebuje, k jeho nedostatku však dochází velmi zřídka. Je-li ho naopak příliš, tělo zadržuje vodu a odpadní látky.

Přílišné solení vede ke zvyšování krevního tlaku, nemocím ledvin, rakovině žaludku apod. Někdy je sůl v potravě - díky tkáním nabobtnalým vodou - podstatnou příčinou obezity.

Zkusme tedy méně solit - zejména při vaření jídel a stolování. Když už solíme, je lepší sůl do jídla "zapracovat" v průběhu tepelné přípravy a ne dodatečně na talíři. Ovšem i průmyslově vyrobené potraviny mnohdy obsahují nadměrné množství soli. Takové raději nekupujme.

První sousto jídla není chuťově směrodatné, ani kdybyste před tím nic nejedli a nepili. Teprve po chvíli se chuťové buňky jakoby probudí a často zjistíte, že původně mdlý pokrm je docela dobrý a přisolit nepotřebuje.

Postupně si budete na méně slaná jídla zvykat a naučíte se dokonce rozeznávat mnohem více chutí než dříve. Tím se vám otevře prostor pro další druhy surovin, které byste dříve nedokázali ocenit (např. jáhly nebo pohanka mají samy o sobě velmi dobrou, jemnou chuť).

A co pepř? Ten také není obzvlášť zdravý - zejména ne ve větším množství nebo konzumovaný pravidelně. Existuje spousta různých bylin, které mohou jak sůl tak pepř nahradit a chuťově i předčít! Jejich použití navíc není samoúčelné, protože slouží k mnohostranné podpoře zažívání.

Na závěr tip: zkuste zeleninová dochucovadla ze sušené zeleniny a mořské soli, nebo čistě rostlinnou sůl (výtažek ze zeleniny), které se prodávají v prodejnách zdravé výživy. Naopak se vyhýbejte již hotovým kořenicím směsím, jež často obsahují nezdravý glutamát sodný nebo zbytečně moc soli kuchyňské.

Gita Strollová

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (1)

  • Obrázek uživatele Jana
    Jana (anonym)

    Je mozne, ze lide k staru vice soli kvuli otupele chuti ( a nevedi a nebo nechteji vedet, ze to skodi. Vzdat se k staru chutovych navyku¨je asi velmi tezke. . .

    Lis 05, 2007

Přidat komentář

Reklama

Reklama