
S posilováním imunity před chřipkovou sezonou je dobré začít už nyní. ČTK to řekla psycholožka Marcela Slavíčková z Ústřední vojenské nemocnice. Odbornice na léčení stravou vychází z alternativních metod východní medicíny a radí upravit jídelníček. "Skrytým rizikem pro imunitu je hladká pšeničná mouka," vysvětlila Slavíčková.
Šlechtěná pšenice je součástí jídelníčku Čechů asi sto let,
tedy zhruba pět generací, její spotřeba je tedy dlouhodobá.
Pšenice v jídelníčku stále přibývá - je totiž například i v
uzeninách, pivu, jogurtu či ovocném džusu. Problém podle
Slavíčkové ale je, že posledních padesát let dávají Češi přednost
hladké, doběla vymílané mouce, tím přicházejí o řadu živin.
Celé obilné zrno je kompletní plnohodnotná potravina.
Obsahuje sacharidy, tuky, vitamíny, minerály a vlákninu.
V pšenici je však ze všech obilovin nejvíce lepku. Ten dobře
váže, tedy lepí těsto, zlepšuje jeho tažnost a kynutí. "Lepek
však také zalepuje střeva a zhoršuje vstřebávání a kolování
živin," varovala Slavíčková. Podle ní jsou střeva jedlíka pšenice
"jako zalepené, špinavé, zaschlé, páchnoucí stěny popelnic".
Nejvyšším principem zdraví je podle východní medicíny volný
oběh živin, tedy energií, v těle. Lepek působí proti tomuto
principu. "Důsledkem je snížená imunita," řekla odbornice.
Jednoduchým řešením podle ní je snížit spotřebu pšenice a
nahradit ji jinými obilovinami - špaldou, žitem, ječmenem, ovsem
či rýží. "Polovičním a všem dostupným řešením je alespoň užití
hrubé nebo celozrnné mouky," dodala.
Zdroj: ČTK
Komentáře (16)
- odpovědět
Lis 19, 2010- odpovědět
Srp 02, 2012- odpovědět
Srp 02, 2012- odpovědět
Srp 27, 2012- odpovědět
Srp 27, 2012- odpovědět
Srp 27, 2012- odpovědět
Srp 27, 2012- odpovědět
Srp 28, 2012- odpovědět
Zář 18, 2012- odpovědět
Zář 21, 2012- odpovědět
Zář 21, 2012- odpovědět
Zář 24, 2012- odpovědět
Zář 25, 2012- odpovědět
Zář 25, 2012- odpovědět
Říj 01, 2012- odpovědět
Říj 01, 2012Přidat komentář