Pšenice má negativní vliv na mozek

Podle MUDr. Williama Davise má pšenice zvláštní účinky na mozek, které se dají přirovnat k opiátům. Pšenice může ovlivňovat chování, náladu a může dokonce ovládat myšlenky.

 „Osobně jsem vyslechl stovky lidí, kteří si stěžují na extrémní únavu, podrážděnost, neschopnost fungovat v práci a ve škole, dokonce i na deprese v prvních týdnech po vysazení pšenice,“ říká dr. Davis. Ten, kdo to nezažil, neuvěří, že by něco tak obyčejného, jako je pšenice, mohlo ovlivňovat jejich chování. Ale ano, je to tak.

Pšenice a schizofrenie
Tyto výsledky vyšly najevo při studiu jejích účinků na schizofrenní pacienty. Zhruba v polovině šedesátých let minulého století zkoumal dr. Curtis Dohan v nemocnici pro válečné veterány schizofrenní pacienty. Odstranil jim z jídelníčku bez jejich souhlasu a vědomí všechny pšeničné produkty. Po čtyřech měsících došlo překvapivě k měřitelnému zlepšení symptomů nemoci: úbytek sluchových halucinací a přeludů, menší odtržení od reality. Jakmile jim pšenici zase zavedli, symptomy se rychle vrátily. Podobně jsou na tom děti a dospělí s ADHD neboli poruchou pozornosti s hyperaktivitou. Přestože je toto téma stále předmětem diskuse, obvykle se cítí tito lidé bez pšenice lépe a dochází u nich ke zmírnění příznaků.

Když je mozek “na pšenici“
Běžná pšenice po strávení dělá doslova divy - produkuje polypeptidy, které mají schopnost proniknout do mozku a navázat se na opiátové receptory. Působení těchto polypeptidů neboli exorfinů (pozor, nikoli endorfinů, hormonů štěstí) je možné potlačit pomocí léku typu naloxon a naltrexon, které tyto opiáty blokují. Jakmile dojde k zablokování euforického účinku pšenice, už nás to nebude nutit jíst dál. Pokud se tedy lidem s neovladatelnou chutí k jídlu podají tito opiátoví bojovníci, nebudou mít chuť k jídlu, ale poklesne jim také nálada. To se netýká jen chleba, ale i všech pšeničných produktů.

Pšenice - chuťový stimulant
Když si dáme něco pšeničného, nevědomky podle dr. Williama Davise konzumujeme nejběžnější a nejdostupnější psychotropní potravinu, která existuje. Je to vlastně chuťový stimulant. Dáte si jeden koláček, ale ono to nestačí. Tak si dáte druhý a třetí... a klidně i čtvrtý, kdyby na to přišlo. Kromě toho, že vám bude špatně, po určité době začnete také přibírat a budete nafouklí jako balon. A přitom stačí málo: není zapotřebí žádný lék jako naloxon, stačí prostě pšenici z jídelníčku vyřadit a nahradit ji bezlepkovými variantami - kukuřičnou, rýžovou nebo sójovou moukou.
Zdroj: William David, Život bez pšenice - časopis Marianne

Komentáře (10)

  • Obrázek uživatele helena
    helena (anonym)

    moje sestra mela schizofrenii a halucinace a nikdy se neprislo na pricinu jejiho onemocneni. Narodila se v roce 1947, tedy po valce, kdy vlastne bylo malo jidla a hlavne nedostatek vitaminu atd. je mozne ze to ma souvislost .

    Bře 08, 2014
  • Obrázek uživatele !
    ! (anonym)

    Moje babička mně vyprávěla, že za 2. sv. války, když nebyly k dostání základní potraviny, tak vědci "objevili", že brambory jsou škodlivé lidskému zdraví a proto se nebudou prodávat. Obávám se, že s tou pšenicí to bude podobné.

    Bře 19, 2014
  • Obrázek uživatele GinkoMaxovi
    GinkoMaxovi (anonym)

    Cpi si svůj ginkomax někde jinde. Tohle je diskuze na jiný téma, debile.

    Bře 19, 2014
  • Obrázek uživatele !
    ! (anonym)

    Obratně provedenou studií se dá dokázat cokoliv, co je zrovna potřeba.

    Bře 21, 2014
  • Obrázek uživatele raw-rabbit
    raw-rabbit (anonym)

    Kromě vyjmenovaných potíží je lepek podezřelý ještě z negativních účinků na depresi. A navíc - už jenom ten název. Copak si někdo potřebuje zalepovat střeva směskou mouky a vody? Nejlepší je nejíst pečivo vůbec, stejně nemá kromě zaplácnutí žaludku žádnou výživnou hodnotu.

    Dub 30, 2014
  • Obrázek uživatele Kuba
    Kuba (anonym)

    Souhlasim. Již 10 let trpim chronickym zánětem střev a pečivo a cokoliv z jaké koliv mouky mě vždy zalepilo na několik dní. A nejen střeva,ale i průdušky,nos a uši. Asi to má souvislos. Bez ohledu na to jaký druh mouky to byl. Jen celozrné pečivo méně,než bílé. Tvaroh,bílí jogurt,podmáslí a kefír mi nevadí vůbec,když to nekombinuju s moukou.

    Dub 30, 2014
  • Obrázek uživatele miki
    miki (anonym)

    takú hovadinu pocujem prvý krát. Pšenica bola odjakživa stravou našich prefkov, to autor myslel škodlivosti GMO plodin, to zabudol napsat

    Čer 21, 2016
  • Obrázek uživatele golem
    golem (anonym)

    takú hovadinu pocujem prvý...Pšenice našich předků vypadala úplně jinak než dnes.

    Čer 21, 2016
  • Obrázek uživatele Hanka
    Hanka (anonym)

    takú hovadinu pocujem prvý...Tento článek vám to objasní: http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/jak-se-z-psenice-stal-puvodce-nemoci/ ....Pšenice dnes není taková jako jedli předci...je vhodné jíst špaldu- ta se nejvíce podobá té původní a má méně lepku.

    Čer 21, 2016
  • Obrázek uživatele !
    ! (anonym)

    Asi to bude pravda. Podívejte se, jak inteligentní jsou např. slepice.

    Čer 21, 2016

Přidat komentář

Reklama

Reklama