
Histamin se jednak tvoří v lidském organismu z buněk kůže a sliznice, ale také je do těla přijímán potravou. Vylučování histaminu z buněk a slizniceje průvodním znakem alergické reakce. Uvolňování histaminu může vyvolat symptomy jako je například svědění, bolesti hlavy, pokles krevního tlaku a kožní vyrážka. Pří konzumaci stravy s obsahem histaminu dochází u citlivých osob k vyvolání pseudoalergie, která se projevuje podobnými symptomy.
Pokud je organismus intaktní, spouštějí se určité mechanismy, které likvidují histamin produkovaný vlastním tělem, ale i histamin přijatý do těla potravou. V případě poruchy těchto mechanismů nebo pokud jedinec konzumuje stravu bohatou na histamin, pak podle individuálních dispozic může dojít k projevům stejných symptomů.
Histamin vzniká při mikrobiologickém rozkladu potravin, a proto se velmi hojně vyskytuje v potravinách živočišného původu jako jsou například ryby, mléčné výrobky nebo maso. Kromě toho může být obsažen i ve výrobcich procházejících mikrobiologickým kvašením a fermentací, jako například v pivu, vínu, kyselém zelí, uzeninách a sýru. Pomalu zrající druhy sýrů (starší ročníky goudy, ementál a čedar) obsahují více histaminu než rychle zrající druhy sýrů (mladší ročníky goudy). Měkké sýry jako Camembert a Brie obsahují také větší množství histaminu. Na histamin jsou velmi bohaté výrobky jako extrakty droždí, uzené makrely, uzeniny, sardelové výrobky, šunka a konzervovaný tuňák, dále kávová zrna a černý čaj a víno (červeně víno více než bílé).
Zdroj: Karen a Roland Possin - Základní kniha zdravé výživy, nakladatelství Fontána
Komentáře (12)
- odpovědět
Říj 04, 2006- odpovědět
Bře 09, 2007- odpovědět
Lis 30, 2008- odpovědět
Led 17, 2010- odpovědět
Led 21, 2010- odpovědět
Kvě 17, 2010- odpovědět
Kvě 17, 2010- odpovědět
Pro 28, 2010- odpovědět
Čer 05, 2012- odpovědět
Črv 04, 2012- odpovědět
Bře 26, 2013- odpovědět
Zář 23, 2018Přidat komentář