
Je již nepochybně jasné, že vznik rakoviny zažívacího traktu podporuje nadměrná konzumace živočišných potravin, přepalovaných tuků a soli. Proto není divu, že i vznik nádorů prsu je ovlivňován stravou. Jak ukázalo několik studií, lze 30-50 % případům rakoviny prsu předejít změnou stravy.
Americký odborný list "Cancer" zveřejnil nejnovější studii zabývající se souvislostí stravy a výskytem rakoviny. Z počtu úmrtí na rakovinu prsu z různých zemí, místních jídleních zvyklostí a intenzity slunečního svitu určil autor studie, William Grant, rizikové faktory pro vznik rakoviny prsu. Výsledek: největší vliv na vznik/prevenci rakoviny prsu má spotřeba živočišných nebo rostlinných potravin, alkohol, ryby nebo sluneční svit.
Nejnebezpečnější je spotřeba živočišných potravin
Jak dokázal William Grant, "největší riziko pro vznik rakoviny prsu představují živočišné bílkoviny". Rovněž alkohol působí negativně, ale méně než živočišné bílkoviny. Rostlinná strava a vitamín D, který se v těle s pomocí slunečního svitu (ultrafialového záření s kratší vlnovou délkou - UVB) tvoří z cholesterolu, ukazují své ochranné účinky proti tumorům.
Sezónní a regionální kolísání ve výskytu případů rakoviny prsu vedly již dříve vědce ke hledání příčin vzniku této nemoci. Na mušku si vzali nejrůznější vlivy životního prostředí, životního stylu a potravin.
Zvláště pozorně se výzkumníci věnovali následkům jídelních zvyklostí - tedy nadváhy nebo podváhy - v různých fázích života. Dva norští vědci zkoumali ženy, které ve svém mládí, v době rozmachu případů rakoviny během druhé světové války, trpěly hladem. Výsledek: podvyživení mladí lidé jsou později chráněni lépe před rakovinou prsu. V další studii zabývající se výzkumem dívek v australských školách se ukázalo, že zvláště mohutní nebo tlustí mladí lidé o desetiletí později zřetelně vykazují riziko onemocnět rakovinou prsu, než jejich štíhlí spolužáci.
Jak může tělesná hmotnost a výška ovlivňovat rakovinu prsu - o tom se dá dnes zatím jen spekulovat: na jedné straně je v tukové tkáni produkováno více ženských hormonu (estrogenů) zřetelně zvyšujících riziko rakoviny prsu, na druhé straně se při nadváze množí také určité růstové hormony, které vedle ovlivňování tělesného růstu zapřičiňují vznik rakovinných buněk.
Faktem však zůstává, že rostlinná strava představuje proti rakovině prstu spolu se zdravým životním stylem účinnou prevenci. Toto ostatně dokázala i "Velká čínská studie". Její autoři bezpečně prokázali, že na čínském venkově je rakovina prsu výjimečnou záležitostí, stejně jako ostatní civilizační nemoci nebo druhy nádorů.
Zdroj: www.ohz.cz
Komentáře (8)
- odpovědět
Bře 20, 2002- odpovědět
Bře 21, 2002- odpovědět
Kvě 24, 2007- odpovědět
Čer 11, 2008- odpovědět
Říj 26, 2012- odpovědět
Bře 14, 2014- odpovědět
Bře 14, 2014- odpovědět
Srp 23, 2020Přidat komentář