
Rozinky jsou zdrojem vitaminů a minerálů, jako je draslík, fosfor, hořčík, vápník a železo. Jsou vynikající sytící potravinou, pokud to s nimi ovšem nepřeháníme.
Rozinky dokážou změnit chuť pokrmu, která se stává sladkokyselou a voní nostalgií. Ale umějí ještě více: je to pokladnice polyfenolů, rostlinných sloučenin, které mají antioxidační a protinádorové účinky. Proto je lze srovnávat s módními exotickými potravinami, počínaje plody kustovnice čínské a konče zázvorem.
Sultánky, které se používají v kuchyni, jsou zvláštní plodinou, která obsahuje hodně quercetinu, na úkor resveratrolu, který je charakteristický pro všechny ostatní druhy rozinek. Experti na nutrigenomiku, tedy vědu, která zkoumá vztah mezi jídlem a DNA, tvrdí, že oba druhy polyfenolů aktivují ochrannou činnost buněk před degenerativními procesy a záněty.
Ve středomořské kuchyni rozinky napomáhají tomu, abychom při konzumaci bílého jogurtu a sladkostí neměli tendenci přidávat cukr. Jsou vynikající i k potlačení hladu. Některé výzkumy ukazují, že přispívají ke snížení chuti k jídlu a pro sportovce jsou vynikající svačinou.
Je to samozřejmě koncentrát energie tvořený ze 70 procent cukry, ale dostatečné množství vlákniny tlumí jeho absorpci. Maximální porce rozinek má být 15 gramů.
Zdroj: ČTK/Corriere della Sera
Přidat komentář