Ryby a alergie

Ryby - zejména tuňáci a makrely mohou obsahovat vysoké množství látky zvané histamin, která v těle vyvolává alergické reakce projevující se nevolností a zčervenáním kůže. Nejvíce náchylné jsou malé děti a nemocní lidé.

Histamin vzniká bakteriálním rozkladem aminokyseliny histidin, jenž je obsažena v rybím mase.

Zvýšené hladiny histaminu se vyskytují zejména, když je zanedbána hygiena uchovávání ryb a mrtvé ryby nejsou dostatečně zmraženy, což vede k přemnožení bakterií.

Autor: mk

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (6)

  • Obrázek uživatele Iva
    Iva (anonym)

    Mam syna od narozeni je alergický na ryby nemusí je jist stačí mu jen vypary,hned se mu spusti rýma ,svědi ho celé tělo a kašle.

    Pro 28, 2008
  • Obrázek uživatele Doktorka
    Doktorka (anonym)

    Jediná možnost je navštívit odborného lékaře-alergologa. Diskusemi na serveru pochybné kvality se problém nevyřeší.

    Pro 28, 2008
  • Obrázek uživatele Renáta
    Renáta (anonym)

    Je mi 36 , zhruba před dvěma lety jsem začala mít problémy při konzumaci ryb , hlavně pangasius a tuňák , ryby jsem vždy jedla zhruba dvakrát týdně , nyní se bojím ochutnat , mám žaludeční a střevní potíže i deset hodin někdy déle , zvracení, průjem a křeče v žaludku se dostaví zhruba za půl hodiny .

    Čer 20, 2009
  • Obrázek uživatele Luky
    Luky (anonym)

    Pridavam podrobny clanek o alergiich na ryby - neni to alergie na celou rybu, ale pouze na jeden konkretni protein, ktereho se lze zpracovanim zbavit.. Clanek zde - https://www.slimming.cz/alergie-na-ryby/

    Srp 27, 2018
  • Obrázek uživatele Petr
    Petr (anonym)

    Alergie může někdy způsobovat divy: dítě alergické na ryby dostalo záchvat po snězení dětských piškotů. Po dlouhém pátrání se zjistilo, že pro výrobu piškotů byla použita vejce od slepic, krmených rybí moučkou.

    Srp 28, 2018

Přidat komentář

Reklama

Reklama