
Obilí obsahuje lepek gluten, který v organizmu působí dost neblaze: zvyšuje jeho zahlenění a ucpává cévy.
Obilí je skutečně určené pro ptáky, protože mají vole, v němž nechávají zrna nabobtnat čtyři až sedm hodin a ta se pak štěpí pomocí speciálního enzymu.
Ale my lidé nemáme k dispozici takové nabobtnávací zařízení a slinná žláza vylučuje tento enzym, ale jen v malém množství. Otevřeně řečeno: všechny výrobky z obilnin, které pořádně nerozkoušete a neprosytíte slinami, nemůžete strávit.
Doktor Bircher-Benner to věděl. Proto nevynalezl müsli z pšenice, nýbrž z ovsa, protože se z něj lisují vločky, které mají větší plochu, a enzym tedy na ně lépe působí.
V dobách minulých, kdy lidé ještě měli čas na vaření, se na to bral ohled. Tak vznikaly recepty jako např. polévka z ječmene z Graubünden nebo anglická porridge.
Dnešní obilné výrobky - bílý chléb či těstoviny-, jsou problematické z několika důvodů:
Obilné výrobky nemají skoro žádnou vlastní chut. Těstoviny se proto musí dochucovat rajskou omáčkou, bazalkovou pastou a vším možným. Chlebové těsto se musí solit, protože by jinak bylo fádní a nechutné.
Dr. de Evans píše ve své knize Jak prodloužit život: ObiIí je strava nejhůř přizpůsobená potřebám člověka. Převážně bývá příčinou předčasné smrti. Toto tvrzení dokazují výsledky pitev. U těch, kdo jedli obilné výrobky, našel pravidehié ztvrdlé černé shluky. Nicméně varuje i vegetariány, kteří nahrazu maso cereáliemi - je to jako z bláta do louže.
Negativní následky spotřeby obilných výrobků ze odbourat dvěma způsoby:
1. Připravujte obilí tak, dby se stalo lépe stravitelným
2. Buďte důslední a nahraďte všechny druhy obilí
Vezměte proso místo pšenice, žita, ovsa, špaldy. Proso, jako jediný druh obilí, neobsahuje žádný lepek. Národy severní Afriky, živící se prakticky výhradně prosem, netrpí nemocemi, které jsou pro nás tak typické.
Proso najdete na trhu jako zrno, vločky, mouka atd.
Z prosa můžete uvařit stejná jídla jako z jiných těstovin, po boloňskou či s bazalkovou omáčkou atd. Kromě toho sez něj dá připravit skvělý kuskus.
Nahraďte obilné výrobky pohankou. Řadí se sice k druhům obilí, protože se stejně zpracovavá, ale je to rostlina z čeledi rdesnovitých, takže neobsahuje žádný gluten. Z pohanky připravíte báječná těsta, kaše, chléb, omáčky atd. Nahraďte obilné výrobky moučnými semeny z And (kvinoa), která se dají velmi rychte připravit.
Používejte v kuchyni víc kukuřice, skvěle chutná i kukuřičný chléb.
Chceme-li věřit statistikám, intenzivně se v posledních letech zvýšit výskyt nachlazení a rýmy, do značné části způsobené konzumací obilí a obilných výrobků.
Zdroj:Arnold H. Lanz - Pět Tibeťanů, nakladatelství Pragma
Komentáře (10)
- odpovědět
Říj 20, 2005- odpovědět
Říj 18, 2005- odpovědět
Říj 19, 2005- odpovědět
Bře 17, 2008- odpovědět
Bře 17, 2008- odpovědět
Dub 13, 2014- odpovědět
Kvě 21, 2015- odpovědět
Kvě 21, 2015- odpovědět
Kvě 22, 2015- odpovědět
Kvě 22, 2015Přidat komentář