
Nadbytek soli škodí. Může způsobit zvýšení krevního tlaku, migrénu, zadržování tekutin v těle spojené se závratí a otoky nohou. Pokud chceme nadměrnou spotřebu soli snížit, nestačí vynechat pouze slané tyčinky a chipsy a odstranit ze stolu slánku. Je potřeba i omezit potraviny a polotovary, ve kterých se větší množství soli ukrývá. Při nákupu je užitečné sledovat obsah soli čili nátria (Na) na etiketách.
Minerální vody mohou obsahovat vysoké množství solí.
3.5 dl piva obsahuje 25 mg nátria
Velké množství soli obsahuje uzeniny, ústřice, konzervované a mrazené maso.
Většina sýrů obsahuje sůl.
Pokud trpíte vysokým krevním tlakem měli byste se též vyhýbat konzervám, omáčkám a polévkám v prášku, sójové omáčce, orientálním omáčkám, kečupu a polévkovému koření.
Neměli byste též používat prášek do pečiva, natriumglukamát a sodu bikarbonu.
Nátrium obsahují dokonce i některá projímadla.
Při úpravě pokrmů používejte místo soli do jídel a polévek cibuli, česnek, celer a sušenou zeleninu.
Nikdy nesolte během přípravy jídla, ale až po jeho dokončení.
Denní příjem nátriumchloridu ( kuchyňské soli ) by měl být 6-8 g.
Autor: mk
Komentáře (3)
- odpovědět
Led 22, 2007- odpovědět
Čer 23, 2016- odpovědět
Pro 18, 2020Přidat komentář