Sladidlo aspartam zřejmě vyvolává u krys rakovinu

Sladidlo aspartam, používané jako náhražka cukru ve více než 6000 druhů potravinářských výrobků na celém světě, zřejmě vyvolává u krys rakovinu. Vyplývá to z výzkumu italských vědců v Bologni.

Evropský úřad pro bezpečnost
potravin (EFSA) však považuje za nutné před případnou změnou
norem pro používání aspartamu výsledky ověřit, což může trvat
několik měsíců.


Výzkum, uskutečněný na 1800 laboratorních krysách specialisty
Evropské nadace pro onkologii a ekologické vědy B. Ramazziniho v
italské Bologni, "poprvé prokázal, že aspartam je karcinogenní",
cituje ze zprávy agentura AFP.


Sladidlo je údajně schopno "vyvolat lymfomy a leukemie u
krysích samiček, a to i tehdy, pokud je podáváno v dávkách velmi
podobných denní dávce schválené pro člověka
," uvádí se v komuniké
nadace, jejíž práce má být zveřejněna v časopise European Journal
of Oncology.


Nadace vyzývá "rychle revidovat normy týkající se používání
tohoto syntetického sladidla s cílem zlepšit ochranu veřejného
zdraví, zvláště u dětí".


Francouzská agentura pro zdravotní bezpečnost potravin
(AFSSA) připouští, že studie vyvolává otázky o možných vazbách
mezi aspartamem a vznikem rakoviny různých orgánů. "Pouze vznik
nádorů na mozku nebyl v souvislosti s aspartamem prokázán
," říká
AFSSA.


EFSA považuje zatím za "nepřiměřené" měnit pravidla užívání
aspartamu v potravinách ihned "pouze na základě dostupných
informací". Míní, že důkladné vyhodnocení může být provedeno
teprve "po získání veškerých údajů", což bude trvat asi tři
měsíce.


Zdroj: ČTK

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (24)

  • Obrázek uživatele Katka1
    Katka1 (anonym)

    No a já to zamotám...z hlediska etikoterapie je podružné co jíte, protože nemoc vzniká vždy jen jako odraz mysli. To co je nahoře, je i dole. Pokud na tuto nemoc koukneme z hlediska právě etikoterapie nepřekvapí nás její boom, stejně jako nepřekvapí boom rakoviny v dnešní době, je to jen její odraz a rýže se zeleninou to skutečně sama o sobě nespraví.

    Srp 04, 2005
  • Obrázek uživatele Alena
    Alena (anonym)

    Minulý příspěvek v podstatě potvrzuje, co tu napsal coroner. Odborníci vůbec nemají žádné informace (mnohdy ani tušení) o bioenergetickém působení potravin z hlediska dvou základních energií, které je tvoří, a které jsou z nich pak transformovány do organismu. Diabetologie se zasekla na svých kJ a výměnných jednotkách. Proto také může, nic zlého netuše, umělá sladidla doporučovat, ačkoliv ta prakticky působí jako jeden z činitelů neléčitelnosti cukrovky a diabetických komplikací. Nejde pochopitelně jen o umělá sladidla, ale řadu dalších potravin, které diabetes vyvolaly. Ty běžně najdeme v kuchařkách pro diabetiky. Tyto potraviny jsou velmi nebezpečné zejména v případě, kdy je pacient závislý na inzulínu. Pacientovi je v podstatě vštěpováno, že může jíst prakticky cokoliv, pokud dodrží celkový energetický příjem, což postihuje systém výměnných jednotek. Bohužel to je jen půlka pravdy. Tou druhou je to, že pokud tyto potraviny, které cukrovku způsobily, nevyřadíme ze svého jídelníčku, ačkoliv jsou jinak kompenzovány inzulínem, podílejí se na diabetických komplikacích. Diabetici většinou neumírají na cukrovku, ale právě na diabetické komplikace.

    Črv 30, 2005
  • Obrázek uživatele Josef Expert
    Josef Expert (anonym)

    Začátek byla diagnostika cukrovky a dieta. Slazení čaje sladidlem aspartam, pitný režim minerálky slazené aspartamem. Po půl roce zhoubný nádor kořene jazyka.Chemoterapie, nádor ustoupil, ovšem jakýkoliv nápoj s aspartamem odstartuje bujení. Toto je moje osobní zkušenost, používání tohoto syntetického sladidla je zločin.

    Črv 28, 2005
  • Obrázek uživatele Katka1
    Katka1 (anonym)

    To jako, že když se napijete nápoje s Aspartamem, tak se Vám objeví nádor, který zmizí až po další chemoterapii(???)a pak zase zunknete Aspartam a zas nanovo??? Čímž nezlehčuju nebezpečnost aspartamu...

    Srp 04, 2005
  • Obrázek uživatele Josef Expert
    Josef Expert (anonym)

    Chci pouze upozornit na hamižnost výrobců potravin, kde nahrazují cukr umělými sladidly, aniž by byl spotřebitel upozorněn. Narazil jsem na tento problém u jogurtů. Mám absolutní citlivost na karciogenní aspartam a tímto vyřazuji potraviny, které nemohu jíst ( okamžité, silné pálení v krku). Jsem po třetí chemoterapii, nádor je potlačen, ale jakékoliv aspartamové pokušení ihned vyvolává reakce.

    Srp 06, 2005
  • Obrázek uživatele levisek
    levisek (anonym)

    Neda mi nereagovat. Tak to si asi prva na svete, ktora presne vie co sposobuje cukrovku. Celkom by ma zaujimalo ako si prisla na to, ze POTRAVINY sposobuju diabetes. Alebo aspon nejaky odkaz kde by som si to mohla precitat. Celkom som sa pobavila.

    Srp 08, 2005
  • Obrázek uživatele coroner
    coroner (anonym)

    S těmi umělými sladidly to začíná být už groteska. Před jejich konzumací varují výživářské studie staré několik desítek let, ale vždycky to vědecká základna prezentuje jako nějakou novinku. Změní se pouze obchodní název sladidla. Záludnost umělých sladidel spočívá v tom, že jejich extrémní expanzivní energie bývá často i více jak 500x větší než u běžného cukru, ačkoliv tato sladidla ke svému odbourání nepotřebují inzulín. Expanze znamená též růst, bujení. Tato energie umělých sladidel se proto tedy rovněž významně podílí na růstu, bujení a šíření rakovinových buněk, pokud byl v organismu pro to vytvořen základ. Mozkové buňky patří v těle k těm s největší energetickou kontrakcí, proto je možné, že "lépe snášejí" opačný typ energie sladidel. Nebylo by ale dobré se na to moc spoléhat, protože pokud dojde k nastartování rakovinového bujení v mozku, budou se na tom umělá sladidla podílet rovněž. Tentokráte ne jako vlastní příčina vzniku rakoviny, ale pouze jako sekundární faktor. V obchodech se zdravou výživou jinak existuje řada obilných sladidel, která mají při uměřené spotřebě minimální zdravotní rizika.

    Črv 25, 2005
  • Obrázek uživatele websex
    websex (anonym)

    Zakázat, jednoznačně! jednak mě osobně umělá sladidla nechutnají a za druhé, proč si mám sladit něčím, co v prvopočátku byla ropa? Nemám si místo kávy dát raději panáka Naturalu? To už by pak vyšlo nastejno!

    Črv 26, 2005
  • Obrázek uživatele babajaga
    babajaga (anonym)

    Musím sa priznať, že som veµmi nedôverčivá voči umelým sladidlám, konzervačným látkam, príchutiam, farbivám a ďalším aditívam, ktoré nám majú pomôcť niečo s chuťou zjesť či vypiť...Uprednostňujem prírodné látky a naučila som sa, že niečo nemusí mať výraznú chuť, vôňu či farbu a predsa mi to môže chutiť.Moje chuťové kalíšky nie sú rozmlsané a tak niečo, čo je len o trochu výraznejšej chuti než mdlej, má pre mňa chuť dobrú...Samozrejme s umelými sladidlami ide o niečo iné,ako nahradiť cukor,lenže tu nejde len o diabetikov, ale nápoje s umelými sladidlami bežne konzumujú aj zdraví µudia a deti, niekedy o tom ani netušia, pretože sa o údaje na etiketách nápojov absolútne nezaujímajú.Veµakrát som bola svedkom, ako mama dáva piť polročnému dieťaťu bublinkovú výrazne sfarbenú vodu s prírodným obsahom akurát vody /aj to bohvieakej kvality/ a inak sa to tam len hemží aspartamom, acesulfamom, sorbanom draselným a podobnými "chuťovkami", nehovoriac o farbivách a vôňach.Až sa mi vlasy ježili, ale keď som sa odhodlala upozorniť, že to nie je pre to dieťa príliš vhodné, dostala som po nose...Keď to robia dospelí, tak si poviem, že je to ich problém, ale u detí mi je to strašne µúto, že im nemôžem pomôcť. Najhoršie na tom všetkom je, že nás väčšinou niekto presviedča za výdatnej finančnej pomoci výrobcov uvedených látok, že to je neškodné a potom za niekoµko rokov, až je to donebavolajúce,sa konečne pripustí, že to až také neškodné nie je, obyčajne však už je napáchaných veµa škôd na µudskom zdraví...

    Črv 31, 2005
  • Obrázek uživatele Monika
    Monika (anonym)

    Taky mne dnes vytočil jogurt - hlásal, že je dietní, bez sacharidů a konzervačních látek, ale aspartam tam museli narvat.

    Srp 08, 2005
  • Obrázek uživatele levisek
    levisek (anonym)

    Moj prispevok patri Alene

    Srp 08, 2005
  • Obrázek uživatele Alena
    Alena (anonym)

    Levísku, nejsem jediná na světě. Jsem ale asi jedna z mála, které nedělá nepřekonatelné potíže si opatřit o této problematice informace z nekomerční zdravotnické literatury, která je i u nás dostupná minimálně dvacet let. Dívím se jenom, že toho nejsou schopni diabetologové, když se tím živí. Asi je to proto, že kdyby poskytovali správné informace o prevenci a možnostech léčby cukrovky, přišli by brzo o chleba. Informace o skutečných příčinách vzniku všech typů diabetu, najdeš v každé druhé knížce, která se zabývá energetickým působením potravin. Jelikož tato problematika nic neříká ani lékařům, celkem chápu, že jsi se dobře pobavila. Méně už se třeba baví ten, koho lékařská neinformovanost dohnala k diabetické slepotě.

    Zář 06, 2005
  • Obrázek uživatele Ivana
    Ivana (anonym)

    Aleno, myslím si, že v tomto ohledu jsi dost naivní. Většina lidí je už dnes tak zblblá dobou, že i kdyby měla ty správné informace, stejně by pro svoje zdraví nic nepodnikla. Každému stačí ke štěstí krabice od bot plná prášků, placebo efekt z občasné návštěvy domnělého odborníka a víra, že mně se to nejhorší (rakovina) snad vyhne. Což teprve taková prkotina, jako když mně při diabetických komplikacích uříznou nohu.

    Zář 06, 2005
  • Obrázek uživatele Alena
    Alena (anonym)

    Asi budeš mít Ivano, pravdu, ale já jsem ještě trochu optimistka.

    Zář 11, 2005
  • Obrázek uživatele gewo
    gewo (anonym)

    Nechápu ten zlehčující titulek! Podle pečlivého výzkumu v Bologni aspartam JEDNOZNAČNĚ vyvolává rakovinu u krys, o tom se nedá diskutovat. Krysy jsou přitom nepochybně odolnější než člověk. Chcete-li někomu radit, nestůjte na straně vražedných obchodů s lidskou nevědomostí!

    Led 01, 2006
  • Obrázek uživatele gewo
    gewo (anonym)

    http://ehp.niehs.nih.gov/members/2005/8711/8711.pdf

    Led 01, 2006
  • Obrázek uživatele marcela
    marcela (anonym)

    Chci se zeptat, jestli někdo nevíte, má-li aspartam nějakou značku, když je uveden ve složení potravin. Nebo tam vždycky najdu jenom název aspartam? Díky za odpvěď.

    Pro 31, 2006
  • Obrázek uživatele ewiik
    ewiik (anonym)

    Na něco se umřít musí. Hele diabetická dieta není nic s medem a člověk si musí něčím osladit život. Když sladkou chut už prakticky nezná.

    Dub 09, 2007
  • Obrázek uživatele já
    já (anonym)

    Aspartam je látka podobná bílkovině.Neškodí. Škodí ta sladidla která k tomu ještě obsahují sacharin a cyklamáty. Ty jsou levnější než čistý aspartam a proto lidi raději kupují levnější sladidla (vlastně ty škodlivé).

    Dub 18, 2007
  • Obrázek uživatele Lucy
    Lucy (anonym)

    Aaspartam rvou do všeho "dietního, i do vitamínových bonbonů prodávaných v lékárnách! A lidé si ještě myslí, že se starvují zdravě, když se starvují Light. Moje známá konzumovala několik let k večeři jogurt s aspartamem, samozřejmě. Protože aspartam nadměrně zatěžuje ledviny, a ty souvisí se sluchem, za těch deset let skoro hluchla.

    Říj 10, 2007
  • Obrázek uživatele karel
    karel (anonym)

    Je potřeba uvést věci na pravou míru. Zmíněná nadace prezentovala své závěry pro tisk ve zkrácené formě a tisk si samozřejmě vybral jen to, co se mu hodilo. Proto si výbor pro bezpečnost potravin při EU od zmíněné nadace vyžádal kompletní dokumentaci a tato byla řádným oponentním způsobem vědeckými odborníky posouzena. Komise pak vydala své závěry, kdy bezpečnost aspartamu potvrdila a prezentaci výsledků studie ve zkrácené formě označila za nešťastnou a zavádějící. Ani po opakovaných sledováních a testech nebyl tento vyslovený předpoklad o vyvolání nádorového onemocnění potvrzen. Naopak, aspartam má povolenu nejvyšší denní dávku vztaženou na hmotnost člověka ze všech běžných sladidel, a to je 40 mg na 1 kg hmotnosti. V přepočtu to znamená, že by dospělý člověk musel zkonzumovat tolik sladkostí, co by odpovídalo spotřebě asi 640 g cukru za den. Myslím, že zkonzumovat toto množství je prakticky nereálné. Rozumný člověk by se spíše měl zamyslet nad tím, proč je na aspartam takový tlak vyvíjen. Nemohlo by to být třeba právě tím, že je odborníky považován právě za nejbezpečnější náhradní sladidlo a možná komplikuje život výrobcům, kteří tak bezpečné suroviny pro výrobu stolních sladidel nepoužívají?

    Říj 05, 2008
  • Obrázek uživatele Leoš
    Leoš (anonym)

    Raději vůbec nesladit a číst všechny etikety na jogurtech! Sladil jsem s "Dia-chrom", dnes jsem to vyhodil a raději si dám do kávy trošku medu, nebo černý zázrak - melasu

    Zář 22, 2010
  • Obrázek uživatele pro Leoše
    pro Leoše (anonym)

    Patrně ti uniklo, že umělá sladidla používají hlavně diabetici. A černý zázrak melasa (odpad z výroby cukru, který nějaký koumák výhodně zpeněžil) mezi dia potraviny určitě nepatří.

    Zář 23, 2010
  • Obrázek uživatele Daniela
    Daniela (anonym)

    Dobrý den, mezi dia sladidla patří také sorbitol, což je sladidlo vyskytující se v přírodě v ovoci jako jsou jablka, hrušky apod. Může se však vyrábět i uměle. Jeho maximální denní dávka je 30g a poté způsobuje vedlejší účinky (průjem a jiné). Koho o něm zajímá víc, může se podívat http://sorbitol.cz/vedlejsi-ucinky/ Je však stále lepš než plně umělá sladidla.

    Bře 24, 2015

Přidat komentář