Snesitelnost syrové stravy

Doporučujeme-li syrovou stravu, slyšíme často protiargument, že je tato strava těžce stravitelná, nebo dokonce, že někdo nemůže něco syrového vůbec strávit.

Zásadně je třeba říci, že syrová strava je podstatně lehčeji stravitelná, než vařená. Vyplývá to jednoduše z toho, že enzymy v potravinách, které podporují trávení, se vařením ztrácejí, zatímco v syrové stravě jsou ještě plně zachovány.

Existuje ovšem skutečně mnoho lidí, kteří mají po požití syrové stravy problémy se zažíváním. Jelikož většina lékařů nezná hodnotu živé potravy, doporučují v takovýchto případech prostě všechno vařit. Vaření však není v žádném případě neškodným procesem předcházejícím trávení nebo "otevřením" potraviny, (což se skrývá za tímto často používaným pojmem), nýbrž je jejím silným znehodnocením. Přitom je možné zvládnout problémy vyplývající z potíží při trávení syrové stravy, neboť ve většině případů jsou vyvolány následujícími příčinami:


1. Požíváním potravin, které při konzumaci syrové stravy
vyvolávají poruchy trávicího traktu. K nim patří všechny druhy
průmyslově vyráběných cukrů, bílá mouka, denaturované tuky, frito
vané pokrmy, šťávy a vařené ovoce. Tyto potraviny mohou také
vyvolat nesnášenlivost vůči syrové stravě, i když byly požity několik
dní předtím. Při přísném vyvarování se těchto potravin zmizí často
veškeré trávicí problémy během 1-2 týdnů.


2. Chorobné rozšíření Candidy albicans, což je druh
kvasinky, kterou má ve své střevní flóře asi 95 % lidí. Obvykle
nevyvolává žádné potíže, ale v posledních letech se objevují stále
četnější případy choroboplodné Candidy, což lze v neposlední míře
přisoudit používání geneticky pozměněných bakterií v potravinovém
průmyslu.
Zvláště kritická je situace, když se Candida dostane do tenkého střeva, ve kterém se normálně nenacházejí žádné zárodky, anebo když pronikne střevní sliznicí a dostane se krevní cestou do jiných orgánů (organomykóza). Při velkém podílu syrové stravy se pak objeví lehké symptomy kandidózy jako nadýmání, silný úbytek na váze, pocity slabosti a vyrážky. Pokud takovéto symptomy nevymizí ani při důsledném vyvarování se výše uvedených potravin, pak je pravděpodobné, že jde o onemocnění Candidou - kandidózu. To by nikdy nemělo být bráno na lehkou váhu. K obnovení zdravé střevní flóry je nutné léčení, které může zajistit jenom zkušený lékař nebo léčitel.


Zdroj: Christian Opitz - Výživa pro člověka a zemi

Komentáře (1)

  • Obrázek uživatele jana
    jana (anonym)

    potrebovala bych se zeptat..co si myslite o spojitosti syrove stravy se zubnimi kazy? byla jsem nedavno u zubare/ asi po roce a pul/ kt. mi nasel 8 kazu! dost me to sokovalo tak jsem hledala info na internetu, a zda se ze hodne vitarianu ma problem se zubama. jak se k tomu stavite? posl. rok jim prevazne ovoce a zeleninu, ale 100 procentni vitarian nejsem/ jdu nekdy na jidlo ke kamaradum, rodicum..ale veci jako colu nebo cukr jsem prestala jist uplne.. z dalsiho zdroje jsem se dozvedela ze problem muze byt v DEMINERALIZACI zubu, kdyz pridam kalcium(nepasterizovane organicke mleko,syry) a olej z trescich jater/uz ho mam doma/, ze kaz postupne zmizi, je to podle knizky od Ramiela Nagela. nechci si nechat vyvrtat tohle vsechno. mam na 1. pohled krasne zuby a verim ze vyplne v zubech maji spatny dopad na telo. co si o tom vsem myslis? treba zubar mi poradil abych omezila ovocne stavy a ovoce vubec :O a to ja prece nechci, kdyz sama citim jak si telo zivou stravu 'zada'.. diky za jakoukoli informaci JANA

    Feb 15, 2013

Přidat komentář

Reklama

Reklama