
Konzumace sóji by zřejmě mohla pomoci mužům bojovat proti rakovině prostaty a proti plešatění. Američtí vědci zjistili, že jedna molekula vznikající ve střevě při trávení sóji zastavuje činnost hormonu, který naopak může podnítit růst prostaty nebo zapříčinit plešatost. Podle nich může tento objev vysvětlit, proč japonští muži, kteří jedí hodně sóji, zřídka onemocní rakovinou prostaty. Ta je u mužů jednou z nejčastěji diagnostikovaných forem rakoviny.
Vědci zjistili, že tato molekula - equol, "spoutá" mužský hormon DHT (dihydrotestosteron), jenž je vedlejším produktem testosteronu. To by mohlo být právě důležité pro muže, u nichž byla diagnostikována buď zvětšená prostata (nezhoubná prostatická hyperplazie), nebo rakovina prostaty, napsali v časopise Biology of Reproduction.
V minulosti byly vyvinuty i jiné léky, které blokují DHT, ale u nich se projevily vedlejší účinky.
Američtí vědci zjistili, že equol nebrání vzniku DHT, ale blokuje jeho funkce. Při experimentech na krysách se ukázalo, že u samečků, kteří dostali injekčně equol, se snížil počet onemocnění rakovinou. Když naopak krysám injekčně podali DHT, začala jim růst prostata. Když krysy dostaly jak equol, tak i DHT, zabránil equol DHT fungovat jako stimulátor růstu prostaty.
"Když se deaktivuje DHT, aniž by to ovlivnilo testosteron, získá equol schopnost redukovat mnohé škodlivé účinky androgenů (mužské hormony), aniž by postihl ty užitečné (prospěšné)," řekl profesor Robert Handa z Colorada.
Doktor Kenneth Setchell z dětské nemocnice v Cincinnati, který jako první identifikoval vlastnosti equolu již před dvaceti lety, řekl: "Tyto objevy mají obrovský klinický význam, protože blokují aktivitu silného mužského hormonu DHT, který hraje důležitou úlohu ve strategii farmaceutického průmyslu při léčení rakoviny prostaty a dalších s tím spojených nemocí." Molekula sóji to dělá podle něho velmi účinně.
Předpokládá se, že třetina všech onemocnění rakovinou je spojena se stravováním, ale není přesně známo, které složky naší stravy chrání proti rakovině a které nás naopak vystavují zvýšenému riziku onemocnění touto chorobou.
"Víme, že země s vysokým podílem sóji v potravě, jako je například Japonsko, mají nižší podíl rakoviny prostaty a i některých jejích dalších typů, a to díky aktivním látkám v sóji, kterými jsou izoflavony," řekl mluvčí střediska pro výzkum rakoviny v Británii.
Zdroj: ČTK
Komentáře (6)
- odpovědět
Dub 16, 2004- odpovědět
Led 02, 2006- odpovědět
Led 02, 2006- odpovědět
Črv 13, 2004- odpovědět
Říj 29, 2004- odpovědět
Dub 23, 2009Přidat komentář