Sója jako prevence před rakovinou prostaty a plešatěním

Konzumace sóji by zřejmě mohla pomoci mužům bojovat proti rakovině prostaty a proti plešatění. Američtí vědci zjistili, že jedna molekula vznikající ve střevě při trávení sóji zastavuje činnost hormonu, který naopak může podnítit růst prostaty nebo zapříčinit plešatost. Podle nich může tento objev vysvětlit, proč japonští muži, kteří jedí hodně sóji, zřídka onemocní rakovinou prostaty. Ta je u mužů jednou z nejčastěji diagnostikovaných forem rakoviny.

Vědci zjistili, že tato molekula - equol, "spoutá" mužský
hormon DHT (dihydrotestosteron), jenž je vedlejším produktem
testosteronu
. To by mohlo být právě důležité pro muže, u nichž
byla diagnostikována buď zvětšená prostata (nezhoubná prostatická
hyperplazie), nebo rakovina prostaty, napsali v časopise Biology
of Reproduction.


V minulosti byly vyvinuty i jiné léky, které blokují DHT, ale
u nich se projevily vedlejší účinky.


Američtí vědci zjistili, že equol nebrání vzniku DHT, ale
blokuje jeho funkce. Při experimentech na krysách se ukázalo, že
u samečků, kteří dostali injekčně equol, se snížil počet
onemocnění rakovinou. Když naopak krysám injekčně podali DHT,
začala jim růst prostata. Když krysy dostaly jak equol, tak i
DHT, zabránil equol DHT fungovat jako stimulátor růstu prostaty.


"Když se deaktivuje DHT, aniž by to ovlivnilo testosteron,
získá equol schopnost redukovat mnohé škodlivé účinky androgenů
(mužské hormony), aniž by postihl ty užitečné (prospěšné)," řekl
profesor Robert Handa z Colorada.


Doktor Kenneth Setchell z dětské nemocnice v Cincinnati,
který jako první identifikoval vlastnosti equolu již před dvaceti
lety, řekl: "Tyto objevy mají obrovský klinický význam, protože
blokují aktivitu silného mužského hormonu DHT, který hraje
důležitou úlohu ve strategii farmaceutického průmyslu při léčení
rakoviny prostaty a dalších s tím spojených nemocí." Molekula
sóji to dělá podle něho velmi účinně.


Předpokládá se, že třetina všech onemocnění rakovinou je
spojena se stravováním, ale není přesně známo, které složky naší
stravy chrání proti rakovině a které nás naopak vystavují
zvýšenému riziku onemocnění touto chorobou.


"Víme, že země s vysokým podílem sóji v potravě, jako je
například Japonsko, mají nižší podíl rakoviny prostaty a i
některých jejích dalších typů, a to díky aktivním látkám v sóji,
kterými jsou izoflavony
," řekl mluvčí střediska pro výzkum
rakoviny v Británii.


Zdroj: ČTK

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (6)

  • Obrázek uživatele Pája
    Pája (anonym)

    S manželem máme sóju běžně v našem jídelníčku,tak jak je možné,že má pleš jak Václavák?

    Dub 16, 2004
  • Obrázek uživatele skinhead
    skinhead (anonym)

    50g soji/den 5 krát do týdne a neměl by koleno!

    Led 02, 2006
  • Obrázek uživatele skinhead
    skinhead (anonym)

    To je opravdu smutné s tou známou, ale domnívám se, že ale nejspíš to nebude rakovina prostaty vlivem mužského DHT, nebo se pletu?

    Led 02, 2006
  • Obrázek uživatele Martin
    Martin (anonym)

    Sóji bych se dnes spíš bál. Je to nejvíc GM potravina ze všech. Nikdy nevíte, co vlastně jíte. Jestli to náhodou není taky zčásti nějaká řasa, nějaká ryba ap.

    Črv 13, 2004
  • Obrázek uživatele Věra
    Věra (anonym)

    Známá se stravuje tímto způsobem: fazole,čočka, hrách,něco zeleniny,něco ovoce, nikdy žádný alkohol,nikdy žádné maso. Pije jenom čaje.Ale hlavně jí spoustu soji. Teď je po roční chemoterapii,jako onkologická pacientka. Nejhorší na tom je, že nutí děti jíst stejným způsobem. Ty se bránit bohužel nemůžou.

    Říj 29, 2004
  • Obrázek uživatele Tomáš
    Tomáš (anonym)

    prokázané preventivní účinky má i avokádo a olej z něj. Navíc je skvělý co se týče chuti a dá se na něm i smažit. A na vlasy a pleť se koneckonců používá také. já preferuji Olivado z Nového Zélandu. Nemá konkurenci.

    Dub 23, 2009

Přidat komentář

Reklama

Reklama