Současná konzumace masa může vést ke globální katastrofě

Lidé by měli v příštích 40 letech snížit spotřebu masa o polovinu, jinak se nevyhnou přírodní katastrofě. Tvrdí to studie vědců, kterou zveřejnil britský deník Guardian.

 Autor studie Eric Davidson z výzkumného centra Woods Hole Research Centre, které se dlouhodobě věnuje ekologii, navrhuje jak zmenšení porcí, tak celkové množství zkonzumovaného masa. Jeho produkce vyžaduje obrovský objem hnojiv spotřebovaných v rostlinné výrobě. Z nich se uvolňuje oxid dusný, jeden z plynů způsobujících globální změny klimatu. Podle Davidsona je alarmující, že se spotřebuje více hnojiv na pěstování krmiva pro zvířata než na pěstování potravy pro lidi.

    “Půl milionu prasat vyprodukovalo za rok více fekálního znečištění než 1,5 milionu obyvatel Manhattanu,“ píše Guardian. “Navíc tuny fekálií je jedna věc, tuny vysoce toxických fekálií druhá,“ dodává. 

    Chlévská mrva je vedle hnojiv nejen dalším zdrojem skleníkových plynů, ale i chemického koktejlu pocházejícího ze stravy velkokapacitně chovaných zvířat: antibiotik, vakcín a insekticidů, které mají udržovat zvířata zdravá.

    Jako příklad skrytého nebezpečí v nadužívání herbicidů deník uvádí devastující dopad na populace včel. Jejich význam je přitom pro člověka nenahraditelný - stačí si představit, co by znamenalo manuální opylování každého květu v případě decimace včelstev.

    Guardian upozorňuje na tendenci obyvatel západního světa jíst čím dál tím víc a čím dál větší porce. V roce 1955, když McDonald's představil svůj hamburger, vážil burger 45 gramů. Dnes váží skoro čtvrt kilogramu. Podle statistik Světové banky a Světové zdravotnické organizace se ale “epidemie obezity“ netýká jen západního světa. Problémy mají i země, jako je Čína nebo Mexiko. Světová zdravotnická organizace uvedla, že v roce 2011 obezita způsobila více úmrtí než podvýživa.

    Kritici studie tvrdí, že masivní změna ve stravovacích návycích milionů lidí není možná. Kromě toho, že autoři sami upozorňují na fakt, že na budoucnost bude mít vliv mnoho proměnných, kritikům oponují poukazem na uplynulou dekádu, kdy se například podařilo změnit přístup rozvinutého světa ke kouření.

Zdroj: ČTK

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (32)

  • Obrázek uživatele kočička
    kočička (anonym)

    Když se člověk neomezí,nejen na mase,tak se stane,že člověk posere všechno,na tomto světě a to nevrstně.Člověka škoda není,zvířat a přírody ano.

    Čer 28, 2012
  • Obrázek uživatele Skeptik
    Skeptik (anonym)

    Takových "odborných studií" je za korunu pytel. Když dáte vědcům dost peněz, dokážou vám vědecky, co budete chtít. Nejdná se o objektivní realitu, ale o subjektivní pohled placené skupiny lidí.

    Čer 28, 2012
  • Obrázek uživatele Patricie
    Patricie (anonym)

    Musí být vidět ekonomický tlak. Zejména kuřecí a vepřové maso je velmi levné. Chorobně šetřivý národ jako jsou Češi snadno přesvědčíte o snížení konzumace masa, když jim ho zdražíte. Svědčí o tom třeba nízká konzumace krůtího, husího, pštrosího masa nebo zvěřiny, zajíců a ryb. Tam je konzumace někde kolem 1kg na osobu a rok. Jediným kritériem je jenom cena, i když je to mnohem kvalitnější maso. Husí je sice tučné, ale husí tuk má vlastnosti rybího tuku, takže je mimořádně cenné. Češi na to serou. Kuřecí je nejlevnější, tak se tím cpou až k prasknutí, přestože je plné antibiotik, hormonů a purinů. Co na tom, když si pochutnám za nízkou cenu?

    Čer 28, 2012
  • Obrázek uživatele mau-mau
    mau-mau

    Kočičko, napadlo mě přesně to samé :)

    Čer 28, 2012
  • Obrázek uživatele Do prdele
    Do prdele (anonym)

    Co to je zas za kravinu mau-mau?

    Čer 28, 2012
  • Obrázek uživatele kačka
    kačka (anonym)

    hej no tomu se říká objev!! tohle tady vegani říkají už minimálně 50 let!!

    Čer 28, 2012
  • Obrázek uživatele Zemora
    Zemora (anonym)

    Problém je, že z 1 kg, které projde prasetem, by člověk mohl využít 4 kg vegetabilní stravy... ale přesně tak, jak říká Patricie, je to neuskutečnitelné. Dovedete si představit důchodcovské frontové bojovnice, až by se cena vepřového zvedla o 200%?? To by byl bordel před úřadem vlády!!

    Čer 28, 2012
  • Obrázek uživatele Veganka
    Veganka (anonym)

    Problém je, že z 1 kg,...Nj, to by bylo vysvětlování ze strany politiků, jak jsou živočišné bílkoviny nezbytné pro organismus člověka. Na to, že spousta lidí dobře prosperuje bez živočišných bílkovin desítky let, na to ty masožravé baby serou.

    Čer 28, 2012
  • Obrázek uživatele Lovec
    Lovec (anonym)

    Tak na to zapomeňte! Poslední dobou přemejšlim, že začnu žrát JENOM maso. Je zdravý.

    Čer 28, 2012
  • Obrázek uživatele lol
    lol (anonym)

    Tak na to zapomeňte!...Zdravé je zvláště červené- třeba hovězí je plné vitamínů taky je je po něm brzy karcinom tlustého střeva.

    Čer 28, 2012
  • Obrázek uživatele Lovec
    Lovec (anonym)

    Zdravé je zvláště...To možná ty máš karcinom. Normální zdravej člověk nemá s masem problém. Samozřejmě se nesmíš cpát jen vepřovým, nebo z tebe bude brzo prase. Hovězí, rybí, kuřecí, zvěřina - prostě kombinuju! Občas přikousnu zeleninku nebo vovoce.

    Čer 28, 2012
  • Obrázek uživatele Taky masožravka
    Taky masožravka (anonym)

    To možná ty máš karcinom....Problém je, že konzumace kuřecího a vepřového dělá u nás asi 80% spotřeby masa. Vepřové má malou ekologickou zátěž, ale je od přírody nezdravé, protože je velmi tučné. A kuřecí je zas velmi zdravé, ale rychlovýkrmy způsobují strašně vysoký obsah bifenylů, antibiotik, hormonů a purinů. Nebudu zdůvodňovat, proč je to škodlivé, většina lidí to ví a těm ostatním je to u prdele, protože jinak by to nežrali. Jo, jistě, existují tzv. selská kuřata nebo dokonce biokuřata, potom je konzumace O.K., ale jsou několinásobně dražší než běžná kuřata, takže socky se jim stejně vyhnou. V pohodě je ostatní drůbež, husy, krůty a kachny, jenomže opět je z finančních důvodů kupuje jenom málokdo. Ryby a zvěřina, případně nějací ti králíci, zajíci, nutrie, pštrosi, klokani, jehněčí, telecí atd. to má u nás téměř neměřitelnou spotřebu v pár dekách na osobu a rok. Drtivá většina lidí u nás neměla zvěřinu v hubě. To samé platí i o jehněčím nebo telecím. A kromě kapra i o většině sladkovodních ryb. Nevím, proč si ti pomatení vegetariání, vegani a vitariáni a jak si všichni říkají, nezakousnou některé z těchto mas.

    Čer 28, 2012
  • Obrázek uživatele Belzebub
    Belzebub (anonym)

    Socky?Ale jistěže nejenom socky, taky mastňáci, co sice nemají na telecí, ale musí jezdit v Audině, Meďouru apod. Nevím sice, co žrali, vylezla rodinka z Audiny, rok výroby 2010 a byli kompletně všichni ohozeni v džínách zn. Cantona Standard. Což je pro neznalé značka rákosnických tržnic. Ti se cpou asi taky výhradně kuřecím a vepřovým. Na candáty nebo pštrosy podle postav nevypadali.

    Čer 28, 2012
  • Obrázek uživatele !
    ! (anonym)

    Vidím, že problém zda konzumovat či nekonzumovat maso se zredukoval na pouhou otázku, zda za to mám či nemám.

    Čer 28, 2012
  • Obrázek uživatele ? pati
    ? pati (anonym)

    Ale jistěže nejenom socky,...jo tak to máš pravdu. já tomu říkám buranství

    Čer 28, 2012
  • Obrázek uživatele Nejde o to jestli mám nebo nemám
    Nejde o to jest... (anonym)

    jo tak to máš pravdu. já...Na jídlo má každý, ale záleží na tom, jestli na kvalitnější jídlo někdo je nebo není ochoten uvolnit finance. A to většina Čechů ochotná není. Z průzkumů EU vyplynulo, že Češi u potravin naprosto jednoznačně preferují výši ceny před kvalitou. Kvalitní potravina nemůže být levná, ale spousta primitivů si to myslí.

    Čer 28, 2012
  • Obrázek uživatele !
    ! (anonym)

    Spíš jde o to, zda levná potravina může být kvalitní.

    Čer 29, 2012
  • Obrázek uživatele mau-mau
    mau-mau

    Problém je, že konzumace...Nechápu, proč by "rostlinožravci" měli být pomatenější než "masožravci". Každý si volí dle své chuti a přesvědčení.

    Čer 29, 2012
  • Obrázek uživatele jaa
    jaa (anonym)

    Problém je, že z 1 kg,...je otázkou proč to všechno svádíte na důchodce_ Necpou se hamburgry a podobný sajrajtem, krom toho spočítej si cenu zelenina a její kvalitu třeba i v létě, když je o fous levnější a v zimě. V ezmi si třeba cukrovku. Ta je dědičná... vytiskni si dietu a projdi obchodemn a zapiš si ceny.. Pak vypočítej spotřebu na měsíc. Ono se to kráásně odsuzuje, , taky byli mladí a mohli kdeco, pernou prací se organismus opotřebocval ale na jeho regeneraci by bylo potřeba mít důchod jako mají jinde a ne ten náš. Je ubohé že právě na doktorce se objevují takoví omezenci.

    Čer 29, 2012
  • Obrázek uživatele J
    J (anonym)

    Ale jistěže nejenom socky,...Tak jim vyčti to auto. Měli strojení z rákosnický tržnice...a co? To pořád nic neříká o tom, co jedí.Navíc- co je ti po tom v čem kdo jezdí a nosí na sobě?

    Čer 29, 2012
  • Obrázek uživatele Tak ať si autíčko
    Tak ať si autíčko (anonym)

    Tak jim vyčti to auto. Měli...koupí taky u Čongů

    Čer 29, 2012
  • Obrázek uživatele Belzebub
    Belzebub (anonym)

    Tak jim vyčti to auto. Měli...Jasně jsem napsal, že podle jejich postav... tlustá byla celá rodinka, jak když vyběhne z chléva banda vepřů. A já jim nic neříkal, jen to konstatuju. Asi taky budeš zastánce vietnamských tržnic, potrefená husa vždycky první kejhá.

    Čer 29, 2012
  • Obrázek uživatele dasistwahr
    dasistwahr (anonym)

    Socky?Was ist das SOCKY?

    Črv 01, 2012
  • Obrázek uživatele Mentor
    Mentor (anonym)

    je zajímavé, jak si mladí libují ve vulgárním slovníku. Čím víc masa, tím horší slovník. Čím horší slovník, tím nižší vibrace. Čím nižší vibrace, tím blíže k "peklu". Vrána k vráně sedá, rovný rovného si hledá. Budeme-li si všichni v té vulgaritě rovni, nezasloužíme si nic jiného, než Sodomu a Gomoru, konec civilizace.

    Črv 01, 2012
  • Obrázek uživatele Granvin
    Granvin (anonym)

    Was ist das SOCKY?Socky=sociálně slabí, případně nepřizpůsobiví občané, které musíme sponzorovat z našich daní.

    Črv 01, 2012
  • Obrázek uživatele Roman
    Roman (anonym)

    Socky=sociálně slabí,...Já bych socky nakopal do řiti. Nikdo se mne neptal, jestli je sponzorovat chci nebo nechci!!!

    Črv 01, 2012
  • Obrázek uživatele No
    No (anonym)

    já to vidím spíše tak, že lidi na skutečně dobré maso nebudou tak mít, takže v tomto fakt nastane to snížení,ale bude zřejmě zase nahrazováno jiným sajrajtem co do sebe budou cpát a bude to možná i jako maso tak nějak i vypadat.Dnes je hodně věcí bohužel skutečně o ceně a lidé si takovou kulturou vlastně nahrazují ,dovolenou ,hojnost a pod... Co se týká masa tak v 90% se tu v ČR maso ve skutečné I jakosti ani sehnat nedá a nebo hodně předražené. Většina lidí má v ČR od 8- 17 tis hrubého a tím je vše dáno...

    Črv 01, 2012
  • Obrázek uživatele dan
    dan (anonym)

    Nebudu se vyjadřovat ke konzumaci masa, jen jsem překvapen co za lidi navštěvuje tento portál. Jedince co primitivně uráží své spoluobčany kvůli tomu, že vydělávají méně a nebo proto, že jsou starší bych hledal spíše někde v herně a nebo podobném zaplivaném pajzlu, ne tady.

    Črv 04, 2012
  • Obrázek uživatele Petr
    Petr (anonym)

    Tak nebaštěte maso vůbec. My ho nejíme čtyři roky a jsme lehčí a zdravější než kdy předtím.

    Črv 09, 2012
  • Obrázek uživatele Petr II.
    Petr II. (anonym)

    Můj šéf nejedl několik let maso vůbec a nakonec se z toho psychicky zhroutil. Teď už se zase stravuje normálně a je OK.

    Črv 10, 2012
  • Obrázek uživatele socky
    socky (anonym)

    ty socko :D stejně tak jednou skončíš ty sám, protože si o to říkáš svým postojem k ostatním, kteří se nepotřebují obklopovat majetkem a stačí jim málo k slušnému životu a na nikom neparazitují, jako dnes většina tzv. kravaťáků - poradců, asistentů, koučů, managerů, dýlerů, úředníků, politiků atd. s vysokými platy za žvanění a vysedávání v kancelářích nebo popojíždění v autech a vymýšlení jak koho natáhnout. ale zanedlouho se budou požírat sami mezi sebou, to mi věř

    Zář 21, 2012

Přidat komentář

Reklama

Reklama