
Navzdory všeobecnému mínění není špenát zvlášť dobrým zdrojem železa, ale jeho temně zelené listy obsahují mnoho jiných cenných živin. Některé výzkumy ukazují, že patří mezi nejmocnější ze všech zelenin, které pomáhají při prevenci rakoviny.
Špenát obsahuje karotenoidy ve vysokých koncentracích včetně beta-karotenu, který se v těle přetváří na vitamin A. Je také bohatým zdrojem luteinu - karotenového pigmentu, který má ANTIOXIDAČNí účinky. Některé studie svědčí pro to, že pravidelné požívání zeleniny s tmavými listy může chránit před mnoha druhy zhoubného bujení.
Výzkum z roku 1994 ukazuje, že strava bohatá na beta-karoten snižuje riziko makulární degenerace závislé na věku (degenerace žluté skvrny oční sítnice, která je častou příčinou slepoty u starších lidí). Vznik tohoto degenerativního onemocnění střední části sítnice je méně pravděpodobný u lidí, kteří konzumují velká množství listové zeleniny.
Špenát je rovněž užitečným zdrojem kyseliny listové, která je doporučována těhotným ženám jako prevence rozštěpu páteře u dětí.
Moudrost lidové medicíny lze vidět v odvěkém používání špenátu: byl předpisován při vysokém krevním tlaku, při anémii a zácpě. Špenát je hodnotným zdrojem draslíku, který je - jak bylo poslední dobou opakovaně zjištěno - důležitým činitelem při regulaci krevního tlaku.
MÝTUS "PEPKA NÁMOŘNÍKA"
Špenát byl velmi dlouho považován za vynikající zdroj železa: v padesátých letech a dříve nutili někteří rodiče děti do špenátu, protože se domnívali, že po něm celkově zesílí. Velký vliv na popularitu "superzdravého" špenátu měla postavička z kreslených grotesek Walta Disneyho - námořník Pepek, který v kritických chvílích spolykal celou plechovku špenátu, aby svým svalům dodal netušenou sílu.
Toto populární nedorozumění vzniklo z prosté matematické chyby, k níž došlo při analýze špenátu a výpočtu obsahu železa v něm. Desetinná čárka na nesprávném místě přiměla mnohé lidi k víře, že špenát obsahuje desetkrát větší množství železa než ve skutečnosti.
Vaše tělo vstřebá více železa, budete-li jíst zeleninu společně s potravou obsahující vitamin C, jako je ovoce nebo rajčata.
Zdroj: Jídlo jako jed, jídlo jako lék - Readers Digest Výběr
Komentáře (16)
- odpovědět
Lis 28, 2005- odpovědět
Pro 17, 2007- odpovědět
Pro 17, 2007- odpovědět
Dub 29, 2008- odpovědět
Kvě 23, 2008- odpovědět
Kvě 23, 2008- odpovědět
Kvě 23, 2008- odpovědět
Kvě 23, 2008- odpovědět
Kvě 24, 2008- odpovědět
Říj 11, 2009- odpovědět
Říj 11, 2009- odpovědět
Říj 13, 2009- odpovědět
Říj 14, 2009- odpovědět
Říj 14, 2009- odpovědět
Led 31, 2020- odpovědět
Led 31, 2020Přidat komentář