
Čistá voda a nakyslé či nahořklé nápoje jsou nejvhodnější tekutiny do současných veder. Nevhodné jsou sladké a velmi studené nápoje, protože zvyšují pocit žízně. František Kožíšek ze Státního zdravotního ústavu radí, aby lidé pili v průběhu celého dne, a to již od rána. Ranní šálek čaje či kávy neuhradí noční ztráty vody. Člověk není velbloud, aby se napil jednou denně do zásoby, vysvětluje.
Podle Kožíška je třeba přizpůsobit množství tekutin aktuální zátěži. V horku by člověk měl denně vypít v průměru tři litry, člověku se sedavým zaměstnáním, který jí převážně zeleninová, obilninová a luštěninová jídla s nízkým obsahem soli, stačí méně. Naopak člověk, který má příliš slanou i sladkou stravu s vysokým obsahem energie a intenzivně sportuje, potřebuje tekutin více.
Vhodnější než ledové nápoje je teplý čaj, pití by mělo mít pokojovou teplotu. Dobře osvěží i voda s kapkou citronu. Silně chlazený nápoj je vhodný pouze při horečkách a při přehřátí. Užívá se ale jen po lžičkách, aby se v ústech prohřál, nepije se celá dávka naráz.
Za 70 let života vypije člověk asi 40.000 litrů tekutin. Voda je pro chod organismu i duševní pohodu nezbytná. Zajišťuje látkovou výměnu a dobrou funkci ledvin, jimiž se z těla vylučují škodlivé látky.
Příznakem nedostatku vody jsou podle Kožíška bolesti hlavy, únava, malátnost a pokles duševní i fyzické výkonnosti. Ztráta tekutin na úrovni dvou procent tělesné hmotnosti snižuje výkon o 20 procent. Při pětiprocentní dehydrataci již hrozí přehřátí, oběhové selhání a šok.
Při nedostatku tekutin cítí člověk žízeň, sucho v ústech, má oschlé rty a jazyk, malé množství tmavě žluté moči, tendenci k zácpě, škytavku po jídle, tlak v okolí žaludku a suchou pokožku.
Při nadbytku tekutin člověk často močí, zvláště v noci, více se potí i v klidu a za běžné venkovní teploty, má vlhké ruce či nohy. Nadbytek tekutin lze ověřit jednoduchým testem - stisk prstem vzadu uprostřed lýtka je bolestivý.
Tekutiny by lidé podle Kožíška neměli doplňovat limonádami, kolovými a energetickými nápoji a nektary, měli by je pít jen v omezeném množství. Důvodem je cukr, který zvyšuje pocit žízně a dodává tělu prázdné kalorie. Nepříznivě mohou podle odborníka působit i umělá sladidla, některá zvyšují chuť k jídlu. Oxid uhličitý a ochucovadla poškozují zubní sklovinu a kofein zvyšuje tvorbu moči, takže odvádí vodu z těla.
Zdroj: ČTK
Komentáře (6)
- odpovědět
Črv 27, 2006- odpovědět
Črv 27, 2006- odpovědět
Črv 28, 2006- odpovědět
Črv 19, 2022- odpovědět
Črv 19, 2022- odpovědět
Črv 20, 2022Přidat komentář