Správné nápoje do letních veder

Čistá voda a nakyslé či nahořklé nápoje jsou nejvhodnější tekutiny do současných veder. Nevhodné jsou sladké a velmi studené nápoje, protože zvyšují pocit žízně. František Kožíšek ze Státního zdravotního ústavu radí, aby lidé pili v průběhu celého dne, a to již od rána. Ranní šálek čaje či kávy neuhradí noční ztráty vody. Člověk není velbloud, aby se napil jednou denně do zásoby, vysvětluje.

Podle Kožíška je třeba přizpůsobit množství tekutin aktuální zátěži. V horku by člověk měl denně vypít v průměru tři litry, člověku se sedavým zaměstnáním, který jí převážně zeleninová, obilninová a luštěninová jídla s nízkým obsahem soli, stačí méně. Naopak člověk, který má příliš slanou i sladkou stravu s vysokým obsahem energie a intenzivně sportuje, potřebuje tekutin více.

Vhodnější než ledové nápoje je teplý čaj, pití by mělo mít pokojovou teplotu. Dobře osvěží i voda s kapkou citronu. Silně chlazený nápoj je vhodný pouze při horečkách a při přehřátí. Užívá se ale jen po lžičkách, aby se v ústech prohřál, nepije se celá dávka naráz.

Za 70 let života vypije člověk asi 40.000 litrů tekutin. Voda je pro chod organismu i duševní pohodu nezbytná. Zajišťuje látkovou výměnu a dobrou funkci ledvin, jimiž se z těla vylučují škodlivé látky.

Příznakem nedostatku vody jsou podle Kožíška bolesti hlavy, únava, malátnost a pokles duševní i fyzické výkonnosti. Ztráta tekutin na úrovni dvou procent tělesné hmotnosti snižuje výkon o 20 procent. Při pětiprocentní dehydrataci již hrozí přehřátí, oběhové selhání a šok.
Při nedostatku tekutin cítí člověk žízeň, sucho v ústech, má oschlé rty a jazyk, malé množství tmavě žluté moči, tendenci k zácpě, škytavku po jídle, tlak v okolí žaludku a suchou pokožku.

Při nadbytku tekutin člověk často močí, zvláště v noci, více se potí i v klidu a za běžné venkovní teploty, má vlhké ruce či nohy. Nadbytek tekutin lze ověřit jednoduchým testem - stisk prstem vzadu uprostřed lýtka je bolestivý.


Tekutiny by lidé podle Kožíška neměli doplňovat limonádami, kolovými a energetickými nápoji a nektary
, měli by je pít jen v omezeném množství. Důvodem je cukr, který zvyšuje pocit žízně a dodává tělu prázdné kalorie. Nepříznivě mohou podle odborníka působit i umělá sladidla, některá zvyšují chuť k jídlu. Oxid uhličitý a ochucovadla poškozují zubní sklovinu a kofein zvyšuje tvorbu moči, takže odvádí vodu z těla.

Zdroj: ČTK

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (5)

  • Obrázek uživatele Tonda
    Tonda (anonym)

    Jak autor dospel k vysi 40 000 litru za 70 let zivota?

    Črv 27, 2006
  • Obrázek uživatele Chytrak
    Chytrak (anonym)

    Troniku vynasob 1,567 (podle autora prumerna spotreba vody na den) 365 (dnu v roce) a dostanes spotrebu vody za rok. No a pak vynasob spotrebu vody za rok 70 a dostanes zhruba 40000 :-) Uz to chapes Trondo? :-)

    Črv 27, 2006
  • Obrázek uživatele maja
    maja (anonym)

    Teď jsem v jednom podobném článku četla, že děti s nedostatkem hořčíku jsou horší ve škole v matematice, takže Tondo, dnes k večeři pšeničné klíčky s melasou!

    Črv 28, 2006
  • Obrázek uživatele Netonda
    Netonda (anonym)

    Pšeničné klíčky s melasou? Děkuji, již jsem zvracel! Na druhou stranu je to docela dobrý návod, jak dostat cukrovku, když se to jí často.

    Črv 31, 2006
  • Obrázek uživatele fuck
    fuck (anonym)

    doktorka.cz je píča!

    Bře 25, 2009

Přidat komentář

Reklama

Reklama