
Mazdaznan je starobylá praktická metoda, která učí harmonickému, přírodnímu a spirituálnímu způsobu života.Jedná se o systém náboženství, filosofie, vědy a sociologie. Praktickou část tvoří dechová cvičení, vegetariánská strava, modlitby a rytmické zpěvy.
Počátek mazdaznanu sahá do doby před 9000 lety k ženě jménem Ainyahita, která žila na území jižního Tibetu a měla několik vizí, ze kterých vytvořila vzdělávací systém, který se rozšířil do plno dalších zemí. V 6. století př. Kr. perský prorok Zarathustra učil svůj lid stejné vizi.Obohatil učení o hygienická pravidla a zemědělské techniky. Po věky kultivovaly tuto tradici uzavřené skupiny lidí, které žily v malých komunitách. O rozšíření učení na Západ se zasloužil německý lékař O. Z. Hanisch (1844 - 1936). V roce 1890 založil Mazdaznanské mírové centrum v Chicagu v USA. Cílem mazdaznanského hnutí je vytvoření "říše míru" nenásilnými prostředky. Slovo mazdaznan znamená: ma - velký, dobrý; zda - vědění, myšlení; znan - ovládnutí. Dnes má toto hnutí své stoupence i v mnoha evropských zemích.
Dýchání a výživa jsou považovány za základní pilíře, přes které se člověk může dostat k vyšším cílům. Díky výživě dochází k správnému rozvoji mozku. Správná výživa je zajištěna určitým složením potravy. Jedná se o umírněný a vědomý proces. Podle mazdaznanu není správná otázka "Kolik ?", nýbrž "Jak málo ?". Jak málo
stravy stačí pro zdraví a spokojenost. Nadváha je považována za vůbec největší tělesné a duševní zlo.
Požívání masa je odmítáno. Vejce a mléčné produkty jsou dovoleny. Čistě syrová strava je též odmítána. Proces vaření je považován za důležitý vývojový prvek . Přetváření přírodních surovin ohněm a vodou znamená pro člověka získávání převahy nad přírodou.
Mazdaznanská výživa se snaží o obměňování stravy během denních i ročních období. Doporučuje se strava, která obsahuje 2 třetiny zeleniny. Jednu třetinu pak tvoří potraviny obsahující škroby, tuky a bílkoviny. Na začátku každého hlavního jídla jsou požívány mléčné výrobky a obilí jako vyměšovací výživové prostředky. Poté bývají přijímány vejce a ořechy pro výstavbu tkání organismu. V hlavních pročišťovacích časech ráno a odpoledne jsou přijímány pouze ovocné šťávy.
Ke kombinování jsou určeny potraviny s podobným obsahem živin, například rýže s jogurtem, vaječná jídla se salátem, chléb a ovoce. Za špatné kombinace jsou považovány dvě moučná jídla, dvě nebo více produktů z vaječného bílku, cukr a ovoce, peckovité ovoce a zelenina.
Konzervované potraviny se nekonzumují. Zelenina se místo vaření dusí s troškou omastku v pevně uzavřené nádobě.
Autor: m.k.
Zdroje: www.mazdaznan.org, www.aid-online.de, www.wave77.de
Komentáře (2)
- odpovědět
Feb 20, 2003- odpovědět
Lis 23, 2002Přidat komentář